Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πορεία αντίστροφη

Πάει έχει χάσει τον μπούσουλα ο Βασίλης. Βλέπει γύρω του την ανεργία που σπάζει κόκαλα, την εξοντωτική λιτότητα, την ακρίβεια στην αγορά, τις σφοδρές αντιδράσεις του λαού στις κυβερνητικές επιλογές, το άγριο ξύλο που ρίχνουν τα ΜΑΤ, το παρακράτος που βρικολάκιασε, βλέπει, λέω, όλα αυτά τα γεγονότα και μονολογεί ζαλισμένος: "Τώρα, μπροστά πηγαίνουμε εμείς ή γυρίζουμε πίσω; Βαδίζουμε προς το 2000 ή ξαναγυρίζουμε στο 1960;".

Βέβαια, από εκείνη την αλήστου μνήμης εποχής πολλά άλλαξαν, αλλά, αν καθίσεις να αναλύσεις τα πράγματα, πόσο μπορείς να πεις, στ' αλήθεια, ότι οι αλλαγές που έχουν επέλθει είναι ουσιαστικές και όχι επιφανειακές;

Ετσι σκέφτεται, μπερδεμένος ο Βασίλης και αναρωτιέται ποια η διαφορά, λόγου χάρη, που τότε ανεβοκατέβαζε τις κυβερνήσεις η καμαρίλα των ανακτόρων, ενώ τώρα τις ανεβάζει μια κλίκα μεγαλοκεφαλαιούχων; Ποια η διαφορά, που τότε το λαϊκό φρόνημα νοθευόταν με τη βία και τη νοθεία στις εκλογές, ενώ τώρα αλλοιώνεται με τα ψευτοδιλήμματα, τις ψευδείς εξαγγελίες παροχών και τα ρουσφέτια; Και ποια η διαφορά, τέλος, που τις απεργίες τις διέλυε τότε η Αστυνομία, ενώ τώρα το ρόλο αυτό έχουν αναλάβει τα δικαστήρια, κηρύσσοντας"παράνομη και καταχρηστική", σχεδόν κάθε απεργιακή κινητοποίηση; Γι' αυτό το τελευταίο θέμα, ο Βασίλης θυμάται ένα σατιρικό έμμετρο του 1960, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και σημερινό: "Δικαίωμα αναφαίρετον είναι η απεργία/ αρκεί να μην κηρύσσεται αυτή σε ναυπηγεία/ σε μαγαζιά, σε τράπεζες, γιαπιά και υπουργεία"!

Αλλά μήπως είναι μόνον αυτά τα γεγονότα, που πιστοποιούν ότι διαγράψαμε έναν κύκλο σαράντα ετών για να επιστρέψουμε στο ίδιο περίπου σημείο; Ανεργία και φτώχεια τότε, τα ίδια θλιβερά φαινόμενα και σήμερα. Η μετανάστευση εκείνη την εποχή η "λύση" για τους προλετάριους. Αλλά αν υπήρχε τέτοια "διέξοδος" και τώρα, δε θα βλέπαμε πάλι καραβάνια ανέργων να παίρνουν των ομματιών τους; Σήμερα όμως, δεν υπάρχουν θέσεις "στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου τις στοές", όχι μόνο για ξένους εργάτες, αλλά ούτε και για τους ντόπιους. Ο "παράδεισος" της ΕΟΚ έχει γίνει πλέον κόλαση παντού για την εργατική τάξη...

Ας επιστρέψουμε, όμως, στα δικά μας. Εδώ, όπου 500.000 άτομα είναι χωρίς δουλιά, όπου δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι πένονται, όπου άπειρα νοικοκυριά βολεύονται - η ψυχούλα τους το ξέρει πώς - με εισοδήματα μηδαμινά. Αν ζούσε ο αλησμόνητος Μποστ, θα μπορούσε κάλλιστα να ξαναπαρουσιάσει τον "Πειναλέων" και την "Ανεργίτσα".

Να μην ξεχάσουμε, όμως, και το ξύλο. Στοιχείο του κράτους της "Δεξιάς" εκείνης της εποχής, στοιχείο και της σημερινής "σοσιαλιστικής" και "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης του Σημίτη. Με το τσουβάλι έπεφτε τότε στις πορείες και τις διαδηλώσεις, με το τουλούμι πέφτει και σήμερα, από τα ΜΑΤ και τα φασιστοειδή του παρακράτους. Και εις ανώτερα, και στα ...τρίκυκλα, κύριε Σημίτη!

Πάει έχει χάσει τον μπούσουλα ο Βασίλης. Πολλές φορές μπερδεύεται με όσα γίνονται γύρω του και δεν ξέρει αν είμαστε στο 1998 ή στο 1960. Εκείνο μόνο για το οποίο δεν αμφιβάλλει είναι ότι μπορεί να σηκώνει ακόμη το χέρι του σε γροθιά και να παλεύει, όπως τότε που ήταν εικοσάχρονος. Εχει ακόμη δυνάμεις και δε θα συναινέσει στο πισωγύρισμα, ούτε θα σκύψει το κεφάλι στα εξοντωτικά και αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Μια ζωή στο μετερίζι κατά της Δεξιάς ήταν. Ε, θα συνεχίσει να την παλεύει και τώρα, με τη νέα της μορφή!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ