Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Η κρίση χτυπάει τους εργαζόμενους

Χτες Τρίτη 18/11 πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου της Ρωσίας, στην οποία κυριάρχησε το ζήτημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της αύξησης της «ανταγωνιστικότητας» της ρωσικής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, σημείωσε πως συνολικά θα απαιτηθούν πάνω από 5 τρισεκατομμύρια ρούβλια από τη χώρα του, στη βάση των κατευθύνσεων της συνάντησης κορυφής των 20 μεγαλύτερων οικονομικά κρατών, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε πως η χώρα του έχει εδώ και καιρό λάβει την απόφασή της, υπέρ της όλο και βαθύτερης ενσωμάτωσής της στην παγκόσμια οικονομία. «Δεν υπήρξε κι ούτε υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Μεντβέντιεφ, απαντώντας έτσι και στις φωνές εκείνες που ασκούν κριτική στη ρωσική ηγεσία για τα οικονομικά της «ανοίγματα» (όπως είναι η κατάθεση αποθεματικών του ρωσικού κράτους στις ΗΠΑ, η επιδίωξη ένταξης στον ΠΟΕ κ.ά.), ζητώντας περισσότερα μέτρα «προστατευτισμού».

Ταυτόχρονα, επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει στη διαμόρφωση νέων διεθνών οικονομικών μηχανισμών.

Ο Μεντβέντιεφ ζήτησε να αυξηθούν τα μέτρα για την ενίσχυση των εξαγωγών και την κατάκτηση νέων αγορών από τα ρωσικά μονοπώλια. Ως βασικό «εργαλείο» σ' αυτές τις κινήσεις θα είναι το ρούβλι, κάτι που όπως τόνισε θα συζητηθεί στην κοινή Σύνοδο του Κρατικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον επόμενο μήνα.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως εγκαταλείπεται η πολιτική του «σκληρού ρουβλίου» και βαδίζουμε προς τη σταδιακή υποτίμησή του, ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να καθιερωθεί το ρωσικό νόμισμα ως βασικό νόμισμα των ρωσικών συναλλαγών με άλλες χώρες, πρώτα απ' όλα με τις χώρες της ΚΑΚ, αντικαθιστώντας το δολάριο και το ευρώ, με στόχο να καθιερωθεί το ρούβλι τουλάχιστον ως τοπικό νόμισμα.

Τέλος, ο Ρώσος Πρόεδρος αναγνώρισε πως η κρίση θα δημιουργήσει προβλήματα στους εργαζομένους, όπως αυτό της διόγκωσης της ανεργίας, καλώντας τους κυβερνήτες να αναλύουν συνεχώς την κατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην περιοχή τους και να λαμβάνουν μέτρα «χρηματοδότησης της απασχόλησης», με στόχο βέβαια την άμβλυνση των αντιθέσεων που θα οξυνθούν.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ