Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επισημοποιήθηκε η νέα στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ
Ελληνας διοικητής, Αμερικανός υποδιοικητής και Τούρκος επιτελάρχης στο Στρατηγείο στη Λάρισα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μαςΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Το ΝΑΤΟ ενέκρινε χτες και επίσημα τη "νέα στρατιωτική δομή", σύμφωνα με την οποία όλα τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία θα ενεργοποιηθούν την 1η Σεπτέμβρη 1999, ενώ Λάρισα και Σμύρνη θα έχουν και τα δύο Αμερικανό υποδιοικητική και "διεθνή" στρατιωτική και πολιτική στελέχωση.

Η "νέα στρατιωτική δομή" είχε αποφασιστεί από το Δεκέμβρη 1997, αλλά απαιτήθηκε όλο αυτό το διάστημα για "τεχνικές" διαπραγματεύσεις, τα αποτελέσματα των οποίων παραμένουν μυστικά. Από τα 20 συνολικά στρατηγεία της ΝΑΤΟικής "νέας δομής", μόνο δύο δε λειτούργησαν ποτέ, της Λάρισας και της Μαδρίτης. Τα υπόλοιπα 18 λειτουργούν ήδη, σύμφωνα με την υφιστάμενη "δομή". Από την 1/9/1999 και τα 20 συνολικά ΝΑΤΟικά στρατηγεία όλων των βαθμών και κατηγοριών θα "ενεργοποιηθούν" στα πλαίσια της "νέας δομής".

Η "νέα δομή" στη Μεσόγειο

Σύμφωνα με τη ΝΑΤΟική "νέα δομή", προβλέπεται ριζική αναδιάρθρωση του Νότιου Τομέα (Μεσόγειος). Θα υπάρχει το υπερ-στρατηγείο της Νάπολης (Ιταλία), δύο "συντεταγμένες διοικήσεις" στη Νάπολη για τον αεροπορικό και ναυτικό έλεγχο όλης της Μεσογείου και τέσσερις "διοικήσεις υποπεριοχών" σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία.

Από τα τέσσερα ΝΑΤΟικά "υποκαταστήματα" στη Μεσόγειο, τα "υποπεριοχικά" Στρατηγεία Λάρισας και Σμύρνης θα λειτουργούν διοικητικά ως ...αντικατοπτρισμός.

Η Λάρισα θα έχει Ελληνα διοικητή, Αμερικανό υποδιοικητή, Τούρκο επιτελάρχη και διεθνές στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό με περίπου πεντακόσια άτομα από εννιά χώρες. Στη Σμύρνη, διοικητής θα είναι Τούρκος, υποδιοικητής Αμερικανός, επιτελάρχης Ελληνας και παρόμοια πολυεθνική στελέχωση.

Σύμφωνα με τη "νέα δομή", τα μεσογειακά "υποκαταστήματα" "δε θα έχουν προκαθορισμένα και σταθερά όρια ευθύνης" (Α. Τσοχατζόπουλος). Το ΝΑΤΟικό υπερ-Στρατηγείο της Νάπολης θα καθορίζει τις περιοχές ασκήσεων και επιχειρήσεων στο Αιγαίο. Γίνεται φανερό ότι τόσο η λειτουργία της "νέας δομής", όσο και η στελέχωση της Λάρισας και της Σμύρνης, καθιστούν την περιοχή και ιδιαίτερα το Αιγαίο "αμερικανική λίμνη".Πολύ περισσότερο, που ο υποχρεωτικά Αμερικανός διοικητής (AFSOUTH) της Νάπολης θα έχει στη διάθεσή του ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης και ελέγχου της περιοχής του Αιγαίου, το σύστημα "Κέντρων Μεικτών Αεροπορικών Επιχειρήσεων" (CAOC). Με το σύστημα αυτό, που θα "συντονίζει" τη ΝΑΤΟική παρουσία "σε όλη τη Μεσόγειο", ο Αμερικανός διοικητής Νάπολης θα μπορεί να παρακολουθεί αδιαλείπτως, όλο το 24ωρο καθημερινά, το Αιγαίο και να ελέγχει τη ροή πληροφοριών από και προς την Αθήνα και την Αγκυρα. Η "ενεργοποίηση" των στρατηγείων την 1/9/1999 θα είναι "ενιαία, ανέκκλητη και ταυτόχρονη", αλλά, παραμένει αδιευκρίνιστο τι σημαίνει αυτό επακριβώς για τη λειτουργία της Λάρισας. Ετσι κι αλλιώς, ακόμη και τώρα, μόνο η Λάρισα και η Μαδρίτη δε λειτουργούν. Αντίθετα, π. χ., Νάπολη και Σμύρνη είναι ήδη "ενεργοποιημένες" και "συντονισμένες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ