Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κάτω από το όριο φτώχειας ένας στους πέντε

Γρηγοριάδης Κώστας

Φτώχεια και ανισότητα βάζουν τη σφραγίδα τους στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας την εποχή της ΟΝΕ και της κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου. Σύμφωνα με το Κοινωνικό Πορτρέτο της Ελλάδας το 2006, που παρουσίασε χτες το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, ένας στους πέντε κατοίκους της χώρας μας, το 21%, βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας και το ίδιο ποσοστό δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Μάλιστα ένα ποσοστό 22,4% κινδυνεύει στον παράγοντα εκπαίδευση, υγεία και κοινωνική ασφάλιση.

Τον υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας εμφανίζουν οι περιφέρειες της Ηπείρου (37%), Στερεάς Ελλάδας (32%), Δ. Ελλάδας (31%) και Πελοποννήσου με το ίδιο ποσοστό. Οσον αφορά τις κοινωνικές ομάδες, οι πιο ευάλωτοι στη φτώχεια είναι οι άνεργοι με ποσοστό 28,1% και οι συνταξιούχοι κατά 26,3%. Ομως παρά τα ευρήματα, αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, εμμένουν στην καθήλωση των κατώτερων συντάξεων αλλά και στο ύψος των επιδομάτων ανεργίας.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός, ότι ύστερα από μια σχετική βελτίωση των ποσοστών για τη φτώχεια που απειλούσε τον πληθυσμό κατά την περίοδο 1974 -1981/82, και παρά τη σοβαρή ανάπτυξη που επιτεύχθηκε από τότε μέχρι σήμερα, οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η κατάσταση παραμένει σχεδόν η ίδια. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από το χάσμα μεταξύ φτωχών και μη φτωχών, που μεγάλωσε..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ