Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιατί δεν ανακάλυψαν την Αμερική

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή και δημοσιεύματα του «Ρ» για τη Μονή Βατοπεδίου, που δείχνουν ότι το θέμα δεν ήρθε... απ' τον ουρανό!

Η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου δεν αποδεικνύει μόνο το μεγάλο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο και τις «ιερές μπίζνες», αλλά αποκαλύπτει, για μια ακόμη φορά, την τεράστια υποκρισία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζονται λες και ανακάλυψαν την Αμερική. Το ΚΚΕ έχει αναδείξει το θέμα και κοινοβουλευτικά, αλλά και μέσω του «Ριζοσπάστη», εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Καμία φορά δεν έγινε «θέμα».

Ως απάντηση σε αυτήν την υποκρισία παραθέτουμε τις Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ για το θέμα, αλλά και μια σειρά τίτλων του «Ρ». Είναι και μια απάντηση και στον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ αναρωτήθηκε γιατί μόνο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α προσπαθεί με διαρκείς ερωτήσεις και κινητοποιήσεις να αναδεικνύει αυτό το θέμα. Συγκεκριμένα:

12 Νοέμβρη 2003: Αίτηση κατάθεσης εγγράφων των βουλευτών του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη και Γιώργου Χουρμουζιάδη, με την οποία καλείται ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών να καταθέσει τις γνωμοδοτήσεις 26/3-12-1998 και 17/18-7-2002 του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησίδων της λίμνης Βιστωνίδας και ολόκληρης της λίμνης.

26 Ιούνη 2007: Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Αγγελου Τζέκη και Γιώργου Χουρμουζιάδη με θέμα: «Εκχώρηση δημοσίων εκτάσεων στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου με αντάλλαγμα τη λίμνη Βιστωνίδα».

19 Ιούλη 2007: Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη και Γιώργου Χουρμουζιάδη με θέμα: «Αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων και παραχώρησή τους για "αγροτική" ανάπτυξη στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους».

28 Ιανουαρίου 2008: Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα και Σοφίας Καλαντίδου με θέμα: «Παραχώρηση δημόσιας έκτασης του Δήμου Βεγορίτιδας στη Μονή Βατοπεδίου».

30 Ιανουαρίου 2008: Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα και Σοφίας Καλαντίδου με θέμα: «Επιχειρησιακό σχέδιο της Μονής Βατοπεδίου για την "αξιοποίηση" δημόσιας έκτασης 8.608 στρεμμάτων της που της παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση».

22 Φλεβάρη 2008: Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Γιάννη Ζιώγα και Σοφίας Καλαντίδου με θέμα: «Διασφάλιση του "αναπαλλοτρίωτου" για τις δημόσιες εκτάσεις που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους».

Το θέμα στον «Ρ»

Ο «Ριζοσπάστης» έχει παρακολουθήσει το θέμα και το έχει αναδείξει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Μάλιστα, υπάρχει σχετικό δημοσίευμα απ' τις 22 Αυγούστου του 1998, όταν ο «Ρ» αναφέρεται στο «Μάνατζμεντ δισεκατομμυρίων» που στήνεται στο Αγ. Ορος. Το θέμα αφορούσε, τότε, τη χρηματοδότηση για την αναστήλωση των Μονών. Ο τότε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρ. Πάχτας και ο υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Π. Γεννηματάς υπέγραψαν σύμβαση που αφορούσε τη χρηματοδότηση τεσσάρων μονών. Μάλιστα, προγραμματίζονταν και έργα στη Μονή Βατοπεδίου.

Ο «Ρ», τότε, σημείωνε ότι τα έργα εκατομμυρίων προκαλούν και το ανάλογο εργολαβικό ενδιαφέρον. Η περιγραφή ήταν χαρακτηριστική:«Ούτε λίγο ούτε πολύ το Αγιο Ορος μετατρέπεται σε μια ολόκληρη επιχείρηση και οι μοναχοί μεταλλάσσονται σε επιδέξιους και επιτήδειους "μάνατζερ", που χειρίζονται την πληροφορική, χρησιμοποιούν κινητή τηλεφωνία, διαχειρίζονται δισεκατομμύρια, πληρώνουν εργολάβους και βρίσκονται σε απευθείας επικοινωνία με ευρωπαϊκούς χρηματικούς μηχανισμούς».

Οι «ιερές» επιχειρήσεις 10 χρόνια είναι πραγματικότητα. Η Μονή Βατοπεδίου είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα. Για το συγκεκριμένο θέμα παραθέτουμε ορισμένους χαρακτηριστικούς τίτλους δημοσιευμάτων της εφημερίδας μας, που αποδεικνύουν ότι δεν ήρθε απ' το πουθενά:

6 Νοέμβρη 2003: Δημοσίευμα με τίτλο «Διεκδικεί 30.000 στρέμματα η Μονή Βατοπεδίου», στο οποίο αναφέρεται και διαμαρτυρία των κατοίκων γιατί η Μονή Βατοπεδίου, με αγωγή της, θέλει να τους διώξει από τη γη που καλλιεργούν.

23 Νοέμβρη 2003: Ολοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο «"Αντίδωρο" στη μονή Βατοπεδίου το Πόρτο Λάγος».

15 Αυγούστου 2007: Δημοσίευμα με τίτλο «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: Χαρίζουν χιλιάδες στρέμματα στη Μονή Βατοπεδίου».

4 Ιούλη 2007: Δημοσίευμα με τίτλο: «Σκανδαλώδεις παραχωρήσεις στη Μονή Βατοπεδίου».

9 Γενάρη 2008: Προβολή της κινητοποίησης των κατοίκων της Ουρανούπολης Χαλκιδικής και τη «δυναμική αντίδραση» «μπροστά στο ενδεχόμενο να ξεπουληθούν χιλιάδες στρέμματα στη Μονή Βατοπεδίου».

28 Μάη 2008: Πρωτοσέλιδο χτύπημα με τίτλο «Η κυβέρνηση χαρίζει δασική γη στη Μονή Βατοπεδίου -"Ιερές" επιχειρήσεις σε 8.800 στρέμματα δάσους». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «το Νομικό Συμβούλιο του κράτους γνωμοδότησε θετικά στον αποχαρακτηρισμό της έκτασης, για την οποία υπάρχει ήδη επιχειρησιακό σχέδιο για «θρησκευτικό τουρισμό».

29 Μάη 2008: Στη στήλη «Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ» το άρθρο έχει τίτλος «Και "ιερό" εμπόριο με τα δάση» και αναφέρεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «αποχαρακτηρίσει 8.800 στρέμματα δημόσιου δάσους στη Χαλκιδική. Μια έκταση την οποία έχει δωρίσει στη Μονή Βατοπεδίου, που ήδη έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για να προχωρήσει σε..."ιερές μπίζνες"».

15 Αυγούστου 2008: Δημοσίευμα με τίτλο «Πολιτική που "οπλίζει" το χέρι των εμπρηστών». Αναφορά στη Μονή Βατοπεδίου και την αποκάλυψη της προσπάθειας αποχαρακτηρισμού των 8.800 στρέμματα δημόσιου δάσους στη Χαλκιδική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ