Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ
Υπόθεση του λαού και η διατροφή του

Παράσταση στο υπουργείο Γεωργίας πραγματοποίησε χτες πολυπληθής αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), καλώντας τους εργαζομένους να δημιουργήσουν "αντιδιοξινικό" μέτωπο ενάντια στην εγκληματική ασυδοσία των πολυεθνικών και των μεγαλοβιομηχάνων και να απαιτήσουν αποτελεσματικούς ελέγχους στα τρόφιμα, καθώς και ουσιαστική στήριξη της ντόπιας παραγωγής.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ ζήτησε αρχικώς να συναντηθεί με τον υπουργό Γεωργίας, ο οποίος όμως αρνήθηκε κατηγορηματικά μέσω του διευθυντή του γραφείου του, επικαλούμενος "φόρτο εργασίας". Ετσι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Γεωργίας Π. Φουντά, στον οποίο επέδωσαν και υπόμνημα σχετικά με το πρόβλημα "δηλητηριασμένων" τροφίμων και το οποίο περιελάμβανε συγκεκριμένες προτάσεις τους.

Αμέσως μετά τη συνάντηση το μέλος του ΠΑΜΕ Γιάννης Σταυρόπουλος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στην ίδια ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πολιτική, η οποία είναι επικίνδυνη και πρόσθεσε ότι "συντελείται ένα έγκλημα διαρκείας, στα ζητήματα της διατροφής και μάλιστα χωρίς τιμωρία, από τις πολυεθνικές και τους μεγαλοβιομήχανους, οι οποίοι ελέγχουν την παραγωγή, τις εισαγωγές και τη διακίνηση τροφίμων που τελικά τα διαθέτουν στους καταναλωτές".

Το μέλος του ΠΑΜΕ ανέφερε ακόμα ότι τέθηκαν στον υφυπουργό τα ζητήματα των δημόσιων κλαδικών παρεμβάσεων και της στήριξης ντόπιας παραγωγής και τόνισε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης είναι σε άλλη κατεύθυνση, δηλαδή σε αυτή που επιβάλουν τα πολυεθνικά συμφέροντα της ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμα ότι προτάθηκαν άμεσες λύσεις για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, όπως η αγορά ντόπιων προϊόντων από τις ένοπλες δυνάμεις και τα νοσοκομεία, που μέχρι τώρα επιλέγουν σκόπιμα στο όνομα της ελεύθερης αγοράς να κάνουν εισαγωγές από το εξωτερικό.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στον υφυπουργό Γεωργίας σημειώνεται πως: "Μόνο ως επιδρομή κατά της υγείας και της ζωής των λαών μπορεί να χαρακτηριστεί η ελεύθερη δράση των πολυεθνικών επιχειρήσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ, να παράγουν, να διακινούν και να διαθέτουν τελικά στους καταναλωτές μολυσμένα βασικά είδη διατροφής". Επίσης τονίζεται ότι πρέπει να βελτιωθεί ποσοτικά και ποιοτικά η ντόπια παραγωγή σε είδη διατροφής. Να περιοριστούν και να σταματήσουν οι εισαγωγές και να δυναμώσουν οι μορφές κοινωνικού ελέγχου. Ακόμη, τονίζεται στο υπόμνημα ότι πρέπει να δημιουργηθεί μέτωπο εργαζόμενων - αγροτών - μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενάντια στις πολυεθνικές. Τα συνδικάτα και οι λαϊκοί φορείς, μαζί με επιστημονικούς φορείς να αξιώσουν επαρκείς ελέγχους στην παραγωγή και διακίνηση τροφίμων και ποτών. Να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός στη σημερινή άθλια και απόλυτα επικίνδυνη κατάσταση.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει την ανάγκη "ο λαός μας και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα να αντιπαλέψουν αυτήν την αισχρή κατάσταση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ