Τετάρτη 2 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανακρίνονται οι Ελληνες "βαρόνοι της κόκας"

Ενα μικρό δείγμα του "βρώμικου χρήματος" που "ξεπλένεται" στη χώρα μας και του κάθε είδους λαθρεμπορίου που διενεργείται - από όπλα και ναρκωτικά μέχρι... ανθρώπινο εμπόρευμα - αποτελεί η ανακάλυψη του κυκλώματος εμπορίας κοκαϊνης με πρωτεργάτες κυρίως Ελληνες εφοπλιστές, ναυτιλιακούς πράκτορες και επιχειρηματίες. Ολη αυτή τη "σαπίλα" προστατεύει το ίδιο το νομοθετικό πλέγμα της χώρας μας για τη ναυτιλία, που από το 1967, οπότε και το επέβαλε η χούντα, μέχρι και σήμερα, όχι μόνο δεν τόλμησε να αγγίξει καμία κυβέρνηση, αλλά ήρθε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του υπουργού Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρου Σουμάκη,να το εκσυγχρονίσει με Υπουργική Απόφαση. Πρόκειται για το γνωστό νόμο 89/67 που μετατρέπει την Ελλάδα για το εφοπλιστικό κεφάλαιο και κατά συνέπεια για όλα αυτά τα αποβράσματα σε επίγειο παράδεισο.

Οι εφοπλιστές που υψώνουν στα πλοία τους τα πανιά ευκαιρίας χαρακτηρίζονται από αυτό το νόμο διαχειριστές εταιριών που έχουν έδρα τη χώρα της οποίας τη σημαία φέρει το πλοίο! Αυτό έχει αποτέλεσμα, τα γραφεία τους, που βρίσκονται στην Ελλάδα, να θεωρούνται ως ναυτικά πρακτορεία εταιρίας που έχει έδρα "την αλλοδαπή". Ετσι αυτές οι εταιρίες δεν ελέγχονται ούτε από τις αρχές της Ελλάδας, αλλά ούτε από τις αρχές της χώρας που δήθεν έχουν έδρα, δεν ελέγχονται από την εφορία, δεν εμφανίζουν ισολογισμούς, μένουν μακριά από το χέρι του νόμου όταν βουλιάζουν τα σαπιοκάραβά τους καταπίνοντας τους ναυτεργάτες και πάει λέγοντας.

Χτες οδηγήθηκαν στην 20ή ανακρίτρια Αθηνών Λίτσα Θεοδωρακοπούλου οι οχτώ που συνελήφθησαν για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαϊνης (3 - 4 τόνων κάθε φορά) για λογαριασμό Κολομβιανών μεγαλεμπόρων και Αμερικανών και Ευρωπαίων συνεργατών τους. Πρόκειται για τους Ιω. Κατελούζο,52 χρόνων, επιχειρηματία, Ιάκ. Καρτσωνάκη,48 χρόνων, ναυλομεσίτη, πρώην πλοιοκτήτη, Δημ. Κονδυλιό,51 χρόνων, πλοιοκτήτη, Παν. Χαϊκάλη,56 χρόνων, επιχειρηματία, Ηλία Κάλη,50 χρόνων, πλοιοκτήτη, Γ. Πίσπα,49 χρόνων, αρχιμηχανικό Εμπορικού Ναυτικού, Ανδρ. Βεργή,50 χρόνων, πλοίαρχο ΕΝ, και Παρ. Τσαλδάρη,56 χρόνων, πλοίαρχο ΕΝ, οι οποίοι πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα και αύριο.

Πολύμηνες έρευνες

Η σύλληψη των παραπάνω έγινε ύστερα από πολύμηνες έρευνες και ταυτόχρονες επιχειρήσεις της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή Αττικής, υπό την εποπτεία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Γ. Κολιοκώστα.Από τις έρευνες προκύπτει συμμετοχή και άλλων Ελλήνων, που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ως πληρώματα στις μεταφορές των ναρκωτικών ή ως μεταφορείς χρημάτων και μηνυμάτων για λογαριασμό των συλληφθέντων οργανωτών. Μεταξύ αυτών είναι οι: Κ. Κατελούζος,αδελφός του πρώτου κατηγορουμένου, ο οποίος φέρεται ότι δολοφονήθηκε το καλοκαίρι του 1998 στην Κολομβία, Σπ. Λιουνέας,γαμπρός του Χαϊκάλη, που επίσης φέρεται ότι δολοφονήθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα, Σπ. Μπουζιώτης και Γερ. Ρουβάς,κρατούμενοι στις φυλακές των ΗΠΑ, Ξεν. Βουτυράς,έμπορος, Γ. Καδόγλου,επιχειρηματίας, ο οποίος αυτοκτόνησε στις 25 Μάη μέσα στο γραφείο του στην οδό Πανεπιστημίου, Δημ. Αργυρίου,Β μηχανικός και Εμμ. Θυριανός,ναυτικός.

Η παράνομη δραστηριότητα των βαρόνων του καρτέλ των ναρκωτικών αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Γενάρη, όταν η αμερικανική ακτοφυλακή, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, έκανε έλεγχο σε ένα πλοίο με Ελληνα καπετάνιο, που μετέφερε 3.800 κιλά κοκαϊνης. Τότε είχαν συλληφθεί ο πλοίαρχος Σπ. Μπουζιώτης και ο μηχανικός Γερ. Ρουβάς. Τη μεταφορά του φορτίου, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχαν οργανώσει ο πλοιοκτήτης Ιάκ. Καρτσωνάκης με τον πλοίαρχο Παρ. Τσαλδάρη και τον επιχειρηματία Ιω. Κατελούζο.

Τέσσερις μήνες αργότερα εντοπίστηκε ένα άλλο πλοίο, το οποίο επρόκειτο να μεταφέρει περίπου τρεις τόνους κοκαϊνης στην Ισπανία. Οι λαθρέμποροι κατάφεραν να σβήσουν τα ίχνη τους, φορτώνοντας το παράνομο φορτίο εν πλω στον Ατλαντικό Ωκεανό, σε άλλα πλοία. Πλοίαρχος ήταν ο Ανδρ. Βεργής, ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό των Δημ. Κονδυλιού, Παν. Χαϊκάλη και Ηλία Κάλη. Η ώρα μηδέν για τους ανθρώπους της κολομβιανής μαφίας στην Ελλάδα ήρθε τη νύχτα της Πέμπτης, όταν η αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών κατάσχεσε τέσσερις τόνους κοκαϊνης σε ένα άλλο πλοίο της σπείρας. Το πλοίο, σύμφωνα με την Αστυνομία, ανήκε στον Κάλη, είχε Ουκρανό καπετάνιο και προορισμό την Οδησσό. Αμέσως μετά την κατάσχεση του φορτίου οι ελληνικές διωκτικές αρχές (Αστυνομία, λιμενικοί και ΣΔΟΕ) έκαναν ταυτόχρονα έρευνες σε έντεκα σπίτια και γραφεία και συνέλαβαν τους δράστες. Στο γκαράζ μιας πολυτελούς βίλας στην Εκάλη, που ανήκει στον Δημ. Κονδυλιό, κατασχέθηκαν 440 εκατ. δρχ., από τα οποία τα 417 ήταν σε ιταλικές λιρέτες και αποτελούσαν αμοιβή για πρόσφατη μεταφορά ναρκωτικών. Πολλά βιβλία εταιριών και τραπεζικοί λογαριασμοί ερευνώνται από το ΣΔΟΕ για να διαπιστωθεί πώς ξεπλενόταν το βρώμικο χρήμα.

Οι συλληφθέντες υποστηρίζουν ότι δεν εμπλέκονται στις υποθέσεις που κατηγορούνται. Δυο, όμως, από αυτούς είχαν και στο παρελθόν απασχολήσει την Αστυνομία. Ο Ιω. Κατελούζος είχε, μάλιστα, κατηγορηθεί στην Ισπανία για διακίνηση μεγάλης ποσότητας χασίς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δέκα οι κατηγορούμενοι για την κοκαΐνη (2001-11-02 00:00:00.0)
Δεν ξέρουν τίποτα για το... φόνο (2001-06-27 00:00:00.0)
Δηλώνουν «υπάλληλοι» οι έμποροι της κοκαΐνης (2000-08-30 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με τα ισόβια οι 25 ναυτικοί (1998-08-22 00:00:00.0)
Πλοίο μετέφερε 248 κιλά κοκαϊνη (1998-08-21 00:00:00.0)
Απλήρωτοι στο "Μαριέττα 2" (1997-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ