Σάββατο 3 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΡΕΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ
Πολυμερής συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας

Πολυμερή συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας υπέγραψαν χτες το απόγευμα στην Κέρκυρα οι υπουργοί Εσωτερικών έντεκα χωρών του Εύξεινου Πόντου και της Βαλκανικής, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος, χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία της Κέρκυρας και ανακοίνωσε ότι δημιουργείται μια ομάδα εργασίας, η οποία θα εξετάσει τους τρόπους υλοποίησης της συμφωνίας πέρα από τον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών, για τον οποίο δεν υπήρξε καμιά αντίρρηση από καμιά πλευρά.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στην παρούσα φάση δεν εξετάστηκε το ενδεχόμενο κοινών αστυνομικών επιχειρήσεων, ούτε η συνεργασία με αστυνομικές δομές της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Γιουροπόλ κλπ.). Οι υπουργοί δε συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα απέλασης των λαθρομεταναστών στις χώρες από τις οποίες διέρχονται, αφού είναι γνωστό ότι η Τουρκία εξακολουθεί να μη δέχεται το διοικητικό μέτρο της "επανεισδοχής".

Η υπογραφή της συμφωνίας στην Ελλάδα θεωρείται από κύκλους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης μεγάλη επιτυχία, επειδή οι περισσότεροι υπουργοί δε συμφώνησαν με την πρωτοβουλία που αναπτύσσεται από την Τουρκία, για τη δημιουργία μιας κοινής αστυνομικής δύναμης (τύπου Γιουροπόλ) στις χώρες του Εύξεινου Πόντου. Τη στάση τους αυτή αιτιολόγησαν κυρίως με το επιχείρημα της εμπλοκής υψηλόβαθμων στελεχών των τουρκικών διωκτικών αρχών σε κυκλώματα της μαφίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Το γεγονός, όμως, ότι ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Γιαχά Γκουρ υπέγραψε τη συμφωνία με τους ομολόγους του των υπολοίπων χωρών (Ελλάδα, Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία και Ουκρανία), ερμηνεύεται σαν μια κίνηση καλής θέλησης από το καθεστώς της Αγκυρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ