Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Στη θέση 8 των Θέσεων της ΚΕ, σημειώνεται κάνοντας αναφορά στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και η περιφερειακή ένωση «Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης». Τι ακριβώς είναι η ένωση αυτή;

Μια νέα διακρατική περιφερειακή οργάνωση έχει κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, αλλά και με προεκτάσεις που μπορούν να φτάσουν αύριο τόσο στον Περσικό κόλπο όσο και στην Ινδικό Ωκεανό.

Πρόκειται για την Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), την οποία συγκρότησαν στις 15/6/2001 στην κινεζική πόλη Σαγκάη η Κίνα, η Ρωσία, το Καζαχστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Τα 6 αυτά κράτη αποτελούν τις χώρες - μέλη της ΟΣΣ. Την ίδια ώρα, όλο και στενότερα παρακολουθούν την ανάπτυξή της μια σειρά άλλες χώρες, που έχουν το καθεστώς του «παρατηρητή» της ΟΣΣ. Τέτοιες χώρες είναι το Ιράν, η Ινδία, το Πακιστάν κι η Μογγολία.

Η ΟΣΣ θεωρείται, κι όχι τυχαία, μια «ανερχόμενη» διακρατική οργάνωση (στην οποία ήδη συμμετέχουν χώρες που εκπροσωπούν το 25% του πληθυσμού του πλανήτη) και σαφώς η «σύλληψή» της είχε να κάνει με την προσπάθεια παρεμπόδισης της αμερικανικής και νατοϊκής διείσδυσης στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, κάτι που όμως δεν ομολογείται ευθέως, από τις δύο χώρες, που αποτέλεσαν την «ατμομηχανή» της ΟΣΣ, την Κίνα και τη Ρωσία. Ομως, η χρονική συγκυρία των διεργασιών για την ίδρυσή της, λίγο μετά την ιμπεριαλιστική αμερικανό-νατοϊκή κατοχή του Αφγανιστάν, που βρίσκεται στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας και της Κίνας, δεν αφήνει πολλές ερμηνείες.

Στα χρόνια που πέρασαν από την ίδρυσή της η ΟΣΣ μπόρεσε να επιτελέσει σε γενικές γραμμές το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή να περιορίσει τη «διείσδυση» ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» η ΟΣΣ έχει συγκροτήσει μόνιμη στρατιωτική δύναμη (με έδρα την Τασκένδη) και έχει πραγματοποιήσει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, που έκαναν τα δυτικά ΜΜΕ να χαρακτηρίσουν την ΟΣΣ ως το «ΝΑΤΟ της Ανατολής». Βεβαίως, απομένουν πολλά για τη μετατροπή της ΟΣΣ σε στρατιωτικό μπλοκ ανάλογο του ΝΑΤΟ, όμως ήδη αυτή η προοπτική συζητιέται ανοιχτά, ιδιαίτερα στο φόντο των αμερικανικών απειλών κατά του Ιράν.

Βεβαίως, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή οξύνονται, τόσο για τις μεγάλες πηγές ενέργειας της περιοχής, όσο και για τους δρόμους (αγωγούς) τους προς τις αγορές, καθώς και για τα ίδια τα μερίδια των αγορών. Η ΟΣΣ το επόμενο διάστημα θα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά νέες προκλήσεις, όχι μόνον από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά και εσωτερικού χαρακτήρα, αφού π.χ. υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σ' ό,τι αφορά τη διεύρυνση της οργάνωσης με νέα μέλη. Ακόμη, ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις της ΟΣΣ υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κεντρικής Ασίας, ενώ και μεταξύ των μικρότερων χωρών της ΟΣΣ υπάρχουν έριδες για συνοριακά ζητήματα ή ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των έτσι κι αλλιώς λιγοστών υδάτινων πόρων της περιοχής.

Η βάση για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 7 χρόνια στα πλαίσια της ΟΣΣ, όπου λειτουργούν μια σειρά μόνιμα όργανα, όπως η Γραμματεία της ΟΣΣ (με έδρα το Πεκίνο), ενώ έχει εγκριθεί και η «Χάρτα», που μαζί με τη «Διακήρυξη» αποτελούν τα θεμελιακά ντοκουμέντα της ΟΣΣ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση πρωθυπουργών (2012-12-05 00:00:00.0)
Αμεσες παρενέργειες στην Κεντρική Ασία (2010-01-03 00:00:00.0)
Επιθεώρηση των «όπλων» (2009-06-21 00:00:00.0)
Μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις (2007-08-26 00:00:00.0)
Μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια «Ειρηνική αποστολή 2007» (2007-08-15 00:00:00.0)
Σε σταυροδρόμι συμφερόντων (2005-01-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ