Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συγκίνηση από την ανάμνηση των θυσιών

Με συνάντησε συγγενής μου, νεολαίος οπαδός της Κομμουνιστικού Κόμματος, πλήρης χαράς, δίκαιης, για το υπέρ του κόμματος αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών. Ενθουσιωδώς χαρούμενος αυτός, δεν είδε στο δικό μου πρόσωπο παρόμοια έκφραση. Και μου το είπε αδίστακτα, με το θάρρος της συγγένειας:

- Δε σε βλέπω ενθουσιασμένο. Και ούτε έγραψες, για το αποτέλεσμα, σ' αυτόν τον τόνο.

- Τον ενθουσιώδη; τον ρώτησα

- Ναι.

Περίμενε, να του εξηγήσω, γιατί; Κι όσο δεν του εξηγούσα, όλο και περιόριζε, μέσα του, την αξίωσή του, να με δει εκδηλωτικώς ενθουσιασμένον. Ωσπου μου είπε:

- Δε νομίζεις, ότι πήραμε μια ανάσα από το αποτέλεσμα;

- Σίγουρα, έσπευσα, να του απαντήσω. Και μάλιστα ανάσα μεγάλη. Σ' εμένα, λόγω της ηλικίας μου, αυτή η ανάσα ήταν τόσο βαθιά, ώστε έφθασε ως την εποχή της νιότης μου. Ως την εποχή των αγώνων αυτού του κόμματος και των θυσιών του. Κυρίως των θυσιών του.

Ακολούθησε σιωπή. Ο νεαρός συγγενής μου ένιωσε, ότι έπαιρνε άλλον τόνο, άλλο ύφος, η συζήτησή μας. Και εγώ συνέχισα:

- Ακουσα το νέο αρχηγό της Δεξιάς, να λέει: "Καιρός είναι, να λείψουν οι διαχωριστικές γραμμές άλλων εποχών". Δηλαδή, να λείψουν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δεξιών και αριστερών, ιδίως κομμουνιστών. Αυτό, προφανώς, εννοούσε. Και ήθελε, να πει, πάλι προφανώς ότι θύματα και νεκροί των συγκρούσεων υπήρξαν και από τις δύο πλευρές.

"Ομως από τη μια πλευρά, των κομμουνιστών, δεν υπήρξαν μόνο οι νεκροί των μαχών. Υπήρξαν και αυτοί, που θυσιάστηκαν για τις ιδέες του. Και αυτοί ήταν πολλοί. Πάρα πολλοί. Κανένα άλλο κόμμα, καμιά άλλη παράταξη δεν είχε τόσους θυσιασμένους. Και όλοι αυτοί δεν μπορούν, να μπουν στο συμψηφισμό. Δε χωράνε στην πρόταση του δεξιού αρχηγού, για κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών. Δεν ξέρω, αν με κατάλαβες ανιψιέ;

Ο νεαρός δε μίλησε. Κι εγώ συνέχισα:

- Θα σου δώσω μια εικόνα σύντομη, τόσο αδύνατη, τόσο ωχρή, αυτής της θυσίας. Φαντάσου, να σου δίνουν έναν χαρτί, δήλωση το έλεγαν, και να σου λένε: "Βάλε μια τζίφρα, να γλιτώσεις τη ζωή σου". Ο,τι πολυτιμότερο έχει ο άνθρωπος, που έρχεται στον κόσμο. Αυτοί απόδιωξαν το χαρτί. Και βάδισαν προς τη θυσία. Υπέροχοι και ωραίοι...

Σταμάτησα. Και ο νεαρός με κοίταζε με έκσταση και με εμφανή ψυχική ταραχή.

- Κατάλαβες τώρα, γιατί δεν πανηγύρισα; Το καλό για μας αποτέλεσμα των εκλογών μου έφερε τη συγκίνηση, από την ανάμνηση εκείνων των θυσιασθέντων μαρτύρων. Μερικούς τους γνώριζα προσωπικά. Και εκείνη τη βραδιά των εκλογών, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, τους είδα γαλήνιους και σαν να τους άκουσα, να μου λένε...

Διέκοψα το λόγο. Και ρώτησα το νεαρό:

- Διαβάζεις τη Βίβλο; Παλαιά και Νέα Διαθήκη;

- Οχι, μου απάντησε.

- Να τη διαβάζεις...

Μετά απ' αυτή τη σύσταση, που του έκανα, συνέχισα:

- Διαβάζουμε στην Καινή Διαθήκη, ότι ο Χριστός, σ' ένα σημείο του λόγου του, είπε στους πιστούς του: "Θαρσείτε: Εγώ νενίκηκα τον κόσμο". Και οι θυσιασθέντες μάρτυρες των ιδεών τους, σαν να μου είπαν: "Θαρσείτε! Εμείς θα νικήσουμε τον κόσμο. Αυτόν τον κόσμο της αδικίας, της διαφθοράς, της βαρβαρότητας, της στυγνής εκμετάλλευσης του αθέμιτου πλουτισμού, του ασυγκράτητου τζόγου, της γενικής εξαχρείωσης".

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ