Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι Γιάνκηδες με το μακρύ χέρι...

Οι τρομοκρατικές ενέργειες, ατόμων ή ομάδων, σαν εκείνες, που εστράφησαν κατά αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και το Αφγανιστάν, δεν μπορούν, να γίνουν αποδεκτές. Και δεν είναι μόνο απαράδεκτες. Είναι και καταδικασμένες από την ιστορία των λαϊκών αγώνων. Είναι βέβαια πράξεις απελπισίας και αγανάκτησης δυναστευομένων, αλλά σαν αποτέλεσμα δεν μπορούν, να έχουν, παρά θυσίες ανθρώπων, ενίοτε αθώων.

Αν κρίνουμε αυστηρά τις βομβιστικές ενέργειες ισλαμιστών, καθώς λέγεται, τι να πούμε για τον τρόπο, με τον οποίο αντέδρασαν οι Αμερικανοί ιθύνοντες; Επ' αυτού έχουμε, να πούμε πολλά. Οι "κύριοι" αυτοί - τους αποκαλούμε "κυρίους", επειδή καυχώνται, ότι είναι πλέον οι κυρίαρχοι της οικουμένης - φέρθηκαν σαν τρομοκράτες στο τετράγωνο, όπως λέμε στα μαθηματικά. Και μόνο στο τετράγωνο; Σε πολλαπλάσιο βαθμό!

Εξαπέλυσαν τους πυραύλους των κατά των χωρών, στις οποίες επλήγησαν οι πρεσβείες τους, εξόντωσαν πολλές ανθρώπινες υπάρξεις και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές. Και προειδοποίησαν, ότι αυτή ήταν η αρχή. Εκαυχήθηκαν, καύχημα φρίκης, ότι το χέρι τους είναι μακρύ και θα τιμωρήσουν, μέχρι πλήρους εκθεμελίωσης, κάθε κατοικημένο σημείο του πλανήτη, όπου θα θιγούν ζωές και συμφέροντα, ιδίως συμφέροντα, Αμερικανών!

Αυτή η στάση, πολύ επικίνδυνη για τους λαούς, επειδή οι Γιάνκηδες κατέχουν σήμερα το φοβερότερο οπλοστάσιο, προκαλεί σκέψεις επί της νοοτροπίας και του ψυχισμού των ανθρώπων αυτής της χώρας. Τι συμβαίνει; Ας σκεφθούμε, πώς κατακτήθηκε η Αμερική, ιδίως η Βόρεια. Ευρωπαϊκές φυλές, που μπορούμε, να τις χαρακτηρίσουμε ορδές, με τυχοδιωκτικό πνεύμα, είδαν την εκτεταμένη κι εύφορη αυτή γη σαν Γη της Επαγγελίας. Και χύμησαν να την κατακτήσουν, να την κερδίσουν. Και το επέτυχαν, εξοντώνοντας τους αυτόχθονες, που τους αποκάλεσαν Ινδιάνους.

Η αρχή, λοιπόν, αυτής της κοινωνίας είναι μια αποικιακή κατάκτηση, που την επισήμανε και την εξύμνησε ο κινηματογράφος του Χόλιγουντ. Τι είναι το πλήθος των ταινιών, που λέγονται γουέστερν; Θυελλώδεις εξορμήσεις των αποίκων προς τη Δύση, μάχες με τους ιθαγενείς, που αγωνίζονταν με πρωτόγονα όπλα, τελική επικράτηση των επιδρομέων και αφανισμός των Ινδιάνων.

Αυτή η ιστορία, η οποία εξυμνήθηκε, όπως είπα, από τη νέα τέχνη του κινηματογράφου, σαν το έπος της δημιουργίας ενός έθνους, φαίνεται, ότι επηρέασε τον ψυχισμό αυτού του έθνους. Του διέπλασε μια συνείδηση επικίνδυνη για τα άλλα έθνη.

Δηλαδή: Οι σύγχρονοι ιθύνοντες της Βορειοαμερικανικής Συμπολιτείας φαίνεται, να έχουν, σε μεγάλη δόση, τη νοοτροπία των πιονιέρων, που αλώνιζαν τη Βορειοαμερικανική Δύση, κατακτώντας και αφανίζοντας τους εντόπιους. Αυτή τη νοοτροπία την ενισχύει και το γεγονός, ότι διαθέτουν, όπως οι πιονιέροι, τα τελειότερα σύγχρονα όπλα.

Είναι, λοιπόν, φυσικό και επόμενο, να μας βλέπουν εμάς τους άλλους κατοίκους του πλανήτη σαν Ινδιάνους. Και μη μου πείτε, ότι η συμπεριφορά τους δεν το δείχνει αυτό. Σαν Ινδιάνους μας βλέπουν οι ιθύνοντες της "μόνης παγκόσμιας δύναμης", ιδιαιτέρως δε εμάς, τους εμφορούμενους από κομμουνιστικές ιδέες, μας βλέπουν σαν... Ερυθρόδερμους!

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ