Σάββατο 3 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
ΟΧΙ στις εκλογές του καναπέ

Συμβολική αφισοκόλληση στο κέντρο της Αθήνας από το συνδυασμό του Λεων. Αυδή

Μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας, που έσφυζε από ζωή, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής, μαζί με υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και φίλους της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα", υπερασπίστηκαν στην πράξη το δικαίωμά τους να έχουν πολιτικό λόγο και να τον προβάλλουν, να τον μοιράζονται, εκεί στο δρόμο, απευθείας με τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της πόλης.

Η χτεσινή συμβολική αφισοκόλληση της "Συμπαράταξης" στο κέντρο της Αθήνας επιζητούσε και πέτυχε να δώσει, με τον πλέον σαφή τρόπο, απάντηση σε όσους επιχειρούν να σβήσουν τις φωνές, που αντιστέκονται στη θέληση και τα συμφέροντα των κυρίαρχων κύκλων, με το κυνήγι της αφίσας, την εκδίωξη του λόγου, με πρόφαση την καλαισθησία της πόλης.

Γιατί, όπως σημειωνόταν στην ανακοίνωση του συνδυασμού - η οποία μοιραζόταν την ώρα της αφισοκόλλησης στους "περιπατητές" του κέντρου, πολλοί από τους οποίους, αν και βιαστικοί, κοντοστέκονταν να ακούσουν το συνδυασμό του Λεων. Αυδή - "είναι υποκρισία η απαγόρευση της αφίσας, την ώρα που οι εκφραστές της κυρίαρχης αντίληψης μονοπωλούν το χρόνο και το χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,προκειμένου να προβάλλουν αυτήν ακριβώς την κυρίαρχη αντίληψη".

Δεν ήταν, άλλωστε, λίγοι όσοι, στην Ομόνοια, στη Σταδίου, στην Πατησίων και την Κάνιγγος, όπου εξελίχθηκε η αφισοκόλληση, μας έλεγαν περίπου ό,τι και ο ίδιος ο υποψήφιος δήμαρχος δήλωσε, πριν την έναρξη της συμβολικής παρέμβασης της "Συμπαράταξης": "Δε θέλουμε να φτάσουμε σε μια κοινωνία που η πληροφόρηση θα περνάει υποχρεωτικά μόνο από τα ιδιωτικά ή τα κρατικά μέσα πληροφόρησης και θα ελέγχεται από άλλους. Είμαστε αντίθετοι με το πρότυπο των εκλογών του καναπέ και της πολιτικής αφασίας. Αυτό προσπαθούμε να δείξουμε και πιστεύουμε ότι θα μας καταλάβει ο κόσμος".

Ο υποψήφιος δήμαρχος της "Συμπαράταξης", που κράτησε και κόλλησε και ο ίδιος αφίσες, υπενθύμισε ακόμα ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας για την προεκλογική περίοδο "απαγορεύει την αφισοκόλληση, ενώ την ίδια ώρα αφήνει στο απυρόβλητο τις διαπλοκές συμφερόντων και την ηθική ρύπανση, που προκαλείται από τη ρουσφετολογική στάση δημάρχων, κοινοταρχών και άλλων ανάλογών τους".

Η "Συμπαράταξη" - αντιδρώντας σε όλα αυτά - όπως σημείωσε ο Λεων. Αυδής, είναι αποφασισμένη "να διαφυλάξει το δικαίωμα της άμεσης πληροφόρησης, να μπορεί να γίνεται άμεση επαφή με τους πολίτες".

Για τη "Συμπαράταξη", άλλωστε, η αφίσα είναι βασικό μέσο ενημέρωσης σε καθημερινή βάση. Ετσι, η απαγόρευσή της - από έναν κώδικα που υπηρετεί τα σχέδια των κυρίαρχων κύκλων - με το πρόσχημα της παρεμπόδισης της ρύπανσης, παρεμποδίζει στην πραγματικότητα τη διακίνηση των ιδεών και την πολιτική δράση.

Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι με τη χτεσινή αφισοκόλληση της "Συμπαράταξης" καταρρίφθηκε στην πράξη ακόμα και αυτή η πρόφαση περί αποφυγής της ρύπανσης. Δεν είναι μόνο ότι ο Λεων. Αυδής υπογράμμισε πως η καλαισθησία της πόλης αποτελεί μικρότερης αξίας προτεραιότητα από αυτήν της ελεύθερης διάδοσης των ιδεών. Αλλά και το γεγονός ότι αποδείχτηκε πως η πόλη διαθέτει χιλιάδες πρόσφορους να υποδεχτούν αφίσες χώρους, που δεν ενοχλούν σε τίποτα την καλαισθησία της. Αντίθετα με την οργιώδη εμπορική διαφήμιση, με την οποία φορτώνουν την πόλη, όσοι ακριβώς κυνηγούν την πολιτική αφίσα και τον πολιτικό λόγο. Γιατί και οι ίδιοι ως έμποροι αντιμετωπίζουν το δήμο και το δημότη ως καταναλωτή του προϊόντος που του διαφημίζουν, από τον εαυτό τους έως τις επί πληρωμή δημοτικές υπηρεσίες...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζει στο δρόμο του Λεων. Αυδή η «Συμπαράταξη» (2002-09-25 00:00:00.0)
Αντιδημοκρατική η στάση του δήμου (2000-05-09 00:00:00.0)
Ημερολόγιο δράσης της Συμπαράταξης (1998-10-02 00:00:00.0)
Κάθε πρόταση και πεδίο αγώνα (1998-10-02 00:00:00.0)
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΠΑΛΗΣ σε Αθήνα - Πειραιά (1998-09-19 00:00:00.0)
Στον ίδιο δρόμο... (1998-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ