Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να αντεπιτεθεί η αγροτιά

Να αντεπιτεθεί στην πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος, που επιβάλλουν κυβερνώντες, νέα ΚΑΠ, ΠΟΕ, πολυεθνικές και εμποροβιομήχανοι, καλείται η μικρομεσαία αγροτιά. Καλείται με τον αγώνα της να βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του και να διεκδικήσει το μέλλον της και την ύπαρξή της στον τόπο της και τα χωράφια της. Μπρος στην άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της αγροτιάς, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, κι από κοντά και ο ΣΥΝ, επιχειρούν να δημιουργήσουν αποπροσανατολιστικές εντυπώσεις και να ψαρέψουν σε θολά νερά.

Η κυβέρνηση εξάγγειλε μέτρα για την αντιμετώπιση, τάχα, των εξευτελιστικών τιμών των αγροτικών προϊόντων και ο πρωθυπουργός πήγε μέχρι την Κοζάνη για να τα διαλαλήσει επικοινωνιακώς. Μόνο που μέτρα, όπως η άμεση καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων στους κατοίκους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και άτοκο δάνειο 150 εκατομμυρίων ευρώ στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για να παρέμβουν στην αγορά δημητριακών, δεν αποτελούν ούτε ασπιρίνες και δε θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Η ουσία που απέκρυψε ο πρωθυπουργός είναι ότι η ΚΑΠ, που εφαρμόζουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καταστρέφει τους μικρούς αγρότες, ενώ από την άλλη φέρνει υπέρογκες τιμές στα προϊόντα και εντείνει τη διατροφική εξάρτηση της χώρας. Στο αρνητικό σκηνικό προστίθεται και το γεγονός ότι τέθηκαν προς ψήφιση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που συνεδριάζει από χτες, οι αρνητικές προτάσεις της Κομισιόν για το λεγόμενο «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ.

Μπρος στην κατάσταση αυτή, η ΠΑΣΥ, συνεχίζοντας τη μάχη προάσπισης των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, έδωσε αγωνιστικό προσανατολισμό για κινητοποιήσεις στους αγροτικούς νομούς της χώρας στις αρχές του Δεκέμβρη. Ηδη, συλλαλητήρια έχουν αποφασιστεί στα Τρίκαλα για την 1η του Δεκέμβρη και στις 3 του Δεκέμβρη ακολουθούν Καρδίτσα και Λάρισα. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να παρθούν και σε άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας καλούνται να διεκδικήσουν τιμές επιβίωσης και καθιέρωση ικανοποιητικών κατώτερων τιμών, που θα τους προσφέρουν μιαν ελάχιστη προστασία: Μείωση του κόστους παραγωγής. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές. Στήριξη των συνεταιρισμών με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών. Επίσης, καλούνται να διεκδικήσουν να δίνονται οι επιδοτήσεις στην παραγωγή και να αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά με βάση τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών, όπως και να καταργηθούν οι όποιες παρακρατήσεις έχουν επιβληθεί.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πρέπει να κατανοήσουν ακόμα ότι ο αγώνας δεν πρέπει να σταματήσει μόνο στα παραπάνω. Χρειάζεται να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, να κάνει ποιοτικά άλματα, να είναι συνεχής και να έχει σταθερή και σαφή πολιτική στόχευση. Η μικρομεσαία αγροτιά καλείται να συντονίσει την πάλη της με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, μαζί με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, καλούνται αυτήν την περίοδο να αντεπιτεθούν. Η πάλη κατά της ΚΑΠ, η απειθαρχία γενικά στις αποφάσεις της ΕΕ, είναι ο δρόμος να μην πληρώσουν την κρίση του καπιταλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ