Πέμπτη 10 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παλικαρισμοί άνευ αντικρίσματος

Σαν μέγιστη επιτυχία και μάλιστα προσωπική παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη το γεγονός ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στην Κολωνία δεν περιλαμβάνεται παράγραφος που να αναφέρεται στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία. Τόσο ο κ. Σημίτης, όσο και τα Μέσα Ενημέρωσης που συμμερίστηκαν τον ενθουσιασμό του, έδωσαν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο γεγονός μιας και όπως ήταν γνωστό η γερμανική προεδρία προωθούσε στη Σύνοδο αυτή, την αναβάθμιση της Τουρκίας και την κατάταξή της στις υποψήφιες για ένταξη χώρες. "Νέα εθνική επιτυχία", "Η Ελλάδα μπλόκαρε την υποψηφιότητα της Τουρκίας", "Μπλόκο Σημίτη στην ένταξη της Τουρκίας", είναι μερικοί από τους τίτλους που χρησιμοποιήθηκαν σε εφημερίδες για να αποδοθεί η σημασία του γεγονότος. Ας δούμε όμως πώς έχουν τα πράγματα".

Πρώτον. Το αν θα ενταχθεί ή όχι η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να είναι πριν απ' όλα υπόθεση του λαού της. Επομένως και το δίλημμα που τίθεται εμμέσως στον ελληνικό λαό για το αν η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί ή όχι, είναι εκ του πονηρού, για να δικαιολογήσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε μια σειρά προβλημάτων και να δώσει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να υποστηρίζει ότι πετυχαίνει "εθνικές νίκες" επειδή, δήθεν, εμποδίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας.

Δεύτερον. Οι ιθύνουσες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης από καιρό έχουν δείξει ότι θεωρούν την Αγκυρα προνομιακό συνομιλητή και ζητούν την αναβάθμιση των σχέσεων με την Τουρκία, γιατί υπολογίζουν τη γεωπολιτική σημασία αυτής της χώρας στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της "νέας τάξης". Οι δρόμοι των πετρελαίων, ο έλεγχος της Μέσης Ανατολής, αλλά και της περιοχής γύρω από την Κασπία, σε συνδυασμό με την ασφυκτική περικύκλωση της Ρωσίας από το Νότο, είναι αυτό που επιδιώκουν οι ισχυροί "εταίροι" μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την πολιτική τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κανένα από τα βασικά προβλήματα που έχουν σχέση με την Τουρκία και το καθεστώς της, όπως το Κουρδικό, η κατοχή της Κύπρου, ο επεκτατισμός στο Αιγαίο, τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει εναντιωθεί στις κυβερνήσεις της Αγκυρας.

Τρίτον. Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθώντας την πολιτική της συμμόρφωσης στις απαιτήσεις των ιθυνόντων της ΕΕ έχει αποδεχτεί και την αναβάθμιση της Τουρκίας. Ετσι, προχώρησε στην άρση του βέτο για την Τελωνειακή Σύνδεση. Είναι κοινό μυστικό εξάλλου, ότι θα συμφωνήσει με την υποψηφιότητα της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι. Το γεγονός, λοιπόν, ότι στη Σύνοδο της Κολωνίας δεν υπήρξε αναφορά στο θέμα αυτό, ούτε "εθνική επιτυχία" μπορεί να θεωρηθεί, ούτε αλλαγή στις θέσεις και τις προτεραιότητες της ΕΕ. Μπορεί να θεωρηθεί ένα προεκλογικό "δώρο" του κ. Σρέντερ και των άλλων, ενόψει της πανηγυρικής αποδοχής των θέσεών τους από τον κ. Σημίτη μέσα στους επόμενους μήνες.

Πρόσφατα ο κ. Σημίτης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για "τζάμπα μαγκιά". Δε θα βρίσκαμε καλύτερο παράδειγμα για "τζάμπα μάγκα", στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί ο κ. Σημίτης να κοιτάξει για λίγο στον καθρέφτη του.

Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ