Πέμπτη 13 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΙΑΣ
"Εξάρτηση" της κυβέρνησης απ' την ΟΝΕ

Η οικονομική θηλιά στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων οδηγεί στην αναβολή της ανάπτυξης νέων προγραμμάτων

Η προσήλωση της κυβέρνησης στο στόχο της ΟΝΕ δημιουργεί ασφυξία στις υπάρχουσες υπηρεσίας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), αλλά και δεν του επιτρέπει να αναπτύξει το βηματισμό του προς νέες υπηρεσίες, που θα το φέρουν ακόμα πιο κοντά σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Ετσι, σήμερα, το δίκτυο των πενήντα περίπου υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ εξυπηρετεί μόνον αυτούς που φτάνουν σ' αυτές τις υπηρεσίες, ενώ θα έπρεπε "να κυνηγά" αυτούς που βρίσκονται στους λαβύρινθους των ναρκωτικών.

Η παραπάνω αίσθηση ήταν έντονη χτες στην - καθιερωμένη πια - παρουσίαση του απολογισμού για το 1998. Και το 1998 και το 1999 το Κέντρο κατάρτισε τον ίδιο προϋπολογισμό (2,7 δισ. δραχμές). Το 1998 εγκρίθηκαν 1,57 δισ., ενώ το 1999 εγκρίθηκαν 1,55 δισ. Ετσι, εκκρεμεί τα πρόγραμμα "Αριάδνη" στην Κρήτη - που θα έπρεπε να λειτουργήσει πριν από δυο χρόνια και όσοι το χρειάζονται έρχονται στον Πειραιά στο πρόγραμμα "Νόστος".Επίσης, εκκρεμεί το πρόγραμμα της Κοινωνικής Επανένταξης στην Πειραιά και το πρόγραμμα για τους αποφυλακισμένους στη Θεσσαλονίκη.

Το 1998, η προσέλευση στις μονάδες του ΚΕΘΕΑ εξακολούθησε να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα: Στα εννέα Συμβουλευτικά Κέντρα αντιμετωπίστηκαν 3.523 περιπτώσεις, αριθμός που αντιστοιχεί σε 2.228. (Ενα άτομο μπορεί να περάσει δυο ή τρεις φορές απ' το ίδιο Κέντρο).

  • Οι έξι θεραπευτικές κοινότητες, δυναμικότητας 300 θέσεων, παρείχαν υπηρεσίες σε 734 άτομα (πληρότητα 86,3%), ενώ υπερκάλυψη κατά 126% παρουσίασαν τα οχτώ κέντρα κοινωνικής επανένταξης.
  • Στα προγράμματα Οικογενειακής Υποστήριξης συμμετείχαν 3.191 άτομα και εντάχθηκαν 2.167 άτομα, ενώ στα προγράμματα υποστήριξης κρατουμένων πήραν μέρος 417 κρατούμενοι.

Τέλος, το Κέντρο Πολλαπλής Παρέμβασης (ΚΠΠ), με εξορμήσεις στους δρόμους (street - work), ήρθε σε επαφή με 407 χρήστες. Στο Κέντρο Ημερήσιας Φιλοξενίας αστέγων χρηστών, που έχει οργανώσει το ΚΠΠ, προσήλθαν 1.237 άτομα, ενώ 262 άτομα επισκέφτηκαν το οδοντιατρείο του προγράμματος που παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ