Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Προετοιμάζεται και ψάχνει η κυβέρνηση!

Νέα παράταση μέχρι το τέλος του Ιούλη η πληρωμή με προκαταβολές, για να "γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και η συγκέντρωση των στοιχείων"

Πέντε Υπουργικές Αποφάσεις και τρεις νόμοι μέσα σε ένα εξάμηνο δε στάθηκαν αρκετά για να μάθουν οι νοσοκομειακοί γιατροί ποιες τελικά θα είναι οι συνολικές τους αποδοχές! Ετσι μέχρι τέλος του Ιούλη 1998 οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πληρώνονται με προκαταβολές, όπως προβλέπει τελευταία νομοθετική ρύθμιση που έγινε στα μουλωχτά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης!!!

Το "εκσυγχρονιστικό" τούτο κατόρθωμα δεν αποτελεί απλή απόδειξη αλλά ομολογία τού πόσο πρόχειρη ήταν η σύνταξη του Ιατρικού Μισθολογίου (νόμος 2606/22.4.1998). Επιπλέον, αποδεικνύει πόσο απροετοίμαστη είναι η κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο για το Ιατρικό Μισθολόγιο (ΙΜ).

Ταυτόχρονα όμως κρούει και τον κώδωνα για ορισμένους γιατρούς ως προς το ποιες θα είναι τελικά οι αποδοχές τους μετά τις εκκαθαρίσεις των προκαταβολών που παίρνουν απ' την 1.1.1998.

Η νέα τροπολογία Την Πέμπτη το βράδυ οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Υγείας Κ. Γείτονας έφεραν στο νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους μια τροπολογία που προβλέπει την "καταβολή αποζημίωσης για εφημεριακή απασχόληση των γιατρών" με προκαταβολές μέχρι τις 31.7.1998, όπως ίσχυε μέχρι την 30.4.1998.

Μάλιστα στην εισηγητική έκθεση αναφέρει επί λέξει: "Προκειμένου να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και η συγκέντρωση των στοιχείων που απαιτούνται και λόγω του μεγάλου αριθμού των υπηρετούντων χρειάζεται για την πλήρη εφαρμογή του μισθολογίου ένα χρονικό περιθώριο μέχρι την 31.7.1998".

Η προϊστορία
  • Στις 23.12.1997 - επειδή καθυστερούσε το ΙΜ - με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη πληρώθηκαν οι εφημερίες των γιατρών όπως οι υπερωρίες, τα νυχτερινά και τα εξαιρέσιμα των υπόλοιπων εργαζομένων.
  • Στις 23.1.1998 με κοινή Υπουργική Απόφαση των Ν. Χριστοδουλάκη και Κ. Γείτονα οι γιατροί πληρώθηκαν με το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών που έπαιρναν μέχρι το τέλος του 1997 και με την πρόβλεψη ότι η οριστική εκκαθάριση θα γίνει απ' την 1.1.1998.
  • Στις 17.2.1998 ο Ν. Χριστοδουλάκης και ο Κ. Γείτονας εξέδωσαν νέα Υπουργική Απόφαση που έλεγαν ότι οι προκαταβολές που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση θα ισχύσει μέχρι την 30.4.1998, οπότε και θα γίνει εκκαθάριση με βάση το ΙΜ.
  • Ακολούθησαν ο νόμος 2592/98 με τον οποίο κυρώθηκε η παραπάνω Υπουργική Απόφαση και ο νόμος 2606/98 (ΙΜ), με τον οποίο συμπληρώθηκε η παραπάνω απόφαση.
  • Στη συνέχεια εκδόθηκαν δυο ακόμα ερμηνευτικές εγκύκλιοι του υπουργείου Υγείας: Με την πρώτη κόπηκε το επίδομα των γιατρών στις άδειες και με την επόμενη αποκαταστάθηκε...
Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Προς απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης για να καταγγείλουν την υποβάθμιση, συρρίκνωση και απαξίωση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, προς όφελος της άναρχης και χωρίς όρους και όρια ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) δήλωσαν ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί ευτελίζονται και απαξιώνεται η εργασία τους, παραμένοντας στην ουσία από 1/1/98 χωρίς μισθό και υπερωριακή αμοιβή με μηνιαίες καταβολές "έναντι".

Οπως επίσης επισήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης, Θ. Βεντούρης,η ΕΝΙΘ μετά από Συνέλευση αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για να ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι και να γίνει αντιληπτό σ' αυτούς ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί πράγματι επιθυμούν ένα σύγχρονο και πλήρες Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στο οποίο ο πολίτης θα έχει ελεύθερη πρόσβαση και θα είναι πλήρως ενημερωμένος για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.

Οι εκπρόσωποι της ΕΝΙΘ προειδοποίησαν ότι αν μέχρι τις 25.6.1998 δεν υπάρξουν απαντήσεις, οι νοσοκομειακοί γιατροί της πόλης θα κατέβουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 29.6.1998

  • Χτες στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Φ. Πετσάλνικου και προέδρων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, όπου εξετάστηκε το θέμα της έλλειψης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας για παιδιά στην περιοχή. Οπως έγινε γνωστό μετά τη σύσκεψη, η ΜΕΘ για παιδιά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης είναι έτοιμη και θα λειτουργήσει το φθινόπωρο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ