Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Ακυρη η απόλυση για συνδικαλιστική δράση

Η απόλυση συνδικαλιστή είναι άκυρη, όταν γίνεται λόγω έντονης και νόμιμης συνδικαλιστικής δραστηριότητας, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε αίτηση του "Ελληνικού Νηογνώμονα ΑΕ" και επικύρωσε εφετειακή απόφαση που είχε κρίνει άκυρη απόλυση συνδικαλιστή, επειδή έγινε για συνδικαλιστικούς λόγους, και σύμφωνα με το νόμο 1264/82 είναι άκυρη κάθε τέτοια καταγγελία σύμβασης.

Σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο η νόμιμη συνδικαλιστική δράση έχει σκοπό την προαγωγή και διαφύλαξη των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, δηλαδή ασκείται από κοινού με άλλους εργαζόμενους, για σκοπούς του κύκλου δραστηριότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο Χ. Σταυρουλάκης (επιθεωρητής πλοίων) είχε δραστηριοποιηθεί έντονα στο συνδικαλιστικό του χώρο, αφού εκλέχτηκε στο ΔΣ του σωματείου του και ήταν αντιπρόσωπος στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, το 1992. Χωρίς να μειωθεί η επαγγελματική του απόδοση, με τη συνδικαλιστική του δραστηριότητα, υπέβαλε σωρεία εργασιακών αιτημάτων. Παράλληλα, απέδωσε ευθύνες για αδράνεια στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ ότι δεν προωθούν τα εργασιακά συμφέροντα και παραιτήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα. Οταν επανήλθε, έβαλε εργασιακά και μισθολογικά αιτήματα στην Επιθεώρηση Εργασίας, πράγμα που ενόχλησε τη διοίκηση, με αποτέλεσμα σταδιακά να του περιορίσει τις υπερωρίες, δεν του διένειμε ποσοστό από τα κέρδη, ενώ λίγο αργότερα (την 1-10-1993) τον απέλυσε.

  • Με μια άλλη απόφαση, ο Αρειος Πάγος, με τη λογική "το μη χείρον βέλτιστον", απέρριψε αίτηση αναίρεσης μιας υπαλλήλου, η οποία απολύθηκε από την εταιρία "Αζωτούχων Λιπασμάτων ΑΕ". Ο Αρειος Πάγος επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου που έκρινε πως σωστά είχε προτιμηθεί να απολυθεί η συγκεκριμένη υπάλληλος, αφού δεν είχε οικογενειακές υποχρεώσεις, αντί μιας άλλης συναδέλφου της ίδιας ειδικότητας, η οποία είχε δύο παιδιά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ