Πέμπτη 10 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια

Αποφασισμένοι οι εκατοντάδες αγωνιστές της ειρήνης - που ώρα την ώρα πολλαπλασιάζονταν - να μην επιτρέψουν στους μισθοφόρους του θανάτου να περάσουν από την ελληνική γη

Αποφασισμένοι να παρεμποδίσουν με κάθε τρόπο τη χερσαία εισβολή των ΝΑΤΟικών στα Βαλκάνια, οι κομμουνιστές της Βόρειας Ελλάδας και εκατοντάδες φίλοι της ειρήνης συγκεντρώθηκαν από χωρίς χτες το πρωί στην παραλία του Λιτόχωρου στην Πιερία.

Αναμένοντας τους μισθοφόρους του θανάτου, εκατοντάδες ήταν αυτοί που με κόκκινα λάβαρα και πανό συγκεντρώθηκαν στην ακτή και με το βλέμμα στη θάλασσα έψαχναν για τα καράβια του ολέθρου. Από την Κυριακή ουσιαστικά, οι κομμουνιστές και οι φιλειρηνιστές από τους Νομούς Πιερίας και Θεσσαλονίκης βρίσκονταν σε διαρκή επαγρύπνηση, εν είδει στρατοπέδευσης στο Λιτόχωρο. Χτες ήταν η μέρα της παγκινητοποίησης, όταν έγινε καθαρό ότι η απόβαση αναμενόταν από ώρα σε ώρα. Γι' αυτό και οι συγκεντρωμένοι στο Λιτόχωρο ενισχύθηκαν και με δυνάμεις που έφτασαν στην περιοχή από την κινητοποίηση, που την ίδια ώρα γινόταν έξω από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Λάρισα.

Να σημειωθεί ότι σε κινητοποίηση προχώρησαν και οι δυνάμεις καταστολής. Ετσι, και κατόπιν κυβερνητικής εντολής, το ξενοδοχείο "Ολύμπιαν Μπέι" του Λιτόχωρου, από προχτές το βράδυ, είχε καταληφθεί από ισχυρότατες δυνάμεις των ΜΑΤ, προερχόμενες από την Αθήνα και με σκοπό να περιφρουρήσουν τη διέλευση των φονιάδων από τα ελληνικά εδάφη, με όποιο κόστος. Επιπλέον, περιπολικά της Αστυνομίας κινούνταν σε όλους τους δρόμους κοντά στην παραλία και μετρούσαν τις δυνάμεις των συγκεντρωμένων.

Αυτό το μέτρημα, βέβαια, αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, καθώς, από το πρωί μέχρι το βράδυ, οι αγωνιστές της ειρήνης κατέφταναν ανά ομάδες, με όποιο μέσο είχαν στη διάθεσή τους, στο χώρο της συγκέντρωσης και πύκνωναν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού αναχώματος που στήθηκε στο Λιτόχωρο. Γραμμές, που στόλιζαν οι κόκκινες σημαίες και επάνδρωναν εκατοντάδες νέες και νέοι, οι οποίοι και διατράνωναν με κάθε τρόπο την επιθυμία τους για ζωή, ειρήνη και δημιουργία, κόντρα στα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Και ήταν ακριβώς οι νέες και νέοι, που από νωρίς στύλωσαν τα πανό τους στην ακτή. Πανό, με τα οποία διατράνωναν προς κάθε κατεύθυνση τα εξής: "Οχι στους δολοφόνους - "ανθρωπιστές"", "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια", "Yankees go home", "Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Euro atlantic facism will not pass", "Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στις ΝΑΤΟικές επιδρομές".

Επίσης, εντύπωση προκάλεσαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι. Οπως αυτό με τη φωτογραφία Αμερικανού μισθοφόρου και γραμμένα τα ακόλουθα: "Δεν ακούω, δε μιλάω, δε βλέπω, μόνο το θάνατο μυρίζω, το αίμα, το δολάριο". Κι άλλο ένα, με φωτογραφία των Κλίντον - Μπλερ και άλλη μια στο ίδιο πλακάτ με ένα δολοφονημένο από τους βομβαρδισμούς παιδί και γραμμένα: "Χρόνια πολλά κύριοι, σε μένα αφήσατε μόνο εφτά".

  • Εκατοντάδες Λαρισαίοι διαδήλωσαν χτες βράδυ την αντίθεσή τους στην απόβαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων που αναμένεται να γίνει στο Λιτόχωρο και από εκεί να προωθηθεί στη Γιουγκοσλαβία. Η διαδήλωση, που διοργάνωσε η Επιτροπή Φορέων κατά του Πολέμου, ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο. Οι διαδηλωτές, κρατώντας πικέτες και φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, πορεύτηκαν επί αρκετή ώρα στους δρόμους της πόλης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεξίτηλο σύμβολο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης ο αγώνας του λαού ενάντια στη ΝΑΤΟική επέμβαση (2024-03-23 00:00:00.0)
«Η φωνή μας ελπίδα για την ειρήνη» (2000-03-20 00:00:00.0)
Λαϊκή ΑΠΑΝΤΗΣΗ στους Νατοϊκούς (2000-03-18 00:00:00.0)
Στήνουν το σκηνικό του νέου πολέμου (2000-03-05 00:00:00.0)
Κατάλυση συνόρου και κυριαρχίας η πρώτη πράξη (1999-06-11 00:00:00.0)
Σε διαρκή ετοιμότητα ο λαός της περιοχής (1999-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ