Τετάρτη 21 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι Τουρκοκύπριοι αρνούνται τη συνεργασία

Ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απέρριψε την πρόταση του Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιούλη 2006 και για συνάντησή τους μια βδομάδα μετά τη σύσταση και την έναρξη λειτουργίας των, προβλεπόμενων από τη συμφωνία, Ομάδων Εργασίας και Τεχνικών Επιτροπών.

Ο Ταλάτ κάλεσε τον πρόεδρο Παπαδόπουλο να συναντηθούν τώρα αμέσως και ισχυρίστηκε ότι στις συναντήσεις των εκπροσώπων τους δεν υπήρξε συναντίληψη για το θέμα των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας. Επίσης απείλησε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επαναξιολογήσει τη στάση της, τόσο για τη συμφωνία της 8ης Ιούλη, όσο και για το κατά πόσον θα συμμετέχει στις συναντήσεις των εκπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτρέψει τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Τουρκοκυπρίων.

Νωρίτερα, με γραπτή δήλωσή του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε καλέσει τον Ταλάτ να αρχίσουν αμέσως την εφαρμογή της συμφωνίας και να συναντηθούν μετά από μια εβδομάδα. Ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν θετικές εξελίξεις στις συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων: «Προβλήματα τα οποία ταλάνιζαν τις συζητήσεις αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Πιο συγκεκριμένα έχει υπάρξει συναντίληψη για το ποιες Τεχνικές Επιτροπές και ποιες Ομάδες Εργασίας θα συσταθούν. Εχει επίσης καθοριστεί ακριβώς τι θα συζητήσει η κάθε Ομάδα Εργασίας». Συμπλήρωνε ότι οι Τεχνικές Επιτροπές, ως έχει συμφωνηθεί, θα συζητήσουν θέματα «τα οποία επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του λαού».

Υπήρξε επίσης συναντίληψη ως προς τον τρόπο και το χρόνο σύστασης των Επιτροπών και των Ομάδων. Στόχος, συνεχίζει η δήλωση Παπαδόπουλου, είναι η επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με σεβασμό στην πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίστηκε από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παρά την άρνηση των Κατοχικών, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κρατά ανοιχτή την πόρτα και ίσως υπάρξει πρόοδος για εφαρμογή της συμφωνίας. Τόνισε ότι δεν έχει σημασία, αν η χτεσινή τοποθέτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς «ήταν ένα καθαρό ή ένα συγκαλυμμένο "όχι" με την υποβολή προτάσεων ή την επαναφορά θεμάτων, που είχαν συζητηθεί και ξεκαθαρίσει σε προηγούμενες συναντήσεις». Η ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, «δε θέλει να μπει σ' αυτό το στάδιο σε μια διαδικασία επίρριψης ευθυνών, γιατί επιθυμεί να διατηρηθούν ζωντανές και οι ελάχιστες ελπίδες, που υπάρχουν για πιθανή πρόοδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ