Παρασκευή 27 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Να ενισχυθεί το ταξικό ρεύμα

Τις θέσεις της, για 100% δημόσια ΔΕΗ και ανάπτυξη δράσης των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση, καταθέτει η ΕΣΚ - ΔΕΗ σήμερα

Με μια συνολική πρόταση, που για βάση της έχει την παραμονή της ΔΕΗ 100% στο δημόσιο, την προστασία των εργασιακών κατακτήσεων των εργαζομένων, τη λύση του ασφαλιστικού χωρίς να ανατραπούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων,παρεμβαίνει η ΕΣΚ - ΔΕΗ στο 23ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Ταυτόχρονα, η ΕΣΚ - ΔΕΗ προβάλλει ένα ολοκληρωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα, έτσι ώστε οι παραπάνω στόχοι να γίνουν αντικείμενο πάλης από τους ίδιους τους εργαζόμενους της Επιχείρησης, σε μια δύσκολη περίοδο, που η στάση της πλειοψηφίας στη διοίκηση της Ομοσπονδίας την κάνει ακόμη δυσκολότερη.

Θέματα του Συνεδρίου είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το ασφαλιστικό, η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ. Κύρια θέση της ΕΣΚ είναι ότι: Η ΔΕΗ μπορεί να παραμείνει 100% στο δημόσιο, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή και έτσι να ανασυγκροτηθεί για να γίνει σύγχρονη, στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων. Τονίζει επίσης ότι και η λεγόμενη μετοχοποίηση είναι ιδιωτικοποίηση.

"Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η διαμόρφωση συνθηκών ανταγωνισμού, δεν είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης της τεχνολογικής προόδου, της οικονομίας, της παγκοσμιοποίησης, είναι πολιτική επιλογή, που στόχο έχει να υποτάξει αυτές τις εξελίξεις στις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλίων", τονίζουν οι θέσεις της ΕΣΚ για την "απελευθέρωση" της αγοράς. Επισημαίνεται ακόμη από την ΕΣΚ ότι "οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) όχι μόνο δεν αντιτάχτηκαν σ' αυτήν την πολιτική, παρότι πολύ καλά γνώριζαν τις συνέπειες στην εθνική κυριαρχία και ανάπτυξη, αλλά δε διαπραγματεύτηκαν έστω και υποτυπώδεις όρους διασφάλισης του λαϊκού καταναλωτή και των εργαζομένων, ενώ συμμετείχαν και ενεργά στη διαμόρφωσή της".

Σχετικά με το ασφαλιστικό, η ΕΣΚ - ΔΕΗ υποστηρίζει ότι "κάθε βήμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ το δυναμιτίζει" και ασκεί κριτική στις παρατάξεις της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ, σημειώνοντας ότι "ο περιορισμός των στόχων πάλης του συνδικαλιστικού κινήματος αποκλειστικά στην αναγνώριση της αναλογιστικής μελέτης (η οποία αναφέρεται στο ποσό που αναλογεί στα αποθεματικά του ασφαλιστικού φορέα) έγινε παγίδα. Αφήνει χωρίς προοπτική την προσπάθεια υπεράσπισης και ανάπτυξης της κοινωνικής ασφάλισης".

Για τις εργασιακές σχέσεις, η παράταξη τονίζει ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τη μερική - ελαστική απασχόληση και για το δημόσιο τομέα, δίνοντας τη δυνατότητα στην εργοδοσία "να αναθεωρεί αυθαίρετα το εργασιακό καθεστώς (ωράριο, αμοιβές) ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου", προωθεί την κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, ενώ αποκαλύπτεται η διάθεσή της "να ξεμπερδέψει με το συνδικαλιστικό κίνημα, ακόμη και με αυτές τις συμβιβασμένες και χειραγωγημένες ηγεσίες".

Σχετικά με τη στάση των άλλων παρατάξεων, η ΕΣΚ - ΔΕΗ τονίζει ότι οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ,"έχοντας την πλειοψηφία στα μεγάλα σωματεία και στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, στις ομοσπονδίες των άλλων ΔΕΚΟ και στη ΓΣΕΕ, εμποδίζουν την ανάπτυξη κοινωνικής δυναμικής, αποτελεσματικών αγώνων, ενωτικής αντιμετώπισης σε όλους τους τομείς", ενώ "στο βαθμό που οι πιέσεις που ασκούνται από τη βάση το επιτρέπουν, υποχωρούν σε αιτήματα και θέσεις μέχρι και στην έμμεση ή και ανοιχτή ακόμη υιοθέτηση της άποψης της εργοδοσίας και των διοικήσεων, αδρανούν ή ξεπουλούν τους αγώνες".

Τονίζεται επιπλέον ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα πια από αυτές τις ηγεσίες ότι "πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Μέσα από διαδικασίες βάσης, πρωτοβάθμια σωματεία, τοπικές επιτροπές και επιτροπές αγώνα. Να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος αποφασιστικού και ικανού να διεκδικεί".

Επίσης, τονίζεται ότι απαιτείται αντίσταση στις αντιλαϊκές επιλογές εργοδοσίας και κυβέρνησης, σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, συντονισμός των εργαζομένων και συμμαχία με άλλα λαϊκά στρώματα, ενίσχυση του ταξικού ρεύματος και της ΕΣΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ