Παρασκευή 27 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
"Οργιο" ασυδοσίας και απολύσεων

Καταγγελία του ΕΚ για πλήθος απολύσεων και καταστρατήγηση δικαιωμάτων σε διάφορες επιχειρήσεις

"Μπαράζ" απολύσεων και καταπάτησης της εργατικής νομοθεσίας και των εργατικών δικαιωμάτων έχουν εξαπολύσει μια σειρά βιομηχάνων στο Νομό Κομοτηνής. Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής καταγγέλλει όλα αυτά τα φαινόμενα και απαιτεί, την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων, αλλά και το σταμάτημα της παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. Επίσης επισημαίνει τις μεγάλες ευθύνες της πολιτείας και των τοπικών φορέων για την ανοχή που επιδεικνύουν απέναντι σ' αυτά τα αντεργατικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, με τα στοιχεία που αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, "η "Ελληνική Βιομηχανία Ξύλου" του Εμφιετζόγλου στις 6 Νοέμβρη, απέλυσε 9 από τους 16 εναπομείναντες εργαζόμενους, με αποτέλεσμα η παραπάνω επιχείρηση αντί να απασχολεί 50 (με βάση την οικονομικοτεχνική μελέτη) απασχολεί σήμερα μόνο 7 εργαζόμενους.

Στα ΠΛΕΚΤΗΡΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΑΒΕΕ η διεύθυνση της επιχείρησης εντελώς αυθαίρετα έθεσε σε διαθεσιμότητα 15 εργαζόμενες, επειδή την περασμένη Παρασκευή αποφάσισαν να κάνουν 3ωρη στάση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα δύο μηνών. Τη Δευτέρα που πήγαν για δουλιά βρήκαν τις πόρτες κλειστές, ενώ ο διευθυντής του εργοστασίου Γ. Τζωρτζάτος απείλησε ότι θα μηνύσει τις εργαζόμενες! Η συγκεκριμένη επιχείρηση έπρεπε σήμερα να απασχολεί 110 άτομα και απασχολεί μόνο 25".

Στη βιομηχανία ΠΕΤΣΑ τον περασμένο μήνα απολύθηκαν 19 εργαζόμενες και όπως αναφέρει το ΕΚ Κομοτηνής ως το τέλος του έτους θα απολυθούν και άλλες εργαζόμενες. Αυτές τις απολύσεις το ΕΚ Κομοτηνής τις χαρακτηρίζει παράνομες, διότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε απολύσεις όταν οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπερωρίες ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Επίσης αυτές οι απολύσεις ξεπερνούν κατά πολύ το ανώτερο όριο του 2%

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚ Κομοτηνής η βιομηχανία ΠΕΤΣΑ ετοιμάζει εργοστάσιο στη γειτονική Βουλγαρία, μεταφέροντας μέρος και αργότερα ίσως όλη την επιχείρηση εκεί.

Καταλήγοντας το ΕΚ Κομοτηνής σημειώνει: "Φαίνεται πως έτσι εννοούν ορισμένοι την ανάπτυξη της Θράκης, δηλαδή με απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων, μεταφορά επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες και όλα αυτά με χρήματα του ελληνικού λαού" και καλεί τους εργαζόμενους να είναι συσπειρωμένοι στα σωματεία τους και στο ΕΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ