Πέμπτη 13 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Νομοσχέδιο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων

Πλήρης ανατροπή του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον

Παράδοση των μοναδικών ελεύθερων δημόσιων χώρων, των ακτών, των παραλιών και του αιγιαλού του Λεκανοπεδίου στην άγρια εκμετάλλευση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτό ουσιαστικά προβλέπει το νομοσχέδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, το οποίο οριστικοποίησε χτες η Διυπουργική Επιτροπή. Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο "Σχεδιασμός, Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Εκτέλεση Ολυμπιακών Εργων και Αλλες Διατάξεις" και, όπως ανακοινώθηκε, τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί για επεξεργασία και συζήτηση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο αυτό "εκτελεί στα πέντε βήματα" το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, το οποίο τροποποιείται ριζικά με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον της πρωτεύουσας. Μάλιστα, με πρόσχημα την έγκαιρη εκτέλεση των έργων, καθιερώνονται "ειδικές" διαδικασίες για τη χωροθέτηση και έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, έτσι ώστε να παρακαμφθεί τόσο ο δημόσιος διάλογος, όσο και ο "σκόπελος" της γνωμάτευσης περί Συνταγματικότητας ή όχι του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ολες οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα εκχωρηθούν σε ιδιώτες, οι οποίοι με τη μέθοδο της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης θα τις εκμεταλλευτούν στυγνά μετά την εκτέλεση των αγώνων, προσθέτοντας μάλιστα και όποιες χρήσεις αυτοί κρίνουν ότι είναι πιο κερδοφόρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση προκειμένου να μετρήσει αντιδράσεις είχε διοχετεύσει ένα πρώτο σχέδιο του νομοθετήματος σε μια εφημερίδα, ενώ χτες το "απάλυνε" από ορισμένες εξοργιστικές διατάξεις ώστε να πέσει στα πιο"μαλακά". Για παράδειγμα μειώνει κάπως τους συντελεστές δόμησης στις περιοχές των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενώ εξαιρεί από τις μεταολυμπιακές χρήσεις τα καζίνο, τα κέντρα διασκέδασης, τα γκολφ, τις κατοικίες και τα ξενοδοχεία, χρήσεις που όμως άνετα μπορούν να καθοριστούν με την πρώτη ευκαιρία, καθώς οι περιοχές αυτές έχουν ήδη προγραφεί και θα έχουν παραδοθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι λειτουργούν φυσικά με άξονα το κέρδος. Αλλωστε παραμένουν ακόμη αρκετές ασυμβίβαστες χρήσεις που επιτρέπονται, όπως τα συνεδριακά κέντρα, οι μαρίνες κλπ.

Με το νομοσχέδιο χαρακτηρίζονται ως πόλοι υπερτοπικής σημασίας οι περιοχές του Φαληρικού Ορμου και Φαλήρου,Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας,Σταδίου Καραϊσκάκη,Μαρκόπουλου,Αγίου Κοσμά,ΟΑΚΑ,Βεϊκου στο Γαλάτσι,Γουδιού,Ριζαρίου και Σχοινιά,ενώ ως υπερτοπικοί πόλοι χαρακτηρίζονται οι περιοχές Ελληνικό,Δραπετσώνα,Ασπρόπυργος,Σχιστό,Κορυδαλλός και Ρέντη,όπου θα γίνουν "υποστηρικτικές αθλητικές εγκαταστάσεις". Ενδεικτικό πάντως παράδειγμα για το τι επιφυλάσσεται σ' αυτές τις περιοχές και για την κοροϊδία της κυβέρνησης, αποτελεί ο υγροβιότοπος του Σχοινιά όπου θα κατασκευαστεί το κωπηλατοδρόμιο. Εκεί λοιπόν το νομοσχέδιο υποστηρίζει ότι όχι μόνο δε θα καταστραφεί ο υγροβιότοπος, αλλά θα δημιουργηθεί "υπερτοπικός πόλος με στόχο την προστασία, διατήρηση, προβολή και αναβάθμιση των οικολογικών χαρακτηριστικών και φυσικών οικοσυστημάτων της περιοχής"!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ