Τετάρτη 26 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΩΓΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Οι λαοί μπορούν

- Είστε ένας από τους Ελληνες δημάρχους που επισκέφτηκε το Βελιγράδι. Ποιες οι εντυπώσεις και τα συμπεράσματά σας απ' αυτό το ταξίδι;

- Οι εντυπώσεις από το ταξίδι στο Βελιγράδι μπορούν να οριοθετηθούν σε δύο ενότητες. Η μία είναι το φρικτό αποτέλεσμα από τους βομβαρδισμούς κατά των αμάχων, όπως στην κωμόπολη Αλέξινατς, που είχαν ισοπεδώσει ένα τμήμα της, το οποίο είχε μόνο κατοικίες και τίποτα άλλο ή ο βομβαρδισμός του κτιρίου της Γιουγκοσλαβικής Ραδιοτηλεόρασης, που είχε δεκάδες νεκρούς και δείχνει το σεβασμό στην πληροφόρηση, αλλά και πώς τη θέλουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι.

Η δεύτερη ενότητα αφορά τη στάση του γιουγκοσλαβικού λαού και στα σημεία των βομβαρδισμών, αλλά και στις γέφυρες με τις ανθρώπινες αλυσίδες που φτιάχνουν κάθε βράδυ. Αυτό που εντυπωσιάζει πραγματικά είναι η αποφασιστικότητα των Γιουγκοσλάβων στην υπεράσπιση της πατρίδας και της ανεξαρτησίας της χώρας τους. Ανθρωποι όλων των ηλικιών και των δύο φύλων θεωρούν αυτονόητη και καθόλου υπερβολική την πρόθεσή τους να υπερασπίσουν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας τους με οποιοδήποτε κόστος. Αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο ήταν οι συγκινητικές πράξεις που έκαναν ανταποκρινόμενοι στην αλληλεγγύη του ελληνικού λαού.

- Μπορεί η κοινή πάλη των λαών να αποτρέψει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών;

- Σκεφθείτε ότι και μόνο οι κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού, που σαν είδηση στα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημιούργησαν μια αλληλουχία αντιπολεμικών εκδηλώσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Αν είχε αναπτυχθεί ή αναπτυχθεί στο μέλλον, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ίδιο αποφασιστική και κοινή δράση, δεν έχω την παραμικρή επιφύλαξη ότι το αποτέλεσμα όσον αφορά τουλάχιστον το σταμάτημα των βομβαρδισμών θα είναι άμεσο. Είμαι βαθιά πεισμένος ότι μόνο η κοινή και συνεχής πάλη των λαών είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να αποτραπούν τα αντιλαϊκά σχέδια και οι μεθοδεύσεις από τα διευθυντήρια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

- Οι ευρωεκλογές που έρχονται πόσο σημαντικές είναι για τη δημιουργία του αντιπάλου δέους;

- Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι παρά ένα γενικευμένο γκάλοπ των διαθέσεων και των προτιμήσεων του ευρωπαϊκού εκλογικού σώματος.

Επίσης ξέρουμε ότι η δυνατότητα παρέμβασης του Ευρωκοινοβουλίου στη δρομολόγηση λύσεων και εξελίξεων είναι από μηδαμινή έως ελάχιστη. Φυσικά είναι γνωστό ποια είναι τα κέντρα αποφάσεων στην ΕΕ, αυτά είναι τα Συμβούλια Κορυφής και η Κομισιόν. Ομως ακόμα και σαν ένα γενικευμένο γκάλοπ, που θα δείξει τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος και θα εγκρίνει ή θα απορρίψει μια πολιτική, οι ευρωεκλογές είναι ικανός παράγοντας να δημιουργήσει συνθήκες αλλαγής αυτής της πολιτικής. Για το λόγο αυτό και η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε διπλές εκλογές, γιατί εκτιμά ότι η πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές μπορεί εύκολα να επεκταθεί και σαν πρόθεση ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές. Μια σημαντική δυνατότητα για αναστροφή της αρνητικής πορείας μέχρι σήμερα ανοίγεται με την ενίσχυση του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ.

Ε. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ