Τετάρτη 26 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη "λίστα" του αφανισμού οι βουτρόφοι

Πανελλαδική συγκέντρωση έγινε χτες στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Παραγωγών Βόειου Κρέατος και Γάλακτος

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν με κάθε μέσο για την επιβίωση του υπερχρεωμένου κλάδου της βουτροφίας - κατάσταση στην οποία τον οδήγησαν η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και τα ληστρικά επιτόκια της ΑΤΕ - δήλωσαν οι βουτρόφοι στη χτεσινή πανελλαδική τους συγκέντρωση στην Αθήνα, που έγινε με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Παραγωγών Βόειου Κρέατος και Γάλακτος.

Εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους για τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν, καθώς ο κλάδος οδηγείται, με μαθηματική ακρίβεια, στον αφανισμό, τόνισαν πως "η μόνη λύση για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί ο κλάδος της βουτροφίας είναι η απαλλαγή των βουτρόφων από το "βραχνά" των χρεών που τους "πνίγει" καθημερινά, οδηγώντας στο κλείσιμο χιλιάδες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις". Και αυτό, υπογράμμισαν, θα γίνει όταν η κυβέρνηση αναλάβει τις ευθύνες της και "γίνουν πράξη οι εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για το θέμα των χρεών". Οσο για τις "ψευτορυθμίσεις", στις οποίες προχωρά κατά καιρούς η κυβέρνηση μέσω της ΑΤΕ, επισήμαναν ότι "σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τις αποδεχτούμε, αφού μοναδικό σκοπό έχουν να μπαλωθεί η "μαύρη τρύπα" του προβληματικού χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας, που παραβρέθηκε στη χτεσινή συγκέντρωση, τόνισε: "Αυτά που συμβαίνουν στον κλάδο της βουτροφίας είναι πολύ μακριά απ' αυτό που ζητάμε σαν Κόμμα, γι' αυτό και είμαστε στο πλευρό σας. Ομως αυτό δε φτάνει. Πρέπει κι εσείς ν' αγωνιστείτε και να καταδικάσετε την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση". Και αναφερόμενος στο βασικό αίτημα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου για ουσιαστική ρύθμιση των χρεών, υπογράμμισε: "Η λύση θα δοθεί μόνο αν η ρύθμιση που θα γίνει συνδυαστεί με μια φιλοαγροτική πολιτική που θα εξασφαλίζει κάποιο εισόδημα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει η σημερινή αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, διαφορετικά σύντομα η βουτροφία στη χώρα μας θα έχει την τύχη της χοιροτροφίας, αφού στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" προβλέπεται η αντικατάσταση της παρέμβασης με την ιδιωτική αποθεματοποίηση, αλλά και η μείωση των τιμών κατά 20% στο βόειο κρέας και κατά 15% στο αγελαδινό γάλα".

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης οι βουτρόφοι πορεύτηκαν προς το υπουργείο Γεωργίας, όπου επέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης, στο οποίο μεταξύ άλλων ζητούν "την αντικατάσταση της απαράδεκτης και αναποτελεσματικής ρύθμισης της ΑΤΕ, από μια νέα απόφαση που θα περιλαμβάνει της διαγραφή όλων των τόκων (συμβατικών και υπερημερίας)" και προτείνουν μια σειρά άλλων μέτρων που θα βοηθήσουν στη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχρέωσης του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ