Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ολα για την ελευθερία

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Εννιακόσια είκοσι τρία χρόνια πριν. Εκεί παραπέμπει - τυπικά - η διαμάχη περί τα «δικαιώματα» του Βατοπεδίου. Φαντάσου να αρχίσουν να ψάχνουν τα ανάλογα «συμβόλαια» που ορίζουν ιδιοκτησία σε διάφορα «μαγευτικά λιμανάκια», όπως της Κερατέας.

Η ΝΑΤΟική άσκηση, πάντως, που συνεχίζεται στον Ασκό παραπέμπει στο αύριο. Χτες, λέει το σχετικό ρεπορτάζ, οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ ασκήθηκαν στην αντιμετώπιση διαδηλωτών. Διαθέτουν το «γνώθι σ' αυτόν» οι ΝΑΤΟικοί. Αλλιώς, δε θα έβαζαν φαντάρους σε ρόλο εχθρού - διαδηλωτή να κρατάνε πανό με το σύνθημα «go home»!

Κι ακόμα δεν άρχισαν να λειτουργούν οι διάφοροι αγωγοί που προβλέπεται να περάσουν από την περιοχή.

Για να περάσουν, βέβαια, οι αγωγοί, πρέπει να ασφαλιστεί η περιοχή. Να οριστεί επακριβώς ποια «μειονότητα» κινδυνεύει και να επιβληθεί με τον γνωστό τρόπο του Κοσσόβου, το δίκιο της. Εχει, δηλαδή, σοβαρό, λόγο που ήρθε η αλεπού στο παζάρι των Βαλκανίων.

Ολα για την ελευθερία γίνονται. Και μην ακούτε τους κομμουνιστές που λένε πως όλα γίνονται για την ελευθερία του κεφαλαίου.

Δες, ήδη πόσες και πόσες ελευθερίες έχουν κατοχυρωθεί στον ελεύθερο κόσμο που ζούμε.

Παράδειγμα: Είσαι ελεύθερος να είσαι ο εαυτός σου. Το σύστημα - της ελευθερίας - εξασφαλίζει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του γιου του εργάτη να παραμείνει εκμεταλλευόμενος.

Αλλο παράδειγμα: Δεν έχεις να φοβάσαι καμιά οικονομική κρίση. Το σύστημα της ελευθερίας διασφαλίζει ότι θα υπάρξει η πολυεθνική που μπορεί να βγάζει κέρδος παρέχοντας φτηνή τροφή. Οτι αυτό μπορεί να σημαίνει σάπιο κρέας, είναι μια λεπτομέρεια που απασχολεί τις υγειονομικές υπηρεσίες κι εν πάση περιπτώσει στο τέλος όλα τα δείχνει η νεκροψία. Σημασία σήμερα έχει να μην πεθάνεις από την πείνα.

Κάτι τέτοιες ελευθερίες, λοιπόν, προκαλούν μέθεξη σε οπαδούς του «ό,τι αρπάξει ο πισινός μου», τόσο που μπροστά στον ορατό κίνδυνο αυτές ακριβώς οι ελευθερίες να κινδυνέψουν από καμιά αδέσποτη εργατική εξουσία, αρχίζουν να γράφουν κάτι ψυχοτρελικά περί... Στάλιν. Τρόμος και πανικός, μιλάμε. Και φαντάσου πως οι εργάτες δεν έχουν ακόμα αποφασίσει να διεκδικήσουν πράγματι οι ίδιοι όλη την εξουσία για τον εαυτό τους.

...Καλά πάμε.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγχειρίδιο σκέψης για έναν νέο συγγραφέα (2018-11-17 00:00:00.0)
Προς «εραστή της ελευθερίας και χωρίς εισαγωγικά αντιεξουσιαστή» (2009-02-25 00:00:00.0)
Μαχητικά F16 κατά διαδήλωσης (2005-06-02 00:00:00.0)
Ανεμος ελευθερίας..! (2005-03-23 00:00:00.0)
Η αντιπολεμική δράση δε δικάζεται (2003-10-09 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε μέχρι να φύγουν οι φονιάδες από τα Βαλκάνια (1999-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ