Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ ΩΣ ΤΗΝ ΠΡΕΣΠΑ

ΑΛΕΠΟΥ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ: «Στην Ελλάδα η "ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ". "Παιχνίδι" με μειονότητες. Η Γκ. ΜακΝτούγκαλ αρχικά δήλωσε πως θα δει την κατάσταση των Ρομ, αργότερα προσέθεσε στο πρόγραμμά της τη Θράκη και την τελευταία στιγμή ανακοίνωσε επίσκεψη στη Φλώρινα» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΠΟΙΟ ΤΟ ΝΕΟ; «Είπαμε ότι το κράτος έχει συνέχεια, αλλά τόσο πολύ; Είναι συνέχεια μέχρι και των Οθωμανών κατακτητών; Και οι πράξεις των τελευταίων δεσμεύουν την απελεύθερη ελληνική πολιτεία μέχρι τον 21ο αιώνα; Η ιστορία με τις ανταλλάξιμες εκτάσεις της Μονής Βατοπεδίου ανοίγει κι άλλες πληγές (...) στο συμβόλαιο 2823 αναφέρονται (...) "η μοναστηριακή περιουσία κηρύσσεται σεβαστή κατά τον μουσουλμανικό νόμο και καμιά συνέπεια δεν μπορεί να έχει σ' αυτή τυχόν κατάκτησή της από το μουσουλμανικό κράτος (...) οι μονές του Αγίου Ορους δεν υπήρξαν δοριάλωτες, αλλά συνθηκολόγησαν με τους Σουλτάνους πριν από την κατάκτηση με αποτέλεσμα την αναγνώριση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους από τους Σουλτάνους" (...) με άλλα λόγια και με βάση όσα αναφέρουν οι ίδιοι οι μοναχοί πολλά χρόνια πριν από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης οι μοναχοί είχαν συνθηκολογήσει με τους κατακτητές» (ο Π. Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ: «Οι άνθρωποι είναι αυτό που θυμούνται κι αυτό είναι τρόμος για τις τερατογενέσεις, όποιες κι αν είναι αυτές. Το "ιστορικό ασυνεχές" των Κινέζων, των ίδιων των Εβραίων, των Ελλήνων είναι προϋπόθεση αποπολιτικοποίησης, ώστε μάζες ολόκληρες να οδηγούνται στην παραίτηση από κάθε απαίτηση δικαίου στις διεθνείς σχέσεις, αφήνοντας την ισχύ μόνη της να πρυτανεύει καθιερώνοντας τη δική της "νομιμότητα" (...) Μια "νομιμότητα" χωρίς αρχές έτσι όπως την είδαμε να εκδηλώνεται στη συμπεριφορά της Δύσης: ναι στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, όχι όμως στην ανεξαρτησία της Οσετίας. Ανθρωπιστικοί οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, "αντισημιτισμός" όμως η αντίθεση στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ επί δικαίους και αδίκους » (ο Στάθης Σ. στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ