Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΗΠΙΑ
Στα νύχια των εμπόρων

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών νηπιαγωγείων γνωρίζουν ακριβώς τον αριθμό των παιδιών που μένουν εκτός δημόσιων και περιμένουν την πελατεία

Οι μπίζνες των ιδιοκτητών ιδιωτικών νηπιαγωγείων «χοντραίνουν», αφού με ευθύνη της κυβέρνησης η κατάσταση στα νηπιαγωγεία είναι ασφυκτική.

Αν και χτες ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, οι εγγραφές στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμα, αφού μετά τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής ετήσιας προσχολικής αγωγής - χωρίς τις κατάλληλες δημόσιες υποδομές, κτίρια και προσωπικό - μεγάλο μέρος λαϊκών οικογενειών και νέων ζευγαριών στρέφεται σε αυτούς.

Το σημερινό ρεπορτάζ του «Ρ» αναδεικνύει ότι:

  • Οι ιδιώτες βρίσκονται σε αναμονή και μάλιστα ζητούν ακόμα και 4.000 ευρώ από γονείς που προσπαθούν να γράψουν τα παιδιά τους λόγω έλλειψης θέσης σε δημόσια νηπιαγωγεία.
  • Οι ιδιώτες ουσιαστικά «εκβιάζουν» τους γονείς λέγοντάς τους ότι σύντομα δε θα υπάρχουν θέσεις.
  • Οι ιδιοκτήτες νηπιαγωγείων γνωρίζουν ακριβώς τον αριθμό των παιδιών που μένουν εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου ή τμημάτων προνηπίων και πατούν σε αυτό περιμένοντας τους ...πελάτες.
  • Η κυβέρνηση με την τακτική της έχει οδηγήσει στο να δημιουργούνται τμήματα των 25 παιδιών ανά τάξη (από 19 - 20 που ήταν πέρυσι), που ναι μεν είναι το ανώτατο όριο με βάση το νόμο, ωστόσο δε βοηθά το παιδαγωγικό έργο. Και αυτό προκειμένου να υλοποιηθούν οι «ντιρεκτίβες» του υπουργείου και να φανεί έτσι ότι καλύπτονται όλες οι ανάγκες.

Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Στις περιοχές Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Πατήσια, Αγ. Ελευθέριος, Ριζούπολη ο αριθμός των νηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία από 880 που ήταν το 2007, έφτασε τα 1.200.
  • Στις περιοχές Ελληνικό, Αργυρούπολη, Γλυφάδα από 700 νήπια πέρυσι, φέτος εγγράφηκαν 1.180.

Την ίδια στιγμή, ελάχιστα είναι τα προνήπια που έχουν γραφτεί σε δημόσια τμήματα προνηπίων. Χαρακτηριστικά, στις περιοχές Ελληνικό, Αργυρούπολη, Γλυφάδα από τα 500 συνολικά προνήπια, τα 100 είναι στην αναμονή (ποσοστό 20%). Μάλιστα, υπάρχουν ιδιωτικά νηπιαγωγεία που γνωρίζουν αυτό το πρόβλημα και προσπαθούν να «τραβήξουν» όσα περισσότερα παιδιά μπορούν στις επιχειρήσεις τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιοκτήτης ιδιωτικού νηπιαγωγείου στο Ελληνικό, από τον οποίο ζητήθηκε από γονιό να μάθει αν υπάρχει θέση, του είπε πως καλά θα κάνει να βιαστεί γιατί περιμένει ομαδικές εγγραφές παιδιών το επόμενο διάστημα. Μάλιστα - όπως του είπε - αν εγγραφεί τώρα, το κόστος θα φτάσει τα 4.000 ευρώ (σ.σ. έκανε και διακανονισμό 9 δόσεων...), ενώ αργότερα μπορεί το κόστος να αυξηθεί γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση!

Σε άλλες περιοχές του Δήμου Αθηναίων, τα προνήπια που γράφτηκαν είναι ελάχιστα και αυτό - όπως μας εξήγησαν - διότι έπρεπε να καλυφθούν όλες οι θέσεις των νηπίων, των οποίων η φοίτηση είναι υποχρεωτική. Το αποτέλεσμα ήταν να μπουν στα δημόσια νηπιαγωγεία τόσα προνήπια, όσες οι θέσεις που ...περίσσεψαν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο μαθητικός πληθυσμός των ιδιωτικών νηπιαγωγείων αυξήθηκε κατά 20,9%. Αντίστοιχα αυξήθηκε, σε ποσοστό 20,3%, ο αριθμός των ιδιωτικών νηπιαγωγείων. Και μόνο αυτό το στοιχείο δείχνει ποιος ωφελήθηκε από την κυβερνητική απόφαση.

Μεγάλη όμως είναι και η έλλειψη παιδαγωγών, που καλύπτεται με αναπληρωτές. Για παράδειγμα, σε νηπιαγωγεία της Νέας Φιλαδέλφειας, της Νέας Χαλκηδόνας, των Πατησίων, κλπ., το 12% των νηπιαγωγών είναι αναπληρωτές. Ενώ στις περιοχές Ελληνικό, Γλυφάδα, Αργυρούπολη υπάρχει εκκρεμότητα για να καλυφθούν θέσεις 100 παιδαγωγών με το απαράδεκτο καθεστώς του ωρομίσθιου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ