Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η επίσημη ανεργία και η πραγματική

Γρηγοριάδης Κώστας

Ανάμεσα στα βασικά μεγέθη της οικονομίας που παρακολουθεί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (η γνωστή ΕΣΥΕ) είναι και η ανεργία. Χτες, λοιπόν, η ΕΣΥΕ ανακοίνωσε πως το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνη του 2008, «σκαρφάλωσε» στο 7,3% που σημαίνει πως ο συνολικός αριθμός των ανέργων έφτασε τα 359.978 άτομα. Τα αναλυτικά στοιχεία, μας πληροφορούν πως το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες ήταν σχεδόν διπλάσια των ανδρών (10,7% έναντι 5%), ενώ στους νέους ηλικίας από 15 - 24 ετών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 22,3%!

Αυτή, βέβαια, είναι η επίσημη εικόνα για την ανεργία στην Ελλάδα. Η πραγματική εικόνα είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που εμφανίζει η ΕΣΥΕ και η κυβέρνηση, από τότε που οι κυβερνώντες και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου δέχτηκαν να εφαρμόσουν στην Ελλάδα μέτρα και πολιτικές που υποβαθμίζουν το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας. Για παράδειγμα, αποτελεί κοινό μυστικό, πως η ΕΣΥΕ εμφανίζει μειωμένη την ανεργία και αυξημένη την απασχόληση από τότε που οι κυβερνώντες υιοθέτησαν τη μερική απασχόληση και γενικότερα τις ευρωπαϊκές πολιτικές «ευέλικτων εργασιακών σχέσεων».

Ετσι, ο ιδιωτικός - αλλά και ο δημόσιος τομέας - αξιοποιώντας τους νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, άρχισαν να μοιράζουν 1 θέση απασχόλησης (8ωρης εργασίας) σε 2 ή και περισσότερες θέσεις μερικά απασχολούμενων και απασχολήσιμων. Με την εφαρμογή των συγκεκριμένων πολιτικών, είναι επόμενο τα στοιχεία της ΕΣΥΕ να δείχνουν πολύ χαμηλότερο το ποσοστό ανεργίας από αυτό που είναι στην πραγματικότητα, αφού αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που μοιράζονται μια θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης (8ωρο) σε 2 και 4 εργαζόμενους που μοιράζονται μεταξύ τους τα ψίχουλα που αναλογούν για τις 4 ή 2 ώρες απασχόλησης. Ασε που στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετράνε εργαζόμενο αυτόν που μπορεί να δουλεύει έστω και μία ώρα τη βδομάδα...

Βεβαίως, γι' αυτό δε φταίει η ΕΣΥΕ, αλλά οι κυβερνώντες που υιοθέτησαν εργασιακές σχέσεις που θυμίζουν μεσαίωνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ