Τετάρτη 21 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μνημόσυνο «δικαίωσης» του Κ. Καραμανλή

Η «δικαίωση» των «μεγάλων εθνικών επιλογών» του Κ. Καραμανλή και η εξύμνηση του τρόπου διακυβέρνησης, δηλαδή μακριά και ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, αποτέλεσαν τα βασικά «συμπεράσματα» της εκδήλωσης μνήμης που οργανώθηκε χτες βράδυ με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ιδρυτή της ΝΔ.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε και ο χαιρετισμός του ανιψιού του και νυν πρωθυπουργού. «Προέχει, για μας, να δούμε τις παρακαταθήκες και τα πολιτικά διδάγματα που μας κατέλιπε», τόνισε ο Κ. Καραμανλής, και στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος υποστήριξε ότι «ήταν, τελικά, ο πολιτικός των μεγάλων εθνικών επιλογών και των μεγάλων αποφάσεων». Επιπλέον, «σφράγισε την πορεία της χώρας μας, όχι μόνο με τις μείζονος σημασίας επιλογές του, αλλά και με τη συνολική πολιτική παρουσία του», η οποία «διαπερνά, ως πρότυπο, ως υπόδειγμα μίμησης, το δημόσιο βίο της σύγχρονης Ελλάδας».

Στα «επιτεύγματα» του ιδρυτή της ΝΔ ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε την ένταξη της χώρας στην ΕΕ (τότε ΕΟΚ), καθώς επίσης ότι «κατάφερε να οδηγήσει την Ελλάδα στην πολιτική σταθερότητα και τη δημοκρατία»...

«Αναμφισβήτητα σήμερα τιμούμε μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που υπηρέτησε με συνέπεια και αποφασιστικότητα την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της συντηρητικής παράταξης και του κοινωνικού συστήματος που αυτή υπηρέτησε με συνέπεια, που έβαλε τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος. Αναφερόμενος στην πολιτική δράση του Κ. Καραμανλή επισήμανε: «Μετά τη ρήξη με τη Μοναρχία και την παρένθεση της στρατιωτικής δικτατορίας ο Κ. Καραμανλής γίνεται ο ηγεμόνας στις πολιτικές επιλογές». Συγκεκριμένα, «διατυπώνει το δόγμα "ανήκομεν εις την Δύσιν" και γίνεται φανερός ο προσανατολισμός του προς την ΕΟΚ».

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, συνέχισε ο Ορ. Κολοζώφ, δικαιώθηκε γι' αυτή του την επιλογή. «Γνώριζε, και αυτό έγινε, πως αυτή η επιλογή θα έδινε και έδωσε γερό πολιτικό στήριγμα στην εξουσία και κυριαρχία της αστικής τάξης, θα τη θωράκιζε». Επισήμανε ότι «το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αντιπαρατάχθηκε και συχνά συγκρούστηκε με τον Κ. Καραμανλή», συμπληρώνοντας ότι «δεν έπαψε όμως ποτέ στο πρόσωπό του να αναγνωρίζει έναν μεγάλο και ικανό αντίπαλο». «Οι σχέσεις μας ήταν ειλικρινείς και υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός γι' αυτό. Ο Κ. Καραμανλής ήταν ένας αντίπαλος με καθαρό πολιτικό λόγο και πρακτική απέναντι στο κομμουνιστικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία», σημείωσε.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Ε. Βενιζέλος, ενώ προλογικό χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Κ. Καραμανλής», Πέτρος Μολυβιάτης, και ο αντιπρόεδρος, Αχιλλέας Καραμανλής. Σημειώνεται ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών στις 8 του Μάρτη του 1907.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ