Τετάρτη 2 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνα κοτόπουλα με διοξίνες από το Βέλγιο

Εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν 9 τόνοι στις εγκαταστάσεις της εταιρίας "Κανάκη" στη Μάνδρα

Το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης ελέγχων των εισαγόμενων τροφίμων στα σύνορα της χώρας, έρχεται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο με αφορμή τον "τυχαίο" εντοπισμό μεγάλων ποσοτήτων κοτόπουλων, προέλευσης Βελγίου, μολυσμένων από διοξίνη (εξαιρετικά καρκινογόνας ουσίας).

Η κυβέρνηση, που επιμένει να αδιαφορεί εγκληματικά στο θέμα της προστασίας της υγείας των καταναλωτών, πήρε είδηση ότι υπάρχουν "μολυσμένα" κοτόπουλα και αυγοσκευάσματα στην Ελλάδα από σήμα που έστειλαν οι βελγικές κρατικές υπηρεσίες, μετά την αποκάλυψη του προβλήματος στη χώρα αυτή. Ετσι, χτες, το υπουργείο Γεωργίας σε μια επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων βγήκε να ανακοινώσει ότι δεσμεύτηκαν 5 τόνοι κοτόπουλα από το Βέλγιο στην επιχείρηση ΚΑΝΑΚΗ, για να δείξει ότι πρόλαβε το κακό... Ωστόσο, όμως κι εδώ ειπώθηκαν ψέματα, αφού -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- στις εγκαταστάσεις ΚΑΝΑΚΗ εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν 9 τόνοι κοτόπουλα και αυγοσκευάσματα από το Βέλγιο. Παράλληλα, από το υπουργείο Γεωργίας ανακοινώθηκε για το "θεαθήναι" ότι διατάχτηκε η διενέργεια ελέγχων σε όλα τα σημεία αποθήκευσης, συντήρησης και πώλησης. Και για να φανεί η... αποτελεσματικότητα των ελέγχων γνωστοποιήθηκε κατόπιν εορτής ότι πριν λίγους μήνες κατασχέθηκαν 50 τόνοι κοτόπουλα μολυσμένα με σαλμονέλα. Τη σκυτάλη της κοροϊδίας πήρε ακολούθως χτες το υπουργείο Εμπορίου, που γνωστοποίησε ότι συνιστά στους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ να απομακρύνουν από τα ψυγεία τους τα κοτόπουλα που προέρχονται από το Βέλγιο. Οι τελευταίοι με τη σειρά τους, έκαναν γνωστό, ότι συνιστούν... στους καταναλωτές να μην καταναλώνουν κοτόπουλα και άλλα παράγωγα προέλευσης Βελγίου, που βρίσκονται στα ψυγεία και τα ράφια τους.

Ομως πίσω από όλα αυτά κρύβεται το πρόβλημα της ασυδοσίας της ελεύθερης αγοράς, στα πλαίσια της ΕΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και των "μολυσματικών" κερδοσκοπικών συμφερόντων των πολυεθνικών. Γιατί, με βάση όσα έγιναν γνωστά, τα κοτόπουλα και τα αυγά Βελγίου βρέθηκαν να περιέχουν υψηλές ποσότητες διοξινών, από το γεγονός ότι μια βελγική βιομηχανία έφτιαχνε ζωοτροφές που περιείχαν συστατικά μολυσμένα με διοξίνες (πχ καμένα ορυκτέλαια). Πράγμα που ήταν γνωστό στη βελγική κυβέρνηση εδώ και μήνες. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει πριν μερικά χρόνια και με τις "τρελές αγελάδες" στη Μ. Βρετανία, όπου πρόβατα με τη νόσο "Σκράπι" έγιναν ζωοτροφές. Και στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το πρόβλημα με τις διοξίνες να μην περιορίζεται μόνο τα κοτόπουλα και τα αυγά, αλλά να έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και να αφορά και σ' άλλα ζωοκομικά προϊόντα και παράγωγά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ