Πέμπτη 13 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οικοπεδοποιούν τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού

Προκλητική ομολογία του υφυπουργού Γεωργίας: "Δεν έχει σημαντική οικολογική σημασία"!..

Αλλο ένα "φιλέτο" πράσινου - η περιοχή "Καλάνια", που αποτελεί την "καρδιά" του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού - εκποιείται σε οργανωμένα συμφέροντα, με τις ευλογίες του υπουργείου Γεωργίας, το οποίο φροντίζει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τροποποίηση και έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος, που θα ανοίξει το δρόμο στους οικοπεδοφάγους. Το πρόσχημα, πρωτοφανές και ασύλληπτο: Η περιοχή δεν έχει οικολογική αξία!!!

Απόδειξη για όλα αυτά; "Για την περιοχή Καλάνια που περιλαμβάνει δεκάδες συνεχόμενες ιδιόκτητες εκτάσεις αγροτικού χαρακτήρα (σ.σ. εννοεί τις υπάρχουσες βίλες) που βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Δελφών, και οι οποίες, αν και περιλαμβάνονται εντός των ορίων - στο άκρο - του υφιστάμενου πυρήνα του Δρυμού, ουδέποτε απαλλοτριώθηκαν υπέρ του δημοσίου, θέτουμε υπόψη τα εξής: Σύμφωνα με την πρόταση του εγκεκριμένου Διαχειριστικού Σχεδίου, στο οποίο στηρίχτηκε η τροποποίηση των ορίων του Δρυμού, με το προωθούμενο ΠΔ, στην περιοχή Καλάνια προτείνεται η εξαίρεση των ιδιόκτητων αυτών αγροτικών εκτάσεων από τον πυρήνα, που άλλωστε δεν έχουν και σημαντική οικολογική σημασία...". Αυτή είναι η προκλητική απάντηση, που έδωσε ο υφυπουργός Γεωργίας Π. Φούντας - σε σχετική Ερώτηση των βουλευτών Γ. Καρατζαφέρη και Σπ. Δανέλη πριν λίγο καιρό στη Βουλή. Και μ' αυτές τις συνοπτικές διαδικασίες η περιοχή των Καλανίων, που βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, οδηγείται στην οικοπεδοποίηση και τη μετατροπή της σε τουριστική ζώνη προς όφελος μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Η προώθηση νέου ΠΔ, με το οποίο θα τροποποιηθούν τα όρια του πυρήνα και θα καθοριστεί εκ νέου η περιφερειακή ζώνη του Δρυμού, αποδεικνύεται ότι μοναδικό στόχο έχει τη νομιμοποίηση των ήδη υπαρχόντων παρανομιών, την κατάργηση του Εθνικού Δρυμού - ξεκινώντας από τα Καλάνια, η οποία ανήκει στον πυρήνα του Δρυμού από το 1938 - για την εξυπηρέτηση των οικοπεδοφάγων, (όπως έγραφε ο "Ρ" στις 5 Μάρτη 1999, στο ρεπορτάζ με τίτλο "Βιλίτσες στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού").

Υπενθυμίζεται ότι και ο δασάρχης Αμφισσας Γ. Κατσαρέλης,απαντώντας σε καταγγελίες του "Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας", με το υπ' αρ. 507/18.2.99 έγγραφό του, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: "Μεριμνήσαμε και εξαιρέθηκε η όλη έκταση από τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού στο νέο καθορισμό ορίων αυτού που έχει γίνει και έχει εγκριθεί ήδη. Απλώς, δεν έχει εκδοθεί ακόμη το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την τροποποίηση των ορίων του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού"...

"Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο και την τελευταία πιθαμή του Εθνικού Δρυμού", δηλώνει με ανακοίνωσή του ο Ομιλος και εκφράζει το φόβο για το γεγονός ότι "η πολιτεία αρχίζει πλέον, μετά την εκποίηση του "φιλέτου" στις παραλιακές ζώνες, να ανακαλύπτει και να εκποιεί τα "φιλέτα" στους ορεινούς όγκους ακόμα και μέσα σε Εθνικούς Δρυμούς". Παράλληλα, ζητάει από τις αρμόδιες αρχές, την άμεση κατεδάφιση όλων των κατοικιών που έχουν κτιστεί παράνομα, ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια, στον πυρήνα του Δρυμού.

Ο Ομιλος καταγγέλλει τις τοπικές και περιφερειακές αρχές (Εισαγγελία, Πολεοδομία, Δήμος, Νομαρχία, Περιφέρεια) ότι "με την αδιαφορία και την ανοχή ενθάρρυναν το κτίσιμο των κατοικιών, κατά παράβαση του νόμου, ο οποίος ορίζει την περιοχή σαν "ζώνη απολύτου προστασίας".Και καλεί τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη,να μην υπογράψει το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, αλλά - αντίθετα - να επεκτείνει τα όρια του Δρυμού και να συμπεριλάβει σε αυτόν τις κορυφές του Παρνασσού Λιάκουρα και Γεροντόβραχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ