Τρίτη 8 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ
Σε διαρκή ετοιμότητα ο λαός της περιοχής

Πιθανή η απόβαση σήμερα των 2.500 πεζοναυτών

Στο Βόρειο Αιγαίο συνεχίζουν να πλέουν τα τρία πλοία με τους 2.500 Αμερικανούς πεζοναύτες, που ψάχνουν λιμάνι να αποβιβαστούν προκειμένου να προωθηθούν στα Σκόπια απ' όπου θα προελάσουν στο Κόσσοβο. Την ίδια ώρα σε διαρκή ετοιμότητα βρίσκεται ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, προκειμένου να αποτρέψει τη διέλευση των Αμερικανών φονιάδων και νέων επικυρίαρχων.

Χτες από νωρίς τα χαράματα δεκάδες πούλμαν, φορτηγά και νταλίκες είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στη Γρίτσα, το λιμάνι του Λιτόχωρου. Είχαν ναυλωθεί από την αμερικάνικη πρεσβεία για να φορτώσουν στρατιώτες, κοντέινερ και άρματα μάχης. Τόπος προορισμού τα Σκόπια.

Τα δύο αρματαγωγά και το ελικοπτεροφόρο ξεκίνησαν προχτές το απόγευμα από τα ανοιχτά της Λήμνου όπου έπλεαν στο πλαίσιο του πολύμηνου ταξιδιού τους στο Βόρειο Αιγαίο, με σκοπό να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Λιτόχωρου. Με ελικόπτερο μεταφέρθηκαν στα πλοία οι ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ. Ενώ δεκάδες ακόμη δημοσιογράφοι και τεχνικοί ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης κατέκλυσαν τα ξενοδοχεία της παραλίας του Λιτόχωρου με ορίζοντα παραμονής τουλάχιστον τέσσερις μέρες. Τόσο είχε ανακοινωθεί από τους Αμερικανούς πως θα διαρκέσει η αποβατική επιχείρηση.

Στις 5.30 χτες το πρωί, φάνηκε μακριά στον ορίζοντα ένα από τα αμερικανικά πλοία. Ομως λίγο αργότερα απομακρύνθηκε και πάλι. Μέχρι αργά χτες το βράδυ η απόβαση δεν έγινε και τα 10 λεωφορεία, 10 φορτηγά και 17 αρματοφόρα οχήματα επέστρεψαν στη βάση τους, μέχρι νεωτέρας. Μέχρι και το μεσημέρι ένα ελληνικό μαχητικό στρατιωτικό αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο έκαναν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το λιμάνι. Ενώ το χώρο περιπολούσαν η Αστυνομία και το Λιμενικό, που επίσημα - όπως δήλωναν - δε γνώριζαν τίποτε για το σχέδιο αποβίβασης των Αμερικανών. Η "μεγάλη απόβαση" θα επιχειρηθεί κατά πάσα πιθανότητα τις πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ή τις αμέσως επόμενες μέρες. Είτε στο Λιτόχωρο, είτε σε άλλο λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας.

Μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, από νωρίς χτες τα χαράματα, άρχισαν να συγκεντρώνονται στη Γρίτσα αποφασισμένοι να ανακόψουν την προέλαση των επικυρίαρχων. Εκεί επί τόπου έγραψαν και ανάρτησαν τα νέα πανό υποδοχής: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Yankees go home".

"Είμαστε έτοιμοι, όλοι οι κομμουνιστές και ο αγωνιζόμενος λαός του Λιτόχωρου, μαζί με όλους τους αγωνιστές της Βόρειας Ελλάδας, να εμποδίσουμε τη διέλευση των ΝΑΤΟικών φονιάδων, που έχουν προορισμό να συνεχίσουν το μακέλεμα του γιουγκοσλαβικού λαού. Από το λιμάνι του Λιτόχωρου μέχρι και τα σύνορα, θα βρουν μπροστά τους, σε κάθε βήμα, το λαό που αντιστέκεται στους βάρβαρους σχεδιασμούς της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων", δήλωσε η Κατερίνα Κουρίτα,στέλεχος της ΚΝΕ και δημοτική σύμβουλος Λιτόχωρου.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ

Την κυβέρνηση που σέρνει τη χώρα πιο βαθιά στο βρώμικο πόλεμο, με την αποστολή ελληνικής ταξιαρχίας στο Κοσσυφοπέδιο, καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: "Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ συνεχίζονται σε βάρος της πολύπαθης Γιουγκοσλαβίας. Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις, στα πλαίσια του "ειρηνευτικού" σχεδίου, που επιβλήθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο, προωθούνται προς τις γειτονικές χώρες.

Πάνω από 2.500 Αμερικανοί πεζοναύτες αναζητούν λιμάνια στη Βόρεια Ελλάδα για να αποβιβαστούν.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σέρνει τη χώρα πιο βαθιά σ' αυτό το βρώμικο πόλεμο, αφού μια ελληνική ταξιαρχία είναι έτοιμη να προωθηθεί στο Κόσσοβο.

Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

Καμία διευκόλυνση στους μακελάρηδες των λαών. Καλούμε τους Ελληνες πατριώτες, δημοκράτες, τις γυναίκες, τη νεολαία να ξεσηκωθούν για να εμποδίσουμε την προέλαση των επικυρίαρχων στο Κόσσοβο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ