Παρασκευή 16 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προπαγάνδα υπέρ του ξεπουλήματος

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στην επιθετική υπεράσπιση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτή την περίοδο προχωρά η κυβέρνηση, αποσκοπώντας, μεταξύ άλλων, και στην ελαχιστοποίηση του πολιτικού κόστους.

Αξιοποιώντας το γεγονός ότι οι επιλογές της δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κινούνται στη λογική του «ευρωμονόδρομου», η κυβέρνηση επιδιώκει να τις παρουσιάσει όχι μόνο ως «νομοτελειακή» εξέλιξη, αλλά και «συμφέρουσες» για το λαό.

Στην αιχμή του δόρατος βρίσκεται η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, για την οποία η κυβέρνηση έχει οργανώσει μια προπαγανδιστική εκστρατεία, φροντίζοντας ταυτόχρονα να εμφανίζει μια εικόνα «ενότητας» και «συσπείρωσης» στο εσωτερικό της.

Την «κωδικοποιημένη» επιχειρηματολογία της κυβέρνησης παρουσίασε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται «για μια επωφελή συμφωνία» για το Δημόσιο και τον πολίτη, η οποία, όπως είπε, «δεν είναι άνευ όρων συμφωνία». Καυχήθηκε για την πολιτική «εξυγίανσης» που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ στον ΟΤΕ (εθελούσια έξοδος, εξαγορά εταιρειών κ.ά.), χάρη στην οποία όπως είπε Οργανισμός έγινε ελκυστικός από την «Ντόιτσε Τέλεκομ». Στα «οφέλη» της συμφωνίας ο Θ. Ρουσόπουλος συμπεριέλαβε «την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία»(!), το γεγονός ότι ο ΟΤΕ «γίνεται μέρος μιας μεγάλης ευρωπαϊκής επιχείρησης», καθώς και ότι αποσοβήθηκε μια επιθετική εξαγορά του από ξένα fund αφού το 66% των μετοχών βρισκόταν στο χρηματιστήριο.

Ανοιχτό, πάντως, άφησε το ενδεχόμενο το ποσοστό του δημοσίου να συρρικνωθεί ακόμα και στο 5%, παρά την περί του αντιθέτου δέσμευση που ανέφερε ο Γ. Αλογοσκούφης. «Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το ευρωπαϊκό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, την ευρωπαϊκή νομολογία και τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν σε σχέση με αυτή... Είναι λοιπόν ένα ερώτημα το θέμα του ποσοστού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πλάτες για να περάσει η συμφωνία ξεπουλήματος βάζουν και οι δήθεν «διαφωνούντες» βουλευτές. Ο Μ. Εβερτ, για παράδειγμα, άφησε στην άκρη τις επιφυλάξεις του, δηλώνοντας ότι βρήκε «ικανοποιητικές» τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και «μη επιζήμια» τη συμφωνία. Από κοντά ο Γ. Μανώλης, περιορίστηκε να δηλώσει ότι θεωρεί τη συμφωνία «συμφέρουσα αν μείνει στο 25-25%». Αν αλλάξει, συμπλήρωσε, τότε θα «είναι ευθέως πώληση και δεν είναι συμμαχία».

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι «αυτή η συμφωνία είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού», αλλά την ίδια στιγμή επιτέθηκε στον Γ. Σουφλιά «γιατί δεν έχει το θάρρος το πολιτικό να πει αυτό το οποίο σκέφτεται».

«Να τοποθετηθεί. Τα μισόλογα δε μου αρέσουν, ούτε οι διαρροές, ούτε οι υπόγειες διαδρομές. Ο πολιτικός πρέπει να έχει το θάρρος και την καθαρότητα των σκέψεών του και το σεβασμό στον ελληνικό λαό να πει αυτό το οποίο πιστεύει», δήλωσε με έμφαση (στην ΕΡΑ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκαλοπάτι για την είσοδο ...«στρατηγικού επενδυτή» (2008-07-12 00:00:00.0)
Αφήστε τον ΟΤΕ, πάρτε τα όλα τ' άλλα (2007-12-28 00:00:00.0)
Γραμμή άμυνας η ...επιλογή του «μνηστήρα» (2007-12-07 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο των μονοπωλιακών ομίλων (2007-11-27 00:00:00.0)
Ξεπουλήθηκε και η ΟΤΕ Leasing (2001-06-28 00:00:00.0)
Διαπλεκόμενες μπίζνες... (1998-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ