Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ελληνοχριστιανικές" καφετέριες

Συστηματική προσπάθεια παρέμβασης της Εκκλησίας στο χώρο της νεολαίας ξεκινά ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ταυτόχρονα δηλώνει την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει αρχιερατικό μνημόσυνο στον τάφο του αρχιεπισκόπου της χούντας Ιερώνυμου.

Σε εγκύκλιο για την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους ο αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι πρέπει να δημιουργηθεί σε κάθε ενορία ένα "πνευματικό κέντρο" για την "κατηχητική συνάντηση" των νέων. Στα κέντρα αυτά, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, θα υπάρχουν αίθουσες ψυχαγωγίας, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δισκοθήκες, αναψυκτήρια, μουσικά όργανα, ενώ θα προσφέρονται δωρεάν μέχρι και φροντιστηριακά μαθήματα. Κατά το πρότυπο της καφετέριας που ίδρυσε ο ίδιος στο Βόλο, σαν επίσκοπος Δημητριάδος, αναγγέλλει τη δημιουργία αντίστοιχου κέντρου στην Αθήνα.

Προφανώς ο αρχιεπίσκοπος μέσω αυτού του δικτύου των δραστηριοτήτων θα επιχειρήσει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, αφού σε παλαιότερο κείμενό του για τη νεολαία επισημαίνει τα... "κακώς κείμενα" και τονίζει ότι: "Με τη λεγομένην πολιτικοποίησιν επιχειρείται αγρία εκμετάλλευσις μέχρι κακουργήματος των αγνών οραματισμών των νέων μας. Συνθήματα αθεϊστικά, αντιεκκλησιαστικά, αντεθνικά, αντικοινωνικά, αντιοικογενειακά, αναρχικά, διεθνιστικά, γενιτσαροποιητικά κλπ. αγοραίως περιφέρονται από στόματος εις στόμα υπό το πρόσχημα της "προόδου", της "αλλαγής", της "εξέλιξης", της "συναδέλφωσης των λαών", της "σοσιαλοποίησης""...

Εντύπωση όμως προκαλεί η προτροπή του αρχιεπισκόπου στους ενοριακούς ιερείς: "Πηγαίνετε στα σχολεία της ενορίας σας χωρίς κανέναν απολύτως φόβο. Αλλωστε σε κανέναν άλλο χώρο της ενορίας σας δε χρειάζεται άδεια για να μπείτε, γιατί άραγε να χρειάζεστε μόνο για τα σχολεία"...

Επιστροφή στο Μεσαίωνα

Σχετικά με το θέμα αυτό εκπρόσωποι της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" δήλωσαν στο "Ριζοσπάστη": "Αυτές οι προσπάθειες και ενέργειες παραπέμπουν στο Μεσαίωνα όπου τα σχολεία και η εκπαίδευση βρισκόταν στα χέρια της Εκκλησίας. Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται πόσο επιτακτικό είναι το αίτημα διαχωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος. Η εκπαίδευση είναι υπόθεση του κράτους - του υπουργείου Παιδείας και το σχολείο είναι χώρος καλλιέργειας και μετάδοσης φυσικών και κοινωνικών επιστημών και όχι χώρος θεοκρατικών δογμάτων. Είναι απαράδεκτο να γίνεται προσπάθεια μαζικού προσηλυτισμού σε μαθητές, ενώ παραβιάζονται βασικά συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να μην επιτρέπει τέτοιες παρεμβάσεις στα σχολεία".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορισμένες σκέψεις σχετικά με τις πρόσφατες παρεμβάσεις της εκκλησιαστικής ιεραρχίας (2016-10-29 00:00:00.0)
Αρχισε η στρατολόγηση για τη «σταυροφορία» (2000-09-15 00:00:00.0)
Βάζει «πλάτη» στη συντήρηση της αποπροσανατολιστικής διαμάχης (2000-09-01 00:00:00.0)
Στη σκιά του σχίσματος των Εκκλησιών (2000-08-11 00:00:00.0)
"Η Εκκλησία δεν μπορεί να γίνει ιδεολογία" (1998-09-05 00:00:00.0)
Παρέμβαση στην εκπαίδευση και πρόταξη της "ράβδου"! (1998-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ