Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η κρίση, ευκαιρία να σαρώσουμε τα πάντα!

Διαστάσεις ωμού εκβιασμού σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων προσλαμβάνουν οι χτεσινές διακηρύξεις Αλογοσκούφη, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομική κρίση αποτελεί ...ευκαιρία, προκειμένου ο κυβερνητικός ολετήρας να σαρώσει τις όποιες, εναπομείνασες, λαϊκές κατακτήσεις.

Σε μια περίοδο κατά την οποία δεν είναι ακόμα δυνατόν να εκτιμηθεί καν το μέγεθος των επιπτώσεων που θα έχει για τα λαϊκά στρώματα η οικονομική κρίση, σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι στην ημερήσια διάταξη θα έπρεπε να δεσπόζουν μέτρα και πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων, η κυβέρνηση - μέσω του υπουργού Οικονομίας - εκτιμά ότι αυτό που έχει σημασία στις σημερινές συνθήκες είναι η ένταση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για την ικανοποίηση των μακροπρόθεσμών συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Μιλώντας χτες, ο Γ. Αλογοσκούφης σε ημερίδα με θέμα «Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και η Ελλάδα» ανέφερε επί λέξει: «Μία οικονομική κρίση δεν είναι μόνο απειλή, αλλά και ευκαιρία. Είναι η ώρα να αποτινάξουμε δομές και δραστηριότητες που είναι προσκολλημένες σε νοοτροπίες του παρελθόντος. Είναι η ώρα να γυρίσουμε την πλάτη σε πολιτικές που δε λύνουν προβλήματα, αλλά τα συγκαλύπτουν. Είναι η ώρα να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη. Αποφασιστικά. Υπεύθυνα. Με μέτρο, αλλά και τόλμη. Αυτή είναι η ευκαιρία μας». Σαφέστατη η απειλή.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου - σύμφωνα με την κυβερνητική εκτίμηση - οι λαϊκές αντιστάσεις αμβλύνονται, αποτελεί μέγιστη ευκαιρία να σαρώσουν τα πάντα. Οχι λιγότερο προκλητική ήταν η αναφορά του υπουργού ότι αν υπαναχωρήσουμε από τις θέσεις της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» - αν δηλαδή ικανοποιηθούν λαϊκά αιτήματα, πρώτα και κύρια η προστασία της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων - τότε θα μας τιμωρήσουν οι αγορές... Οι κεφαλαιοκράτες, δηλαδή, οι οποίοι στηρίζονται σήμερα με κρατικά κεφάλαια τρισεκατομμυρίων ευρώ, διατηρούν το δικαίωμα να τιμωρούν τις χώρες που εξοκείλουν από τα πλαίσια της λιτότητας. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή η δημοσιονομική πειθαρχία και ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης αποτελούν τα ισχυρότερα αναχώματα για την προστασία των πολιτών και της χώρας από την κρίση. Οι αγορές δεν αξιολογούν μόνο επιχειρήσεις και τράπεζες, αξιολογούν και χώρες».

Ο υπουργός προϊδέασε επίσης τους εργαζόμενους να μην τρέφουν υψηλές προσδοκίες για την κυβερνητική πολιτική, με αφορμή την κατάθεση αύριο του κρατικού προϋπολογισμού του 2009. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με τον προϋπολογισμό «εξαντλούμε τα μικρά περιθώρια που έχουμε στο πλαίσιο της ευέλικτης εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να στηρίξουμε την οικονομία και τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας». Στους οποίους θα παραχωρηθούν ψιχία ελεημοσύνης. Αντίθετα, η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού σηματοδοτεί - εν μέσω κρίσης - μια μεγάλης έκτασης φορολογική επιδρομή σε βάρος της λαϊκής οικογένειας, καθώς προβλέπονται επιπλέον φόροι 6 και πλέον δισ. ευρώ. Συνεχίζονται εξάλλου οι πολιτικές υποχρηματοδότησης των κοινωνικών τομέων (υγεία, πρόνοια, ασφάλιση, παιδεία), όπου έχουν επισυσσωρευτεί εκρηκτικά προβλήματα, ενώ επελαύνει ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας. Για μια ακόμη φορά, επιδιώκει να δικαιολογήσει με αστεία επιχειρήματα την προκλητική στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου με τα 28 δισ. ευρώ - εν μέσω πιέσεων για απάλειψη και των όρων εκείνων πίσω από τους οποίους οχυρώνεται η κυβέρνηση - για να υποστηρίξει ότι ο πακτωλός δίνεται έναντι ισχυρών διασφαλίσεων και εξασφαλίσεων... Αποθρασυμένοι οι τραπεζίτες, απαιτούν και τα 28 δισ. να λεηλατήσουν, αλλά χωρίς την παρουσία κρατικής εποπτείας, η οποία εν τέλει λειτουργεί ως φύλλο συκής στη μεγάλη αρπαγή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ