Τετάρτη 26 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Ευρύτερη εκτίμηση της "Πανεπιστημονικής"

Σημαντική αύξηση της δύναμής της σε ψήφους και σε ποσοστό σημείωσε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΠΚ-Γ) στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), που έγιναν στις 23 και 24 Μάη 1999. Πήρε 170 ψήφους παραπάνω από τις εκλογές του 1996 και για μόλις εννιά ψήφους δεν κατέλαβε και δεύτερη έδρα στο ΔΣ.

Βέβαια, η "μεγάλη πλειοψηφία" ανήκει στην αποχή που αυξήθηκε σε 54,4% από 49,2% στις εκλογές του 1996. Οι άλλες εξελίξεις που θα μπορούσαν να σημειωθούν (βλέπε και πίνακα) είναι: Η Δημοκρατική Κίνησης Ιατρών (ΔΗΚΙ) - υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ - είχε σημαντική αριθμητική μείωση - 177 ψήφοι, διατήρησε όμως το ποσοστό της. Πτώση αριθμητική είχε και η Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών (ΑΕΓ) - 14 ψήφοι. Τις δυνάμεις τους υπερδιπλασίασαν οι "Νέοι Γιατροί - Ανεξάρτητη Ανανεωτική Κίνηση".Επίσης σημαντική αύξηση είχε η ΠΑΣΚ-Γιατρών από 16,67% σε 21,95%.

Οι έδρες κατανέμονται ως εξής: ΔΠΚ-Γ 1 έδρα (μια και το 1996). ΔΗΚΚΙ 8 (8). ΠΑΣΚ-Γ 4 (έναντι 3). Νέοι Γιατροί 3 (έναντι 1). ΑΕΓ 1 (1).

Στο προηγούμενο ΔΣ του ΙΣΑ κατείχαν από μια έδρα - τώρα δεν κατέβηκαν - και οι παρατάξεις: "Ιατρική Αναβάθμιση" - που υποστηρίχτηκε απ' την "Πολιτική Ανοιξη", "Αδέσμευτοι Γιατροί Ιπποκράτης" - που υποστηρίχτηκαν από στρατιωτικούς γιατρούς και οι "Γιατροί της Αθήνας".

Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών σηματοδοτούν σημαντικές αλλαγές στη συνείδηση των γιατρών και επιβάλλουν βαθύτερη αξιολόγηση και εκτίμηση από όλους, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΠΚ και υπογραμμίζει ότι εκτός απ' τη σημαντική αύξηση σε ποσοστό και ψήφους η παράταξη είχε "μια ευρύτερη εκτίμηση και αποδοχή, που εκφράστηκαν με πολλές μορφές και κατά τη διάρκεια των εκλογών".

"Δυστυχώς, επισημαίνει η ΔΠΚ, και φέτος πλειοψηφούσα δύναμη ήταν η αποχή, η οποία πήρε την απόλυτη πλειοψηφία. Για αυτή την αποχή υπάρχουν και αιτίες και υπεύθυνοι. Είναι πρώτα η κυβέρνηση και η πολιτική υγείας που εφάρμοσε, καθώς και η απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι ακόμα η ΔΗΚΙ, η παράταξη που είχε την πλειοψηφία στα Διοικητικά Συμβούλια των ΙΣΑ - ΠΙΣ, η κυβερνητική παράταξη ΠΑΣΚ και οι άλλες παρατάξεις αναλογικά που ομοφωνούσαν στο ΔΣ του ΙΣΑ. Ολοι αυτοί υποστήριξαν τη νεοσυντηρητική πολιτική υγείας που διαμορφωνόταν στην ΕΕ στη λογική της ΟΝΕ, ενώ έρχονταν σε σύγκρουση με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των γιατρών και του λαού μας".

Η ΔΠΚ-Γ κάνει μια πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων υπογραμμίζοντας ότι η ΔΗΚΙ εισέπραξε αυτή την κατακραυγή των γιατρών, "ενώ η αύξηση της ΠΑΣΚ και των "Νέων Γιατρών" οφείλεται στην επιφανειακή φραστική αντιπολίτευση που άσκησαν σε δευτερεύοντα θέματα, στη δημαγωγική πολιτική τους, που τους προσέδωσε ευκαιριακούς ψήφους, αλλά και στη στήριξη που είχαν από το κυβερνητικό μηχανισμό και άλλα κέντρα στο χώρο της υγείας. Η ΑΕΓ, παρά τη συνεργασία της με συνδικαλιστές που είχαν συνδέσει στο παρελθόν το όνομά τους με την παράταξή μας, διατήρησε τη δύναμή της".

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση της μεγάλης ευθύνης που επωμίζεται η ΔΚΠ μέσα και έξω από το ΔΣ για την προώθηση της λύσης των προβλημάτων των γιατρών και της υγείας των εργαζομένων.

Αύξηση και στη Θεσσαλονίκη

Σημαντική αύξηση σε ψήφους πέτυχε η ΔΠΚ-Γ στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). Πήρε 202 ψήφους (5,8%) και εκλέγει ένα μέλος στο ΔΣ του ΙΣΘ. Στις εκλογές του 1996 η παράταξη είχε πάρει 112 ψήφους (αύξηση δηλαδή της δύναμής της κατά 91%).

Στις φετινές εκλογές ψήφισαν 3.687 γιατροί - 700 περισσότεροι απ' το 1996 - και από τα 3.475 έγκυρα ψηφοδέλτια πήραν:

Η Ιατρική Συνδικαλιστική Κίνηση, που πρόσκειται στη ΝΔ, 1.723 ψήφους, ποσοστό 49,58% και εκλέγει 7 μέλη στο 15μελές ΔΣ. Η Δημοκρατική Ιατρική Ανανέωση, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, 1.116 ψήφους (32,1%) και εκλέγει 5 μέλη. Η Αγωνιστική Συνεργασία, που πρόσκειται στο ΣΥΝ, 221 ψήφους (6,35%) και εκλέγει 1 μέλος. Η Κίνηση Ανεξάρτητων Ιατρών, του Μ. Ζαχάρωφ, 163 ψήφους, ποσοστό 4,7% και εκλέγει 1 μέλος και ο Εναλλακτικός Λόγος, 52 ψήφους (1,5%) και δεν εκλέγει μέλος.

Σε δήλωσή του στο "Ρ" ο υποψήφιος της ΔΠΚ-Γ, Μιχάλης Σπυριδάκης, υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της παράταξης συνιστά μια πρόοδο στους αγώνες του ιατρικού κόσμου της Θεσσαλονίκης και τόνισε: "Η ψήφος των γιατρών σημαίνει πρόσθετες ευθύνες για ένταση των προσπαθειών και των αγώνων μας για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων του κλάδου. Η παράταξη, όπως μέχρι τώρα έπαιξε αγωνιστικό ρόλο, στο μέλλον ενισχυμένη και από την εκλογική της επιτυχία, θα πάρει πιο αποφασιστικές πρωτοβουλίες και θα σταθεί στο ύψος των αυξημένων ευθυνών της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ