Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Συνταγές ΟΟΣΑ αξιώνει η Τράπεζα Ελλάδας

Ούτε λέξη για την ταμπακέρα από το διοικητή Ν. Γκαργκάνα, ο οποίος μετά από «δειγματοληπτικούς ελέγχους» αθωώνει τις τράπεζες

«Χρόνια προβλήματα, χαλαρή διοίκηση, έλλειψη υποδομής και κενά εποπτείας στα ασφαλιστικά ταμεία» είναι τα σημεία στα οποία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, εντοπίζεται το «πρόβλημα» με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας.

Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να παρακάμψουν τη λεηλασία πάνω στα αποθεματικά των ταμείων και να στρέψουν τη συζήτηση σε μάλλον δευτερεύοντα ζητήματα μακριά από το ουσιαστικό μέρος, δηλαδή από την πολιτική τζογαρίσματος που θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού με τις άνωθεν υποδείξεις διαφόρων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Σε αυτό το πλαίσιο ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ν. Γκαργκάνας προχωρά και ένα βήμα παραπέρα αξιώνοντας να εφαρμοστούν οι «κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση των ασφαλιστικών οργανισμών και τη διαχείριση της περιουσίας τους και να προβλέπει την ανάθεση της εποπτείας τους σε ανεξάρτητη Αρχή».

Είναι απόλυτα φανερό ότι καμία «ανεξάρτητη αρχή» δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα με τις υπάρχουσες εποπτικές Αρχές, όπως την Τράπεζα της Ελλάδαος, η οποία αντίθετα πρωτοστάτησε στην πολιτική ενίσχυσης του τζόγου. Ο Ν. Γκαργκάνας, καλύπτοντας τους τραπεζίτες, ισχυρίστηκε πως μέχρι σήμερα και μετά από «δειγματοληπτικές έρευνες» δεν έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις τραπεζών στη διαχείριση των αποθεματικών και αυτό παρά το όργιο των «δομημένων» τραπεζικών ομολόγων που έχουν πλασάρει στα ασφαλιστικά ταμεία και ακόμη παρά τις περί του αντιθέτου καταγγελίες και μάλιστα για συγκεκριμένες τράπεζες... Για το συγκεκριμένο - που και τυπικά ανήκει στην αρμοδιότητά της - η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας καμώνεται ότι «δεν είδε, δεν άκουσε». Αντίθετα είναι λαλίστατη όταν πρόκειται για την εφαρμογή των «κατευθύνσεων ΟΟΣΑ», όπως για την «καταλληλότητα της διοίκησης, το διαχωρισμό λειτουργιών και αρμοδιοτήτων, τον προσδιορισμό των ευθυνών στο πλαίσιο λειτουργίας κάθε ταμείου» παραπέμποντας στη λειτουργία μιας κάποιας νέας λεγόμενης ανεξάρτητης Αρχής.

Η πολιτική αυτή και τα όποια διοικητικά-οργανωτικά μέτρα, έρχονται να εμβαθύνουν το τζογάρισμα των αποθεματικών, την πολιτική εκείνη που έχει αποδεχτεί ολέθρια για τους ασφαλισμένους.

  • Μέχρι αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζει η κυβέρνηση να ενημερωθεί από την JP Morgan σχετικά με την επιστροφή στο Δημόσιο του δομημένου ομολόγου με το οποίο φέσωσαν ασφαλιστικά ταμεία. Πρώτη προϋπόθεση είναι η αποδοχή της πρότασης από το δεύτερο κρίκο της αλυσίδας των επιτηδείων τη North Asset Management και στη συνέχεια από τους λοιπούς του κυκλώματος, όπως την «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή». Να σημειωθεί πως η Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε χτες να αναστείλει τη λειτουργία της «Τρωΐλος Χρηματιστηριακή» που εμπλέκεται στις συναλλαγές δομημένων ομολόγων με τα επικουρικά ταμεία των εργαζόμενων στον Τύπο (ΤΣΠΕΑΘ) και στο φάρμακο (ΤΕΑΥΦΕ), ύψους 130 εκατ. ευρώ το καθένα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ