Παρασκευή 16 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Ουσιαστική στήριξη της Μητρότητας και της Οικογένειας

Παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση στη Βουλή για την «Ημέρα της Μητέρας»

«Στον ανεπτυγμένο καπιταλισμό κάθε θετικό βήμα που κατέκτησαν οι γυναίκες, το πλήρωσαν και το πληρώνουν με μεγάλο κόστος, γιατί όσο περισσότερα δικαιώματα κερδίζουν, τόσο μεγαλώνει και ο φόρτος των υποχρεώσεών τους».

Αυτό τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, μιλώντας χτες στη Βουλή κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης που ήταν αφιερωμένη στην «Ημέρα της Μητέρας».

Οι γυναίκες σήμερα, είπε, βρίσκονται αντιμέτωπες με την έλλειψη πολιτικής προστασίας της μητρότητας, τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση όσων κοινωνικών παροχών υπήρχαν για τη στήριξη της οικογένειας. Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση, τόνισε, βαρύνουν και τη σημερινή, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αφού εάν καταγράψουμε τις μεταρρυθμίσεις σε βάρος της εργαζόμενης μητέρας τα τελευταία 20 χρόνια θα δούμε ότι, παρά την αντικειμενική πρόοδο που υπάρχει, η θέση της στην κοινωνία έχει χειροτερεύσει και η ανισοτιμία της έχει μεγαλώσει. Μάλιστα αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 χρόνια και καταργήθηκε η πενταετής διαφορά με τους άνδρες στο όνομα της ισότητας.

Το ΚΚΕ, είπε η βουλευτής, διεκδικεί ουσιαστική στήριξη της μητρότητας και της οικογένειας, προτείνοντας άδειες κύησης και τοκετού για όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα πού δουλεύουν, δύο μήνες πριν από τον τοκετό και πέντε μήνες μετά με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Γονική άδεια με αποδοχές - ένα χρόνο για κάθε παιδί - και με πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη. Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν παιδικών σταθμών και κατασκηνώσεων, δημόσια καθολική υποχρεωτική ασφάλιση με παροχές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλες και για όλους και κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Προτείνουμε, συνέχισε, κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ, σύνταξη στα 55 και 50 για τα ανθυγιεινά και κατοχύρωση της πενταετούς διαφοράς συνταξιοδότησης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και συνταξιοδότηση ανεξάρτητα από την ηλικία μετά από 30 χρόνια δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ