Παρασκευή 27 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ
Μέτωπο συναίνεσης και υποταγής
  • Τον εκφυλισμό του συνεδρίου και της πορείας του κινήματος από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας, καταδίκασε η ΕΣΑΚ Δημοσίου
  • Χτυπώντας τη γραμμή συναίνεσης όπου είναι μπλοκαρισμένα τα όργανα της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε ότι δε θα συμμετέχει στο νέο προεδρείο

Η εκφυλιστική εικόνα που παρουσίασαν όλες αυτές τις μέρες οι εργασίες του 30ού Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, με ευθύνη των παρατάξεων της πλειοψηφίας, αποτυπώθηκε και στη μη ύπαρξη αποφάσεων - με την ολοκλήρωση των εργασιών - που να δίνουν αγωνιστική προοπτική για την αντιμετώπιση της ολομέτωπης κυβερνητικής επίθεσης. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και με στόχο να σπάσει το μέτωπο της συναίνεσης που συγκροτούν αυτές οι πλειοψηφίες, η ΕΣΑΚ Δημοσίου δήλωσε στο συνέδριο την απόφασή της να μη συμμετέχει στο προεδρείο των νέων οργάνων της ΑΔΕΔΥ και να δώσει τη "μάχη" - για ένα άλλο κίνημα με ταξικό προσανατολισμό - στους χώρους δουλιάς.

Το προεδρείο του συνεδρίου, με τη στάση που τήρησε, συνέβαλε στο να αποφευχθεί η συζήτηση πάνω στα προβλήματα και να μην ακουστούν καν απόψεις που θα χάλαγαν τη "σούπα" της συναίνεσης. Επιχείρησε να μην ακουστούν διαφορετικές προτάσεις και κύρια η πρόταση της ΕΣΑΚ Δημοσίου και μόνο μετά από έντονες διαμαρτυρίες παρουσιάστηκαν οι θέσεις. Επίσης αρνήθηκε να θέσει στο Σώμα τα διάφορα ψηφίσματα, παραπέμποντάς τα στο νέο Γενικό Συμβούλιο που θα προέκυπτε από τις αρχαιρεσίες.

Η παρουσίαση της Δήλωσης της ΕΣΑΚ έγινε από τον Δημήτρη Αγκαβανάκη,ο οποίος επισήμανε ότι η εξέλιξη του συνεδρίου, που σημαδεύτηκε από τη σθεναρή άρνηση των ηγεσιών των άλλων δυνάμεων να αποφασίσουν έστω και ένα ελάχιστο πρόγραμμα κινητοποιήσεων, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες και εκτιμήσεις της παράταξης. "Το συνέδριο - συνέχισε - επισφράγισε και ενίσχυσε τη μέχρι τώρα αρνητική πορεία και τον προσανατολισμό της ΑΔΕΔΥ στην εκχώρηση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων στον όνομα της "παγκοσμιοποίησης", του περιβόητου ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της ΟΝΕ". Οι διαπιστώσεις της ΕΣΑΚ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προεδρείου του συνεδρίου, το οποίο προκλητικά διέκοπτε συνεχώς τον ομιλητή. Η απάντηση σε αυτές τις μεθοδεύσεις ήρθε από το Σώμα όταν σύνεδροι βροντοφώναξαν: "Ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη".

"Δηλώνουμε - συνέχισε ο Δ. Αγκαβανάκης - ότι αρνούμαστε να αναλάβουμε θέση στο προεδρείο των νέων οργάνων της ΑΔΕΔΥ, που είναι μπλοκαρισμένο στα γρανάζια της συναίνεσης και της υποταγής στις αντεργατικές επιλογές" και συμπλήρωσε ότι με την απόφασή της αυτή, η ΕΣΑΚ θέλει να σηματοδοτήσει την ανάγκη να μετατοπιστεί το κέντρο της δράσης όλων των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων στους χώρους δουλιάς, στις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, στα πρωτοβάθμια σωματεία. Ο συνδικαλιστής ξεκαθάρισε ότι η ΕΣΑΚ δε θα αποχωρήσει από τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος όπου την εκλέγουν οι εργαζόμενοι για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους. Και κάλεσε τους αντιπροσώπους του συνεδρίου να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ Δημοσίου και να συμβάλουν με το συντονισμό της δράσης τους "στην αναγέννηση και στον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος".

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος,επιδιώκοντας να προβοκάρει τις θέσεις της ΕΣΑΚ, δε δίστασε να παρουσιαστεί και ως προστάτης του εργατοπατερισμού, σημειώνοντας: "Δε σας δίδαξαν οι διασπάσεις του μεσοπολέμου που κάνατε και είδατε τα αποτελέσματα"! Ο Σπ. Παπασπύρου,εκπρόσωπος της ΠΑΣΚ, επισήμανε: "Η απόφαση της ΕΣΑΚ είναι σεβαστή. Ο αυτοαποκλεισμός, η αποχή από τα συνδικαλιστικά όργανα, είναι πολιτική απόφαση από όργανα έξω από το συνδικαλιστικό κίνημα"!

Τα άδεια έδρανα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό και της χτεσινής τελευταίας μέρας του συνεδρίου. Οι τοποθετήσεις από πλευράς ΠΑΣΚ, εμπλουτισμένες με μπόλικες κορόνες περί ενότητας, κινήθηκαν στην κατεύθυνση της υπεράσπισης της μέχρι τώρα συμβιβαστικής πορείας της ΑΔΕΔΥ. Στο όνομα της "παγκοσμιοποίησης" και του μονόδρομου της ΟΝΕ, που δήθεν επιβάλλουν ένα νέο συμμετοχικό ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος, υπερθεμάτισαν για τη συνέχιση και την ένταση της ενσωμάτωσης στις κυβερνητικές πολιτικές.

Από πλευράς ΔΑΚΕ έγινε προσπάθεια να εξευρεθούν ανύπαρκτες διαφοροποιήσεις, που να δικαιολογούν την καταψήφιση του απολογισμού και του προγράμματος δράσης. Στέλεχός της, αποκαλύπτοντας ότι οι λόγοι διαφοροποίησης ήταν μόνο εκλογικοί, σημείωσε ότι "δε θα διστάσουμε να συναντηθούμε ξανά". Τα προβλήματα των δημοσίων ανακάλυψε όψιμα η "Αυτόνομη Παρέμβαση", για να εμφανιστεί ότι αντιδρά σε ενέργειες της ΑΔΕΔΥ, στις οποίες το προηγούμενο διάστημα είχε συναινέσει και να ομολογήσει τέλος ότι το πρόβλημά της, είναι ότι "στον απολογισμό δεν υπάρχει σύνθεση απόψεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ