Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΕΔΚΕ
Πλήρης ταύτιση για δήμους - επιχειρηματίες

Την υποταγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) στην "εθνική προσπάθεια" - όπως τη χαρακτήρισαν - της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ, παράλληλα με τη βούλησή τους να "παλέψουν" για τη συμβολή των Δήμων στον παραπάνω κυβερνητικό στόχο, δήλωσαν τα μέλη του προεδρείου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στη χτεσινή συνάντησή τους με την υπουργό Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, στη συνάντηση διαπιστώθηκε "απόλυτη ταύτιση απόψεων σε εκείνες τις αλλαγές που σηματοδοτούν τομές για την ΤΑ" - όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος.Αυτές στόχο έχουν τη μετατροπή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) σε επιχειρήσεις, κάτι που ισχυρίζεται η ηγεσία της Ενωσης πως "εγγυάται" την αυτοτέλεια για το θεσμό.

Αυτό εξηγεί και την αδιαφορία της ΚΕΔΚΕ για την κλοπή - από το '90 μέχρι σήμερα - του ποσού του 1,2 τρισ. δραχμών από τους δήμους, καθώς και για την επιχορήγηση του θεσμού, με το εξευτελιστικό ποσοστό του 2,33% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, η ΚΕΔΚΕ ζητά να δοθεί στους δήμους φορολογική εξουσία και να διαμορφωθεί εκείνο το πλαίσιο, ώστε να εισπράττονται αποτελεσματικά τα ίδια έσοδα που έχουν, προϊδεάζοντας πως η "τσέπη" των δημοτών θα υποστεί νέα δεινά στο όνομα του... στόχου για ισχυρούς ΟΤΑ. Ανταποκρινόμενα πλήρως στο κάλεσμα της υπουργού προς τους δημάρχους να γίνουν καλοί διαχειριστές της υπάρχουσας οικονομικής πολιτικής, τα μέλη του προεδρείου της ΚΕΔΚΕ, σε υπόμνημα που της κατέθεσαν, καταγράφουν ως έλλειψη το γεγονός ότι δεν έχει προωθηθεί αρκετά η συνεργασία του θεσμού με τους ιδιώτες...

Οποιοι δήμαρχοι, ωστόσο - είπε η υπουργός - συμπεριφερθούν ως "καλά παιδιά", δηλαδή ως καλοί διαχειριστές, τότε θα παίρνουν "μπόνους". Η λογική του καλού διαχειριστεί θα διέπει και τον τρόπο που θα επιλέξει το υπουργείο για τη ρύθμιση των χρεών των δήμων. Δηλαδή, οι δήμοι θα πρέπει να υπακούσουν στις κυβερνητικές οικονομικές κατευθύνσεις. Η ΚΕΔΚΕ προτείνει στο σημείο αυτό τη σύναψη ομολογιακών δανείων. Ρυθμίσεις θα γίνουν και για τα χρέη των δήμων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Προσωπικό

Χαρακτηριστικό, πάντως, του πώς αντιμετωπίζει η ηγεσία της Ενωσης το μέλλον των δήμων, είναι ότι ζητά να εξαιρεθούν από τον νόμο 2190 οι προσλήψεις για το προσωπικό των δημοτικών επιχειρήσεων ανταγωνιστικού χαρακτήρα. Το θέμα θα επανατεθεί σε δύο περίπου μήνες οπότε και ολοκληρώνεται το μητρώο δημοτικών επιχειρήσεων των δήμων της χώρας. Προς το παρόν, το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ ζήτησε, οι προσλήψεις προσωπικού να γίνονται όπως αυτές των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα. Στο σημείο αυτό η υπουργός απάντησε πως στο νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που κατατίθεται την άλλη βδομάδα στη Βουλή, θα υπάρχει ρύθμιση επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης του ΑΣΕΠ.

Επίσης, το προεδρείο της Ενωσης θα ζητήσει συνάντηση με όλα τα κόμματα ώστε να προσληφθούν, με νομοθετική ρύθμιση, οι 2.500 επιστήμονες που υποβοηθούν τους "Καποδιστριακούς Δήμους" στα πλαίσια επιδοτούμενων σεμιναρίων του υπουργείου σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.

Στο σημείο αυτό το γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Γ. Στρατηγός,δήλωσε στο "Ρ" πως η θέση της ΚΕΔΚΕ για εξαίρεση των προσλήψεων στις δημοτικές επιχειρήσεις από τον νόμο 2190 σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δε θέτουν ζήτημα πρόσληψης μόνιμου και μόνο προσωπικού, σηματοδοτεί την επέκταση της μερικής απασχόλησης. Τη διάσπαση τελικά των εργαζομένων.

Συζητήθηκαν και άλλα θέματα που απασχολούν το θεσμό, κάτω από το πρίσμα της "αποτελεσματικής", για την... εθνική προσπάθεια, λειτουργίας των δήμων. Ανάμεσα στα άλλα τέθηκε το ζήτημα του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου διαπιστώθηκε πως τα υπουργεία δεν καταθέτουν σε αυτό τα κονδύλια που όφειλαν. Τα χρήματα, πάντως, από τους ΟΤΑ, για τη λειτουργία του συγκεκριμένου Ταμείου, έχουν αφαιρεθεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ