Σάββατο 3 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Η "Πολιτιστική" δεν κουκουλώνει τα οξύτατα προβλήματα

Φωταγωγίες και δεκάρικοι περί ...ανάπτυξης της πόλης για την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" το 2006, που πρόσφερε ως "δώρο" - όπως είπε - ο υπουργός Πολιτισμού!

Το "βαρύ πυροβολικό" του αποπροσανατολισμού και της κυβερνητικής παρέμβασης στα Δημοτικά της Πάτρας έπεσε την περασμένη Πέμπτη, προς ενίσχυση της κλονισμένης θέσης του κυβερνητικού δημάρχου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, έχοντας στο πλευρό του τον Α. Φούρα και τον απερχόμενο δήμαρχο, έδωσε το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006 στην Πάτρα. Οι "υποψιασμένοι", που θα βιαστούν να συμπεράνουν ότι η χρονική στιγμή της εξαγγελίας συμπίπτει με την πτώση - άρα, και την ανάγκη τονωτικών "ενέσεων" - του Α. Καράβολα, θα ...επιβεβαιωθούν από τον ίδιο τον υπουργό, που, όταν ρωτήθηκε αν αυτή η εξαγγελία είναι ένα "δώρο" στον Α. Καράβολα, δήλωσε κυνικά πως "τα δώρα τα κάνουμε στις γιορτές και οι εκλογές είναι γιορτές της δημοκρατίας".Πιο "εκσυγχρονισμένος", ο Α. Φούρας σημείωσε πως "η χώρα έχει στόχο την ΟΝΕ. Το έθνος έχει στόχο το 2004 και η Δυτική Ελλάδα αποκτά τον δικό της στόχο: Το 2006".

Οπως αναμενόταν, η απερχόμενη δημοτική αρχή "ξεσάλωσε" και πέρασε σε "ρωμαϊκούς θριάμβους", φωταγωγώντας την πόλη και πανηγυρίζοντας. Εφθασε, μάλιστα, σε απίστευτα σημεία δημαγωγίας, όταν περιέγραψε την ανάληψη της Πολιτιστικής σαν το φάρμακο "διά πάσαν νόσον", το οποίο θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα ολοκληρώσει τις υποδομές της πόλης και έτσι η Πάτρα μέσα στην επόμενη 8ετία "θα γνωρίσει μια πραγματική έκρηξη ανάπτυξης".

Παρά τις θριαμβολογίες της κυβερνητικής δημοτικής παράταξης, οι Πατρινοί, που έχουν σοβαρότερα προβλήματα να τους απασχολούν, αντιμετώπισαν το θέμα χωρίς ιδιαίτερη συγκίνηση, ενώ χαρακτηριστικό του κλίματος ήταν το πνεύμα των τοπικών εφημερίδων, που εξέφραζαν την ελπίδα μήπως μαζί με το "πότισμα" του κυβερνητικού δημάρχου καταφέρει αυτή τη φορά να "ποτιστεί" και η πόλη.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Κοσιώνης επισήμανε ότι ο απερχόμενος δήμαρχος, αντί να ασχολείται με πράγματα που θέλουν χρόνο για να γίνουν, καλό θα ήταν να πιέζει την κυβέρνηση να λύσει άμεσα ζητήματα, όπως είναι η απαίτηση στήριξης των πλημμυροπαθών και η επίλυση οξύτατων προβλημάτων, όπως η ανεργία, το κυκλοφοριακό και η ποιότητα ζωής.

Ο Παναγιώτης Κοσιώνης δήλωσε συγκεκριμένα: "Ειλικρινά, περίμενα περισσότερη ευαισθησία, επειδή αυτό το θέμα θυσιάζεται στο βωμό της προεκλογικής σκοπιμότητας. Περίμενα περισσότερη ευφυία από αυτούς που συνέταξαν το κείμενο των θριαμβευτικών δηλώσεων, το οποίο πάσχει πραγματικά από παραλήρημα και είναι επικίνδυνο, γιατί δημιουργεί φρούδες ελπίδες στον πατρινό λαό. Ούτε στην περίπτωση "Αθήνα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα", ούτε στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, δεν τόλμησε κανένας να πει αυτό που ειπώθηκε εδώ, ότι, δηλαδή, θα σταματήσει η ανεργία και πως τουλάχιστον οι νέοι δε θα έχουν κανένα πρόβλημα εύρεσης εργασίας. Αραγε, πόσα από τα προβλήματά της έλυσε η Αθήνα και ποια προβλήματά της έλυσε η Θεσσαλονίκη; Αυτή η ανακήρυξη έρχεται σε μια περίοδο που γίνεται έντονη προσπάθεια να κουκουλωθούν τα πραγματικά προβλήματα της Πάτρας: Η ανεργία, το πρόβλημα της ποιότητας ζωής και τα κοινωνικά προβλήματα που είναι επακόλουθα και των δυο.Πρόκειται για μια προεκλογική "διευκόλυνση", όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, "τα δώρα τα κάνουμε στις γιορτές και οι εκλογές είναι γιορτές της δημοκρατίας".

Το πώς θα γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα, θα το αποφασίσει η τότε δημοτική αρχή. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν πρέπει να λειτουργήσει με τους γνωστούς όρους του παρελθόντος. Πρέπει να εξασφαλιστούν προϋποθέσεις διαφάνειας, σοβαρότητας, συνέπειας, χωρίς την επιβολή επιλογών της κεντρικής εξουσίας, αλλά με τους όρους, που θα καθορίσουν ο λαός, οι πολιτιστικοί φορείς και οι πνευματικοί άνθρωποι της πόλης, που σήμερα είναι παραγκωνισμένοι. Εμείς τους θέλουμε ενεργούς και όχι με ραμμένο στόμα. Η Πολιτιστική θα είναι μία υπόθεση όλων των ζωντανών δυνάμεων της Πάτρας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2006-09-19 00:00:00.0)
Πανάκριβη βιτρίνα και οι πολιτιστικοί φορείς φυτοζωούν (2006-01-15 00:00:00.0)
Ντοκουμέντο αγώνων (2005-12-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-12-09 00:00:00.0)
Ηχηρή υπέρ του Π. Κοσιώνη η λαϊκή ετυμηγορία (2002-10-10 00:00:00.0)
Μας άνοιξε η όρεξη... (1997-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ