Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
Επαναδιατύπωση των περικοπών

Οι διορθωτικές αποφάσεις των προηγούμενων είναι πάλι μειωμένες - σε μέσο όρο - κατά το ένα τρίτο, σε σχέση με τα κονδύλια που ζήτησαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων

Τελικώς η επαναπροσέγγιση των εφημεριών των γιατρών παρουσιάζει και πάλι δραστικές μειώσεις σε σύγκριση με τα κονδύλια που ζήτησαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, οι οποίες συνέταξαν τα προγράμματα με πνεύμα λιτότητας και σύμφωνα με το γράμμα του νόμου 2606 για το Ιατρικό Μισθολόγιο (ΙΜ).

Ετσι η νέα κοινή υπουργική απόφαση του υφυπουργού Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα καλύπτει κατά - μέσο όρο - μόνο το ένα τρίτο των δαπανών για τις εφημερίες της Α Ζώνης, όπως προκύπτει απ' τις συγκρίσεις των μηνιαίων στοιχείων 21 νοσοκομείων (Βλέπε και Πίνακα), που έχει στη διάθεσή του ο "Ρ". Στην Α ζώνη ανήκουν τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων συμπεριλαμβανομένων και των Πανεπιστημιακών, καθώς και τα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Η κοινή υπουργική απόφαση - διορθωτική των κοινών αποφάσεων που εκδόθηκαν στις 4.8.1998 - φέρει ημερομηνία 26.8.1998. Εντούτοις όμως δυο μέρες μετά την υπογραφή (28.8.1998) ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας σε συνάντησή του με την Ενωση νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) πλειοδοτούσε στην υπερκάλυψη των εφημεριών με βάση - μάλιστα - τα κονδύλια των παλιών εφημεριών- δηλαδή πριν τη σύνταξη των νέων προγραμμάτων απ' τις διοικήσεις των νοσοκομείων με βάση το νόμο 2606.

Οι περικοπές με τις αποφάσεις της 4.8.1998ξεπερνούσαν το 50% και οδήγησαν τις διοικήσεις των νοσοκομείων να "σηκώσουν ψηλά τα χέρια". Ωστόσο όμως και οι νέες περικοπές θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα καθώς τα προγράμματα που συνέταξαν οι διοικήσεις είχαν συνταχθεί με τις οριακές προϋποθέσεις του νόμου για το ΙΜ.

Στάσεις εργασίας
στην Ηπειρο

Ηδη η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Ηπείρου αποφάσισε τετράωρη στάση εργασίας (8.30 πμ - 12.30) για αύριο.

Στη διάρκεια της στάσης οι νοσοκομειακοί γιατροί θα κάνουν συγκέντρωση στη νομαρχία Ιωαννίνων.

Οι αγωνιστικές διαθέσεις είναι έκδηλες στις συνελεύσεις των γιατρών των νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά.

Ετσι σήμερα και μετά από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, οι γιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας θα κάνουν παράσταση στον πρόεδρο. Οι γιατροί ζητούν την άμεση καταβολή των μισθών τους από 1.1.1998 και επισημαίνουν ότι η εφαρμογή του "νέου" ιατρικού μισθολογίου με τον τρόπο που το προωθεί η κυβέρνηση διαλύει και τις τελευταίες αυταπάτες για "μεγάλες αυξήσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς". Παράλληλα στην απόφασή τους οι νοσοκομειακοί γιατροί υπογραμμίζουν ότι η "απόφαση για τις εφημερίες δείχνει και μια άλλη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης που αφορά τον ασθενή και το δημόσιο σύστημα υγείας". "Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εξαθλιώσει ως εκεί που δεν πάει άλλο, την ποιότητα της προσφερόμενης περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία που ήδη με την υποχρηματοδότηση του λειτουργικού προϋπολογισμού τους βρίσκεται σε οριακά επίπεδα. Αποδεικνύεται ότιμπροστά στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος και στα κριτήρια της ΟΝΕ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αδιάλλακτη, ακόμα και μπροστάστην ίδια τη ζωή.

Οι γιατροί του κρατικού της Νίκαιας επιμένουν "μέχρι κεραίας στη σύνθεση του προγράμματος εφημεριών που έχουμε στείλει και ζητούμε την άμεση έγκρισή του στο σύνολό του".Δηλώνουν ότι δεν "αναλαμβάνουν την ευθύνη της λειτουργίας του νοσοκομείου με μικρότερο αριθμό εφημερευόντων απ' αυτόν που έχουμε αποφασίσει γιατί έτσι βάζουμε σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών" και τονίζουν: "Εάν λοιπόν η κυβέρνηση επιμένει σ' αυτήν ή σε άλλη μικρότερη περικοπή εμείς αποφασίζουμε να εφημερεύσουμε τόσες μέρες του μήνα όσες θα καλύπτονται από τα χρήματα που η κυβέρνηση θα έχει εγκρίνει.Δεν πρόκειται να προσφέρουμε είτε απλήρωτη είτε επικίνδυνη εργασία".

Χτες έγιναν γενικές συνελεύσεις των νοσοκομείων του Ερυθρού Σταυρού και του Λαϊκού ενώ αύριο θα γίνει στο Τζάνειο.

Την Τρίτη το βράδυ θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ με θέμα την αγωνιστική αντιμετώπιση της νέας κατάστασης.

Τα κονδύλια

Η απόφαση για την Α Ζώνη αφορά 51 νοσοκομεία και το συνολικό ποσό - συμπεριλαμβανομένου και του Εθνικού Ιδρύματος αποκατάστασης αναπήρων - που εγκρίθηκε είναι 2,636 δισ. δραχμές.

Τα ποσά που εγκρίθηκαν για τα υπόλοιπα εκτός του Πίνακα νοσοκομεία είναι τα παρακάτω (μέσα στις παρενθέσεις είναι τα ποσά που είχαν εγκριθεί στις 4.8.1998): Δρομοκαϊτειο 6 (5,005), Παιδοψυχιατρικό Αττικής 7 (5,6), Οφθαλμιατρείο Αθηνών 2 (1,75), Σπηλιοπούλειο 4, ΚΑΤ 84 (63), Λαϊκό 81 (60,2), Σωτηρία 81 (60,2), Τζάνειο 84 (63), Αγλαϊα Κυριακού 70 (52,5),Αγ. Σάββας 30, Θριάσιο 37 (28), Ψυχιατρικό Αττικής 22 (16,1), Αμαλία Φλέμινγκ 32 (24,5), Δυτικής Αττικής 17 (12,6), Ελπίς 32 (24,5), Πολυκλινική 18 (14), Ανδρέας Συγγρός 10 (7,7), Παμμακάριστος 14 (10,71), Πατησίων 11 (8,19), Αγία Ολγα 40 (31,5), Σισμανόγλειο 56 (42), Θεαγένειο 38, Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης 22, Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης 12, Γ. Παπανικολάου 103, Αφροδισίων Θεσσαλονίκης 8, Νοσοκομείο Θώρακος Πάτρας Αγιος Ανδρέας 3, Καραμανδάειο 10, Νομαρχιακό Πάτρας Αγιος Ανδρέας 65 και Πανεπιστημιακό Πάτρας 84.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ