Τετάρτη 2 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΚΤΙΟ
"Θα μας βρίσκουν μπροστά τους"

Με μια ακόμα πιο δυναμική διαδήλωση αξίωσαν οι κάτοικοι της περιοχής να φύγουν τα ΑΒΑΚΣ. Βροχή από ασφυξιογόνα η απάντηση της κυβέρνησης

"Δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!"

Η δήλωση από τους εκπροσώπους του φιλειρηνικού κινήματος κατηγορηματική. Η έμπρακτη εφαρμογή της με διαρκείς διαδηλώσεις σχεδόν καθημερινή. Πότε στη Θεσσαλονίκη, πότε στο Ακτιο, τον Αραξο ή τη Σούδα, παντού όπου οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες χρησιμοποιούν - με κυβερνητική άδεια - εδάφη της χώρας μας για να εξορμήσουν κατά του αντιστεκόμενου λαού της Γιουγκοσλαβίας. Την Κυριακή ήταν ή σειρά του Ακτιου. Ο λόγος προφανής: Από εκεί εξορμούν τα ΑΒΚΣ, τα ιπτάμενα ραντάρ, που εντοπίζουν ως στρατιωτικούς στόχους τα βρεφοκομεία, τα γηροκομεία, τα νοσοκομεία, τις γέφυρες, τις κατοικήσιμες περιοχές στις πόλεις και τα χωριά της Γιουγκοσλαβίας. Εκεί, στο Ακτιο, παρέχει η ελληνική κυβέρνηση "γην και ύδωρ" στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες. Μόνο που κι αυτή τη φορά λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Το λαό της περιοχής, που βλέπει μέρα τη μέρα και το Ιόνιο να μετατρέπεται σε ένα απέραντο ναρκοπέδιο. Και γι' αυτό διαδηλώνει με όλο και μεγαλύτερη ένταση.

Πριν από μία βδομάδα διαδήλωναν κοντά στους 1.500 έξω από τη βάση. Την Κυριακή είχε ανέβει σε αρκετές χιλιάδες ο αριθμός των διαδηλωτών. Γεγονός προβλέψιμο. Γι' αυτό ίσως και τα αστυνομικά μέτρα στην περίμετρο του αεροδρομίου παρέπεμπαν σε στρατόπεδο κατοχής, παρά σε πολιτικό αεροδρόμιο, όπως επί της ουσίας είναι το Ακτιο, όταν λείπουν τα ιπτάμενα ραντάρ. Διπλές σειρές αγκαθωτό συρματόπλεγμα σε απόσταση πενήντα μέτρων έξω από την περίμετρο του αεροδρομίου. Δέκα διμοιρίες πάνοπλων κτηνάνθρωπων με στολές παραλλαγής και περίπου 60 εκπαιδευμένα λυκόσκυλα, έτοιμα να κατασπαράξουν τον εχθρό λαό. Αυτό ήταν το σκηνικό την Κυριακή το απόγευμα.

Και παρ' όλα αυτά η λαϊκή οργή και η απόφαση να μην επιτραπεί στους ΝΑΤΟικούς να σταθούν σε χλωρό κλαρί, αποδείχτηκαν ισχυρότερα όπλα. Προς στιγμήν οι δυνάμεις καταστολής φάνηκαν να υπερισχύουν. Οταν πριν καλά - καλά αρχίσει η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την κεντρική πύλη, άρχισαν να πετάνε δεκάδες βομβίδια ασφυξιογόνων στους συγκεντρωμένους. Προσπάθησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση...

Κι όμως είχαν χάσει ήδη μία μάχη. Οι διαδηλωτές είχαν προλάβει να πετάξουν στα χωράφια τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Και λίγη ώρα μετά το χτύπημα στην κεντρική πύλη, μια δυναμική ομάδα είχε περάσει ήδη μέσα και άπλωνε τα πανό της στον αεροδιάδρομο, απ' όπου έσπευδε να απογειωθεί ένα αμερικανικό αεροσκάφος, που μόλις είχε προσγειωθεί!

Παρά το κλίμα που δημιούργησαν τα ασφυξιογόνα, οι συγκεντρωμένοι, μπόρεσαν να ανασυγκροτηθούν και να πορευτούν με το σύνθημα "Η τρομοκρατία δε θα περάσει" προς την είσοδο του πολιτικού αεροδρομίου, που βρίσκεται περίπου 1,5 χιλιόμετρο μακριά απ' την πύλη του στρατιωτικού.

Στη μέση της διαδρομής η αστυνομία προσπάθησε και πάλι να διαλύσει την πορεία. Μερικά απ' τα δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν έπεσαν σε θάμνους δημιουργώντας μικροεστίες φωτιάς, ενώ συνολικά η εικόνα που δημιουργήθηκε είχε μετατρέψει την περιοχή σε πεδίο μάχης. Τελικά η πορεία έφτασε έξω απ' την επίσης καλά φρουρημένη είσοδο του πολιτικού αεροδρομίου.

Εκπληκτοι εκπρόσωποι των διαδηλωτών με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Αποστόλη Τασούλα, άκουγαν τον αερολιμενάρχη, δηλαδή το μόνο υπεύθυνο για την ασφάλεια του αεροδρομίου, να δηλώνει πως δεν έχει καλέσει αυτός τα ΜΑΤ, πως παράνομα βρίσκονταν εκεί και να απευθύνει έκκληση για ηρεμία, καθώς στην πίστα βρίσκονταν ήδη τρία γκρουπ Αγγλων τουριστών που μόλις είχαν φτάσει, αλλά κανείς δεν τους είχε πει πως θα προσγειώνονταν σε υπό ΝΑΤΟική κατοχή αεροδρόμιο.

Η διαδήλωση τερματίστηκε εκεί με ανανέωση του "ραντεβού"...

Η συγκέντρωση

Με κόκκινες σημαίες, με δυναμικά συνθήματα και κυρίως με την πίστη πως μόνο οι αγώνες και η πάλη του λαού μπορούν ν' ανατρέψουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, έφτασαν - στις 6.30 τ' απόγευμα της Κυριακής - έξω απ' την πύλη του Ακτιου ειρηνιστές κάθε ηλικίας, απ' όλα τα μέρη της Βορειοδυτικής Ελλάδας: Απ' την Πρέβεζα, το Αγρίνιο, τη Λευκάδα, τα Γιάννενα, την Αρτα...Εκεί, μπροστά στα συρματοπλέγματα που είχαν στήσει οι αστυνομικές δυνάμεις, έβγαλαν τα πανό τους - "Οχι στη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης Πραγμάτων" απ' την Ειρηνική Δράση Λευκάδας, "Εξω τα ΑΒΑΚΣ από το ΑΚΤΙΟ" και"Δε μας χρειάζονται οι παγκόσμιοι χωροφύλακες (Αμερικάνοι - ΝΑΤΟ - ΕΕ)" απ' την Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου - και άρχισαν να φωνάζουν: "Στις εντολές του ΝΑΤΟ να γίνει ανταρσία, κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία", "Με σύρματα και ρόπαλα δε μας τρομοκρατείτε, εμάς σε κάθε πόλεμο μπροστά σας θα μας βρείτε", "Η τρομοκρατία δε θα περάσει, με του λαού την πάλη τα μούτρα της θα σπάσει" και "Νάτοι, νάτοι οι εκσυγχρονιστές, πήρανε τα ρόπαλα και βάλανε στολές".

Λίγη ώρα αργότερα, όταν οι διαδηλωτές έβγαλαν τα συρματοπλέγματα και τα πέταξαν στα διπλανά χωράφια, ακολούθησε η ομιλία του Γιάννη Νόβα,νομαρχιακού συμβούλου, ενώ ο Μάκης Λιβιτσάνος,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου πρόλαβε μόνο να πει: "Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά του ΝΑΤΟ. Είμαστε εδώ για να μποϊκοτάρουμε τις "ανθρωπιστικές" τους ενέργειες".

Εκείνη τη στιγμή ήταν που έγινε η επίθεση των αστυνομικών, μια επίθεση που επί δύο ώρες μετέβαλε το χώρο σε πεδίο μάχης.

Στην κινητοποίηση της Κυριακής παραβρέθηκαν ο βουλευτής του Κόμματος Απ. Τασούλας, η Ελένη Γερασιμίδου υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο ηθοποιός Αντώνης Ξένος και δεκάδες μαζικοί φορείς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε αντιιμπεριαλιστικό κλοιό (2011-04-05 00:00:00.0)
«Killers go home» (2001-02-06 00:00:00.0)
Με πάθος και οργή στη «φωλιά» των ΝΑΤΟικών (2000-05-30 00:00:00.0)
"... Τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε" (1999-06-29 00:00:00.0)
Ούτε σπιθαμή ελληνικής γης στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες (1999-05-28 00:00:00.0)
Πανηπειρωτική καταδίκη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών (1999-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ