Παρασκευή 16 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Δημοψήφισμα τώρα για την «Ευρωσυνθήκη»

Χρειάζεται να ενισχυθεί το κίνημα κατά της Ευρωσυνθήκης, κατά των αντιδημοκρατικών και αντιλαϊκών πολιτικών της Ευρωένωσης, τονίστηκε σε χτεσινή Συνέντευξη Τύπου

«Απαιτούμε να γίνει δημοψήφισμα για τη νέα Ευρωσυνθήκη της Λισαβόνας, να δοθεί στον ελληνικό λαό για μια έστω φορά η δυνατότητα να πει άμεσα τη γνώμη του για την ΕΕ και την Ευρωσυνθήκη, να εκφραστεί ένα μεγάλο ΟΧΙ από τον ελληνικό λαό στη Συνθήκη της Λισαβόνας, που κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη την ΕΕ για τους λαούς των χωρών της, για τους μετανάστες που ζουν στην ΕΕ, αλλά και τους λαούς των τρίτων χωρών».

Τα παραπάνω τονίστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», με θέμα: «Ευρωσυνθήκη, νέο ισχυρό πλήγμα στις λαϊκές ελευθερίες».

Οπως σημείωσε ο κεντρικός εισηγητής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», λέκτορας Θεωρίας Κράτους και Δικαίου Δ. Καλτσώνης, έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα η λεγόμενη «Ευρωσυνθήκη» ή «Συνθήκη της Λισαβόνας» ή «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη», η οποία, με επουσιώδεις αλλαγές, αποτελεί επανέκδοση του διαβόητου «Ευρωσυντάγματος», που μετονομάστηκε, για να παρακαμφθεί η συνταγματική επιταγή για διενέργεια δημοψηφίσματος σε ορισμένες χώρες - μέλη της ΕΕ. Οτι κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και συνολικά η ΕΕ έχουν καλύψει το θέμα με ένα πέπλο σιωπής, καθότι φοβούνται τη λαϊκή αποδοκιμασία.

Περιέγραψε συνολικά το πλέγμα αυταρχικών νόμων, μηχανισμών και πρακτικών έντασης της καταστολής που έχουν οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια συστηματικά σε ολόκληρη την ΕΕ. Και επισήμανε ότι με τη νέα αυτή συνθήκη προχωρά ακόμα παραπέρα. Οτι, για παράδειγμα, υιοθετείται στην ΕΕ το δόγμα του προληπτικού πολέμου, προβλέπεται η δυνατότητα στρατιωτικής επέμβασης στο εσωτερικό των κρατών - μελών για «την πρόληψη τρομοκρατικής απειλής», ότι ποδοπατεί βάναυσα τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα κλπ.

Αναλυτικότερα η δικηγόρος Λ. Κροκίδη σημείωσε ότι η Ευρωσυνθήκη σε ποσοστό τουλάχιστον 90% επαναφέρει το καταψηφισμένο από τουλάχιστον δύο λαούς «ευρωσύνταγμα». Προειδοποίησε ότι αν το εν λόγω κείμενο επικυρωθεί, οι λαοί και οι εργαζόμενοι των κρατών - μελών της ΕΕ θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση, δηλαδή με μια Ευρωένωση περισσότερο ενισχυμένη εσωτερικά και διεθνώς, με περισσότερες εξουσίες χάραξης πολιτικής υποχρεωτικής για τα κράτη - μέλη σε περισσότερους τομείς και με πιο ευέλικτες διαδικασίες λήψης αποφάσεων προς όφελος των ισχυρών κρατών - μελών (κατάργηση του βέτο σε πενήντα τομείς).

Συμπλήρωσε ότι η Ευρωσυνθήκη ενισχύει τη μιλιταριστική φυσιογνωμία της ΕΕ και τον Ευρωστρατό. Θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα ιθαγενών και αλλοδαπών. Κατοχυρώνει και αναπτύσσει νέες πολιτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων και κατεδάφισης εργασιακών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Διακηρύσσει για πολλοστή φορά ότι ακρογωνιαίος λίθος της ΕΕ είναι η «άκρως ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς». Κατέληξε ότι χρειάζεται να ενισχυθεί το κίνημα κατά της Ευρωσυνθήκης, κατά των αντιδημοκρατικών και αντιλαϊκών πολιτικών της Ευρωένωσης και να διατρανώσουμε την απαίτησή μας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος τώρα.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ηλ. Νικολόπουλος υπογράμμισε ως ενδεικτικό της αντιδραστικότητας του κειμένου, ότι εξαφανίζει ως έννοια τη λαϊκή κυριαρχία, καθώς επιχειρεί την καθυπόταξη των κρατών - μελών. Οτι καταργεί την κοινωνική διάσταση του δικαιώματος στην Παιδεία εφόσον αποσιωπά τον όρο «δωρεάν», υποβιβάζοντάς τον σε ατομικό δικαίωμα. Βάζει στην ίδια μοίρα εργοδότες και εργαζόμενους, κατοχυρώνοντας τη λεγόμενη επιχειρηματική ελευθερία και το λοκ-άουτ. Επιχειρεί την υπερίσχυση του κοινοτικού δικαίου όχι μόνο έναντι του εθνικού δικαίου κάθε κράτους - μέλους, αλλά και των Συνταγμάτων.

Τέλος, ο Στρ. Κόρακας, αφού πρώτα θύμισε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε αντιτάχθηκαν σε απόφαση της ΕΕ, αλλά αντίθετα υπερθεματίζουν στη λήψη και εφαρμογή τους, σημείωσε ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωμα κύρωσης της Ευρωσυνθήκης που καταρρακώνει ό,τι απέμεινε από τη λαϊκή - εθνική κυριαρχία. Προειδοποίησε ότι διακυβεύεται η υπόσταση όλων των χωρών της ΕΕ, καθώς μετατρέπονται σε νομαρχίες. Και τόνισε την ανάγκη άμεσα να ερωτηθεί για το ζήτημα ο λαός. «Δεν ερωτήθηκε ο λαός όταν μας μάντρωσαν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τουλάχιστον ας ερωτηθεί αν εξουσιοδοτούμε κυβέρνηση και Βουλή να προχωρούν σε τέτοιες κινήσεις», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ