Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Δεν υπήρχε περίπτωση η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος να πάει σε εκλογές χωρίς να αξιοποιήσει στο έπακρο τον κρατικό μηχανισμό που έχει στη διάθεσή της, για να κάνει - εκτός πολλών άλλων - και τη ρουσφετολογική εκστρατεία της, με στόχο τη δέσμευση και εξαγορά ψήφων και συνειδήσεων. Παραμονές κάθε εκλογικής αναμέτρησης η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - όχι μόνο του "παραδοσιακού", αλλά και του εκσυγχρονιστικού - φρόντιζε πάντα να έχει εφεδρείες από ρουσφέτια που θέλει να μετατρέψει σε ψήφους. Πρέπει να αναγνωριστεί στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ότι χειρίζεται με ιδιαίτερη μαεστρία την "υπόθεση ρουσφέτι". Για τις φετινές δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, λοιπόν, έχει έτοιμο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο κατά τα άλλα ρυθμίζει, εννοείται προς όφελος της κυβέρνησης, τα θέματα των Συλλογικών Συμβάσεων στο δημόσιο.

* * *

Φυσικά, η οργανωμένη προσπάθεια επηρεασμού των ψηφοφόρων, με προφανή στόχο να μην εκφραστεί σε όλη της την έκταση η διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στις εκλογές του Οκτώβρη, δεν περιορίζεται στο παραπάνω νομοσχέδιο με το οποίο "τακτοποιούνται", λίγες μέρες πριν τις εκλογές, υποθέσεις που εκκρεμούν τα τελευταία 2 - 3 χρόνια και ανοίγονται νέα παράθυρα για ρουσφετολογικούς διορισμούς. Επεκτείνεται σε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος στην πραγματικότητα τίθεται "επί ποδός μάχης" για να υπηρετήσει τους εκλογικούς στόχους του κυβερνώντος κόμματος. Είναι ασύλληπτες οι μέθοδοι και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να ικανοποιήσουν, μέσω κρατικού μηχανισμού, ανάγκες των ψηφοφόρων με αντάλλαγμα την ψήφο τους. Κάθε υπουργείο, τράπεζα, δημόσια επιχείρηση και οργανισμός έχει τεράστιες δυνατότητες να συνδράμει την προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος, πατώντας πάνω σε υπαρκτές ανάγκες των λαϊκών μαζών. Οι ρουσφετολογικοί διορισμοί είναι η "ορατή" πλευρά, αλλά όχι, ίσως, η σημαντικότερη.

Παράλληλα, παρενθετικά μόνο και για χάρη της γενικής εικόνας σημειώνεται, ότι οι κυβερνητικοί υποψήφιοι έχουν στη διάθεσή τους ανεξέλεγκτα κονδύλια, προερχόμενα από τα κοινοτικά ταμεία αλλά και από επιχειρηματίες που έχουν δεσμεύσεις για ανταλλάγματα την επομένη των εκλογών, που έρχονται να στηρίξουν σημαντικά την "επικοινωνία" τους με τους ψηφοφόρους. Δεν υπολογίζεται βέβαια η βοήθεια των ΜΜΕ, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε τοπικό... Αλλωστε, θα ήταν... άδικο να πάνε χαμένες η πρόσφατη πρωθυπουργική δεξίωση προς τιμήν των ιδιοκτητών και διευθυντών των επαρχιακών ΜΜΕ, όσο και η χθεσινή προς τιμήν των δημοσιογράφων...

* * *

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών μάζεψε όλα τα "αιτήματα" που υπήρχαν συσσωρευμένα τα προηγούμενα χρόνια και επιδιώκει να τα ικανοποιήσει προεκλογικά. Ετσι, μονιμοποιεί περίπου 30.000 εργαζόμενους στο δημόσιο με σχέση αορίστου χρόνου, οι οποίοι βέβαια είναι θύματα της πολιτικής που εφαρμόζει τόσα χρόνια για να διατηρεί πολλές κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο που όμως κάνουν την ίδια δουλιά. Με άλλη διάταξη, διευρύνει τα περιθώρια για ρουσφετολογικές προσλήψεις με το διαβόητο σύστημα το μορίων, που ήδη είναι αδιαφανές και διαβλητό, αφού καθιερώνει επιπλέον "τεστ νοημοσύνης", μόνο και μόνο για να διευκολύνει την πρόσληψη ημετέρων. Στη δημιουργία "αιχμαλώτων" και "ομήρων" διαρκείας αποσκοπεί επίσης η διάταξη που επιτρέπει στις δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, αλλά και στους ΟΤΑ, να μπορούν να προσλαμβάνουν από τη λίστα των επιτυχόντων με τα μόρια επί μία τριετία! Δεν είναι χωρίς σημασία ακόμα, το δικαίωμα που δίνεται στους διευθύνοντες συμβούλους να προσλαμβάνουν μετακλητούς υπαλλήλους χωρίς κανένα όριο και έλεγχο.

Ακόμα, τώρα θυμήθηκε, να προσλάβει τους επιλαχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του...1995, οι οποίοι έχουν ήδη δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη. Ακόμα, το νομοσχέδιο βρίθει από δεκάδες φωτογραφικές ρουσφετολογικές διατάξεις που πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος "αμύητος" να αποκρυπτογραφήσει. Θα μπορούσε να αναφερθεί, ενδεικτικά, η διάταξη που νομιμοποιεί τα ιδιωτικά ΙΕΚ, των οποίων ο τίτλος ορίζεται ως προσόν για διορισμό στο δημόσιο!

Από την άλλη, δεν είναι βέβαιο ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν τις εκλογές, αλλά σημασία έχουν οι υποσχέσεις, η δέσμευση και η εξαγορά των ενδιαφερομένων και των συνειδήσεών τους.

* * *

Παρ' όλες, όμως, τις τεράστιες δυνατότητες και τα ανεξάντλητα μέσα που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να εξαγοράσει συνειδήσεις, δεν μπορεί να τις εξαγοράσει όλες. Ακόμα χειρότερα γι' αυτήν, δεν μπορεί να εξαγοράσει τους περισσότερους. Αυτός είναι και ο λόγος που επιστρατεύει την κινδυνολογία και την ιδεολογική τρομοκρατία για να συγκρατήσει τις "διαρροές" των δικών της ψηφοφόρων. Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές μάζες δεν μπορούν να ξεχάσουν τι έκανε γι' αυτούς η κυβέρνηση Σημίτη τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως τις εφιαλτικές μέρες που τους περιμένουν σε περίπτωση που το μήνυμα από τις κάλπες θεωρηθεί ως ενθαρρυντικό για τη συνέχιση και παραπέρα ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της. Κάθε κλάδος και κατηγορία εργαζομένων, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, η νεολαία, έχουν πολύ βαθιές και νωπές εμπειρίες από το βίο και την πολιτεία των εκσυγχρονιστών. Τα φτηνά, αηδιαστικά κόλπα τους, να τους εξαγοράσουν με ρουσφέτια, να τους εκβιάσουν ή να τους τρομοκρατήσουν, τους εξευτελίζουν και τους εξοργίζουν. Γι' αυτό θα πέσουν στο κενό και θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Οπως όλες οι προκάτοχές της - είτε της ΝΔ, είτε του "παραδοσιακού" ΠΑΣΟΚ - έτσι και η κυβέρνηση του "εκσυγχρονισμού", μπροστά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ξεδιπλώνει τη ρουσφετολογική της επιχείρηση, με προφανή στόχο την εξαγορά των συνειδήσεων, τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των ψηφοφόρων


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ