Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
5Ο ΚΑΙ 29Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Η συγχώνευση θα φέρει την υποβάθμιση

Αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα θα βρεθούν περίπου 600 μαθητές και καθηγητές σχολικού συγκροτήματος της Αθήνας, αν υλοποιηθούν σχέδια για συγχώνευση των σχολείων τους. Σχέδια, που θα οδηγήσουν τα παιδιά να στοιβάζονται σε ακατάλληλες για μάθημα αίθουσες. Σχέδια, σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική για συντήρηση όλο και λιγότερων σχολείων, στο πλαίσιο μείωσης των κοινωνικών δαπανών και με πρόσχημα τη λειτουργία των σχολείων σε πρωινή βάρδια. Κάτι που η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει, χωρίς να δίνει δραχμή για την κατασκευή νέων αιθουσών.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή "Πευκάκια", στο 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθήνας, συστεγάζονται το 5ο και το 29ο Γυμνάσιο - Λύκειο. Το 29ο Γυμνάσιο φιλοξενείται σε παλιό, νεοκλασικό οικοδόμημα και σε ένα παρακείμενο κτίριο τα άλλα τρία σχολεία. Τα δύο Γυμνάσια λειτουργούν σε πρωινή βάρδια, τα δε Λύκεια εναλλάσσονται.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 29ου Γυμνασίου αποφάσισε και ζήτησε να συγχωνευτούν τα δύο Γυμνάσια και τα δύο Λύκεια προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία ενός σχολείου, αποκλειστικά σε πρωινή βάρδια, ως 5ο Γυμνάσιο - Λύκειο. Η πρόταση βρίσκει αντίθετους πολλούς γονείς, που θεωρούν ότι πρωινή βάρδια εξασφαλίζεται μόνο με νέα, επιπλέον σχολεία. Ομως, φαίνεται ότι προωθείται από τους αρμόδιους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας, που συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική περί κατάργησης σχολείων.

Ετσι, η πρόταση για συγχώνευση θα συζητηθεί, σήμερα, στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ) του 1ου Διαμερίσματος του Δήμου. Η όποια απόφαση της ΔΕΠ θα τεθεί υπόψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας (ΝΕΠ), που θα πάρει και την τελική απόφαση. Η πλειοψηφία των μελών της ΝΕΠ αποτελείται από διοικητικούς υπαλλήλους, διορισμένους από το υπουργείο Παιδείας, που έχουν ψηφίσει κάθε πρόταση για κατάργηση ή υποβιβασμό σχολείου.

Αν καταργηθεί το 29ο Γυμνάσιο - Λύκειο και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν περιέλθει στην Ενωση Συλλόγων Γονέων του 1ου Διαμερίσματος, στο ενιαίο Γυμνάσιο θα στεγάζονται 236 μαθητές σε οκτώ αίθουσες, δηλαδή 29 παιδιά ανά αίθουσα. Συνολικά, σε Γυμνάσιο και Λύκειο θα στεγάζονται και θα συναυλίζονται 550 μαθητές. Επιπλέον, όπως σημειώνει στο "Ρ" η πρόεδρος της Ενωσης, Βενετία Καμακάρη,ο αριθμός των μαθητών θα αυξηθεί, καθώς θα επιστρέψουν στο σχολείο μαθητές που αποχώρησαν πέρυσι από τα Λύκεια, επειδή δε λειτουργούσαν αποκλειστικά σε πρωινή βάρδια.

Να σημειωθεί πως αν προχωρήσει η συγχώνευση, το ενιαίο Γυμνάσιο θα στεγαστεί στο κτίριο που φιλοξενεί σήμερα το 29ο Γυμνάσιο. Σ' αυτό λειτουργούν σήμερα έξι αίθουσες διδασκαλίας. Για να στεγαστούν τα παιδιά και του 5ου Γυμνασίου, οι πληροφορίες θέλουν να μετατρέπεται σε διδακτική αίθουσα το Χημείο του Γυμνασίου και ένα γραφείο καθηγητών. Αυτό το γραφείο δεν ξεπερνά σε μέγεθος τα 16,8 τετραγωνικά μέτρα! Οι καθηγητές θα στοιβαχτούν σε "αιθουσάκι" που σήμερα βρίσκεται το φωτοτυπικό μηχάνημα του 29ου Γυμνασίου... Καθηγητές των Γυμνασίων - που μίλησαν στο "Ρ" αλλά για διάφορους λόγους θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους - σημειώνουν πως πρέπει όλα τα σχολεία να λειτουργούν σε πρωινή βάρδια, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη συγχώνευση, τουλάχιστον τη συγκεκριμένη. Διευκρινίζουν πως θα αναγκαστούν να στεγάσουν διπλάσια από το παρελθόν παιδιά στις ίδιες με παλαιότερα αίθουσες. Πως θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για τους μαθητές του Γυμνασίου, καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων τα παιδιά σε κάθε τάξη, θα είναι τουλάχιστον 27 και μάλιστα σε μικρές αίθουσες. "Πρέπει να εξασφαλίζουμε καλύτερες συνθήκες και όχι - για να "λύσουμε" το πρόβλημα - να στοιβάζουμε τα παιδιά σε υπόγειες αίθουσες με υγρασία ή σε "τάξεις" που θα στήνονται στα πρόχειρα, δίπλα από τον καυστήρα του καλοριφέρ" υπογραμμίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ