Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Συνέχεια με καταθέσεις και ... DVD

Θρίλερ με το DVD που προβλήθηκε χτες το πρωί στην Εξεταστική Επιτροπή, που ασχολείται με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, αφού αντί για υλικό 13 λεπτών, που όπως ισχυρίστηκε ότι παρέδωσε ο επιχειρηματίας Θ. Πάπιστας, τελικά κατά την προβολή αυτό περιείχε περιεχόμενο 7.44 λεπτών.

Μετά το σχετικό θόρυβο και τις υπόνοιες ότι κάποιος λογόκρινε «ενοχλητικό υλικό», ο Θ. Πάπιστας έσπευσε το βράδυ στη Βουλή και παρέδωσε εκ νέου το DVD στην Επιτροπή. Διακομματική επιτροπή είδε το DVD το οποίο τελικά ήταν 13 λεπτών αλλά επί της ουσίας δεν προσέθετε κάτι διαφορετικό από το αρχικό βίντεο, εκτός από το ότι ακούγεται πως ο δικηγόρος Μ. Κουκοβίνος πήρε 18.000 ευρώ από συνεργάτη του επιχειρηματία, προκειμένου να σταματήσει να ασχολείται με τις υποθέσεις του.

Κατά τον πρόεδρο της Εξεταστικής Χ. Μαρκογιαννάκη, το πιθανότερο είναι ότι κατά την πρωινή προβολή υπήρξε τεχνικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να «κολλήσει» το μηχάνημα προβολής. «Δεν ανέχομαι ούτε καν υπόνοια για παρέμβαση στο DVD», είπε χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί προβολή του αρχικού (πρωινού) DVD στις εγκαταστάσεις του καναλιού της Βουλής ενώπιον διακομματικής επιτροπής, όπου είχε διαπιστωθεί ότι αυτό σταματούσε στα 7.44 λεπτά.

Η μετατροπή της Εξεταστικής σε κινηματογραφική αίθουσα, με αλλεπάλληλες μάλιστα προβολές (πρωινή και βραδινή), άρχισε από το πρωί αφού προβλήθηκε στα μέλη της - παρουσία δημοσιογράφων - το επίμαχο DVD που δείχνει συνομιλία, από την οποία προκύπτουν συναλλαγές και εκβιασμοί σχετικά με ακίνητα που πούλησε η Μονή Βατοπεδίου.

Χτες το πρωί, λοιπόν, στην Εξεταστική προβλήθηκε, παρουσία των δημοσιογράφων, DVD οκτώ περίπου λεπτών με περιεχόμενο σχεδόν παρόμοιο με αυτό που προβλήθηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ, στο οποίο όμως δε φαίνονταν καμία πράξη χρηματικής συναλλαγής.

Αφορά την ίδια συνάντηση (στις 3 Ιουλίου 2007) του συνεργάτη του Πάπιστα Μ. Καραμπέρη με τον Μ. Κουκοβίνο. Ο δεύτερος, με την απειλή ότι «μπορώ να τα τινάξω όλα στον αέρα», ζήτησε 80.000 ευρώ και ένα ακίνητο. Με αυτά τα χρήματα, είπε, παίρνετε όλα τα στοιχεία και παραιτούμαστε της ιστορίας. Η σύντροφος του δικηγόρου Μ. Κουκοβίνου, Σ. Σωτηροπούλου εκπροσωπούσε ακτήμονες της περιοχής που διεκδικούσαν τα οικόπεδα και ο δικηγόρος εμφανίζεται στο DVD να λέει ότι εάν πάρει τα ανταλλάγματα που θέλει (χρήματα και οικόπεδο) θα παραδώσει στον συνεργάτη του Πάπιστα όλα τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι οι ακτήμονες δε δικαιούνται τα συγκεκριμένα οικόπεδα. Η μήνυση, είπε, από τη γυναίκα μου έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να απορριφθεί, ενώ εμφανίζεται να λέει ότι εάν δεν υπάρχει οικόπεδο να του δοθεί, τότε θέλει 200.000 ευρώ.

Από βουλευτές τέθηκε ζήτημα εάν θα είναι παρόντες οι δημοσιογράφοι στην προβολή του DVD, επειδή ήταν προϊόν υποκλοπής και μετά από ψηφοφορία αποφασίστηκε να μείνουν μέσα στην αίθουσα μόνο για την προβολή του DVD.

Η Σ. Σωτηροπούλου έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Εξεταστικής Χ. Μαρκογιαννάκη και του ανακοίνωσε ότι ο σύντροφός της Μ. Κουκοβίνος - που θα κατέθετε στην Επιτροπή - νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, έχοντας υποστεί πολλαπλά εμφράγματα.

Χτες κατέθεσε ο Α. Τσιόκας, πρώην γενικός διευθυντής Αλιείας (μέχρι το Μάη του 2005) στο υπουργείο Απασχόλησης και είπε ότι για την εκμετάλλευση της λίμνης Βιστωνίδας (ιχθυοτροφείο) η Μονή Βατοπεδίου ζητούσε συνέχεια μεγαλύτερα ποσοστά αμοιβής.

Ο Γ. Μητρόπουλος, διευθυντής διαχείρισης ακινήτων της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, η οποία έκανε τις ανταλλαγές της Λίμνης με ακίνητα του Δημοσίου, κατέθεσε ότι εντολές για τις ανταλλαγές δόθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Είπε ότι επιλέχτηκαν συγκεκριμένα ακίνητα, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μάλιστα στάλθηκε στην υπηρεσία του πίνακας με σημειωμένα ακίνητα.

Για το περίφημο πλέον «Ολυμπιακό Ακίνητο» στους Θρακομακεδόνες κατέθεσε ότι το ζήτησε η ίδια η Μονή Βατοπεδίου, με αίτημα που υπέβαλε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και πουλήθηκε αντί 39,5 εκατομμυρίων Ευρώ.

Ο δικηγόρος Δ. Πελέκης κατέθεσε ότι έκανε τον έλεγχο των συμβολαίων για λογαριασμό της Μονής Βατοπεδίου και ισχυρίστηκε ότι με βάση τα στοιχεία που είχε η έκταση στην Ουρανούπολη που δόθηκε στη Μονή δεν ήταν δάσος και άρα δεν απαιτούνταν διαδικασία αποχαρακτηρισμού του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ