Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
68Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕ
Καταδίκη στα "πεπραγμένα" του ΔΣ

Εκλογικά "μαγειρέματα", προσπάθεια αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων με τεχνάσματα, αλλά και έντονη καταδίκη των πεπραγμένων - "έκθεσης απραξίας" - του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΕ από τους αντιπροσώπους, ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά της δεύτερης μέρας των εργασιών της 68ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ,αφιερωμένης στην κριτική πεπραγμένων, στη δευτερολογία του προέδρου του ΔΣ της ΔΟΕ, στην ψηφοφορία για τα διοικητικά και οικονομικά πεπραγμένα και στη συζήτηση θεμάτων Ημερήσιας Διάταξης.

Από τη συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων, μεταφέρθηκε η καταδίκη των πεπραγμένων του ΔΣ της ΔΟΕ την προηγούμενη διετία, που ουσιαστικά δεν ήταν πεπραγμένα αλλά μια έκθεση απραξίας του ΔΣ, όπως σχολίαζαν οι αντιπρόσωποι. Από την άλλη και ενόψει της κατάθεσης των ψηφοδελτίων, έγιναν κάποιες κινήσεις νόθευσης των συσχετισμών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ομάδες αντιπροσώπων να διαπραγματεύονται την κάθοδό τους με την παράταξη της ΠΑΣΚ αλλά και με μικρότερες παρατάξεις, με εκλογικά ανταλλάγματα. Από την ΠΑΣΚ όμως μερικοί αντιπρόσωποί της εξέφρασαν την απροθυμία τους να ψηφίσουν τα πεπραγμένα του ΔΣ.

Η ΔΑΚΕ από τη μεριά της επικεντρώθηκε σε μια ανέξοδη κριτική των πεπραγμένων, αφήνοντας στην άκρη τη δική της απραξία και ευθύνη για όσα έγιναν την προηγούμενη διετία. Χαρακτηριστικό είναι ότι αντιπρόσωποι της ΔΑΚΕ - ενώ η ΝΔ έχει θέση για κατάργηση της επετηρίδας -εκτόξευαν λαϊκίστικες κορόνες για την υπεράσπισή της.

Οσο για τη στάση που κρατά η "Πρωτοβουλία" (ΣΥΝ) στη ΓΣ της ΔΟΕ, η οποία τα δύο προηγούμενα χρόνια ταυτίστηκε με την ΠΑΣΚ και την κυβέρνηση, τώρα μέσα στη ΓΣ έγινε ξαφνικά "ταξική", "αντικυβερνητική" και με ανακοίνωσή της καλεί σε συνεργασία τις αριστερές δυνάμεις. Σχετικά με αυτή τη στάση της "Πρωτοβουλίας", η ΔΕΕ σε ανακοίνωσή της σχολιάζει: "τώρα που οι ψήφοι της δεν αρκούν για να εκλέξει μέλος της στο νέο ΔΣ της ΔΟΕ και προκειμένου να διασωθεί, εκλιπαρεί να γίνει λαθρεπιβάτης της Αριστεράς φορώντας ακόμα και ταξικό μανδύα (!) (ταξικό, λέξη ξύλινη και αποδιοπομπαία για τον ΣΥΝ). Ο σκοπός όμως αγιάζει τα μέσα για τον εκσυγχρονισμένο ΣΥΝ. Μόνο που η πρόταση αυτή του ΣΥΝ δύσκολα θα βρει αποδέκτες στην Αριστερά. Θα βρει μόνο ανάμεσα σε αυτούς που διέπονται από τις "αξίες" και τις "αρχές" του ΣΥΝ. Ετσι αυτή η πρόταση του ΣΥΝ θα μείνει απλά ως άλλοθι της συμφωνημένης συναλλαγής και πριμοδότησής του από την ΠΑΣΚ".

Από την πλευρά της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" φανερά ενισχυμένη από τις τελευταίες εκλογές τόσο σε ψήφους όσο και σε αντιπροσώπους, κάλεσε τους συνέδρους, ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκουν, να ενισχύσουν τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα, δηλαδή τη ΔΕΕ, για να μπορέσει η νέα διοίκηση χωρίς τεχνητές ή πραγματικές πλειοψηφίες να χαράξει για την επόμενη διετία μια αγωνιστική πορεία, με στόχο την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τον νόμο 2525/97 και τις κατευθύνσεις της ΕΕ που πιστά υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ