Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Πήραν την απάντηση που τους ταίριαζε

Οι κομμουνιστές στην πορεία προς το 16ο Συνέδριο, παράλληλα με την προσυνεδριακή δουλιά, παλεύουν δίπλα στην άξια καθοδήγηση του Κόμματός μας, για την αντιμετώπιση όλων των επίκαιρων ζωτικών λαϊκών ζητημάτων και παρακολουθούν με ενδιαφέρον και ικανοποίηση τις δραστηριότητες του Κόμματος στο χώρο του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος και για την ανάπτυξη των σχέσεων με τα αδελφά κόμματα, με προοδευτικά κινήματα των γειτονικών περιοχών και για τον επιδιωκόμενο συντονισμό της συνεργασίας και της κοινής δράσης τους.

Είναι πρόσφατη η σύσκεψη και περιοδεία της ΓΓ Αλέκας Παπαρήγα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, που πραγματοποίησε ύστερα από πρόσκληση φορέων της Παλαιστίνης και του ΚΚ Ισραήλ. Και τώρα, που μόλις γύρισε, κατατόπισε την κοινή γνώμη στη χώρα μας και την κυβέρνηση για την τραγική κατάσταση στο χώρο αυτό και για την άμεση ανάγκη παροχής ηθικής και υλικής βοήθειας στην Παλαιστίνη, στην πάλη της για δημιουργία και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Από το μεγαλειώδη αγώνα που διεξάγεται την τελευταία περίοδο σε οποιονδήποτε τομέα δράσης του ΚΚΕ, δεν έχουν την τιμή να μετέχουν, όπως θα 'πρεπε, μερικοί από τους γνωστούς, λίγο πολύ, πρώην συντρόφους μας, όπως ο Μ. Κωστόπουλος και ο Γ. Θεωνάς, για να αναφέρω αυτούς που γνωρίζω και προσωπικά από την πρώην κοινή δουλιά μας στα πλαίσια της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Μαζί τους ακολουθούν και άλλοι δύο πρώην σύντροφοι. Και αυτή η μη συμμετοχή τους στο γενικό κομματικό αγώνα έγινε γιατί έχουν αποχωρήσει, τώρα και λίγο καιρό, από το Κόμμα. Η αποχώρησή τους οφείλεται, κατά την προσωπική μου γνώμη, στους ίδιους λόγους που οφείλεται και η αποχώρηση, πριν λίγα χρόνια από το Κόμμα της ομάδας στελεχών- Μ. Ανδρουλάκη, Π. Λαφαζάνη, Μ. Δαμανάκη, Π. Τριγάζη και λοιπών. Ολοι τους κι αυτοί οι παλιότεροι, της ομάδας Ανδρουλάκη και οι τωρινοί - Κωστόπουλος - δύο άλλοι που τους ακολουθούν κλονίστηκαν ιδεολογικά και κιότεψαν κάτω από την πίεση της αντικομματικής δουλιάς διάφορων αντιδραστικών κύκλων και άρχισαν να εγκαταλείπουν, ο καθένας με τον τρόπο του, τις θέσεις ταξικής πάλης που τους είχε εμπιστευτεί και στις οποίες τους είχε προωθήσει το Κόμμα.

Τώρα οι αποχωρήσαντες με ιδιότυπο τρόπο -Κωστόπουλος και Θεωνάς -δηλώνουν απατηλά, ότι αυτοί δεν αποχώρησαν από το Κόμμα, αλλά αυτό τους έδιωξε, γιατί είχαν διαφορετικές απόψεις από το Κόμμα, πάνω σε ορισμένα ζητήματα.

Δεν είναι σωστές αυτές οι δηλώσεις τους, γιατί πάντα το Κόμμα τους έδινε τη δυνατότητα να λένε ελεύθερα τη γνώμη και τη σκέψη τους για κάθε ζήτημα. Ενώ ταυτόχρονα τους ανέδειχνε ακόμα και σε αρκετά ψηλές θέσεις δράσης, εκδικώντας την προηγούμενη καλή τους δουλιά. Που αυτοί όμως αντί να τις κρατάνε γερά και να τις υπερασπίζονται, όπως άρμοζε, τις εγκαταλείπανε με ασύστατες δικαιολογίες. Και προβάλλουν κιόλας, οι Κωστόπουλος και Θεωνάς διάφορες αξιώσεις. Ζητάνε να παραιτηθούν η Γενική Γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα, αλλά και γενικά η ηγεσία του Κόμματος, για να σωθεί το Κόμμα από απειλούμενη διάσπαση και διάλυσή του, όπως ισχυρίζονται. Ζητάνε ταυτόχρονα από τους «βετεράνους» του Κόμματος, έτσι αποκαλούν τους ηλικιωμένους παλιούς κομμουνιστές, να πάρουν αυτοί την κατάσταση στα χέρια τους και να αναλάβουν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ώστε να προωθήσουν νέα ηγεσία του, που σίγουρα πρέπει να είναι και αυτοί στους κόλπους της, για να σώσουνε το Κόμμα. Δεν αναφέρουν ποια μέτρα πρέπει να πάρει η νέα ηγεσία για τη σωτηρία του Κόμματος. Μήπως, τάχα, θα πρέπει να εγκαταλείψει τις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, όπως έκαναν οι παλιότεροι αποστάτες που ακολούθησαν, αποχωρώντας από το Κόμμα το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου; Δεν τολμούν να το πουν αυτό ανοιχτά, αφού ισχυρίζονται στα λόγια, ότι αυτοί δεν αποχώρησαν από το Κόμμα, κι ότι κανείς δεν μπορεί να τους διαγράψει, γιατί έχουν το κόμμα μας μέσα στην καρδιά τους. Πώς, όμως, δεν αποχώρησαν από το Κόμμα, αφού καιρό τώρα γυρίζουν από κανάλι σε κανάλι και κάτω από την προστασία των καναλιών δίνουν τηλεεκπομπές κατά του ΚΚΕ; Και δεν απαντούν, ούτε υπερασπίζονται το Κόμμα στις τηλεοπτικές εντικομμουνιστικές ρωτήσεις, που τις κάνουν μερικοί από τους δημοσιογράφους των καναλιών.

Θυμάμαι ότι στη συνέντευξη του Κωστόπουλου που μετέδωσε το κανάλι ALTER -5, όταν δήλωνε ο παρουσιαστής δημοσιογράφος ότι κρίμα, που ένα τέτοιο πανελλαδικής, όπως έλεγε, εμβέλειας στέλεχος, σαν τον Κωστόπουλο, να τον διαγράψουν μόνο 10 μέλη του Κόμματος, από ένα τόσο πολυπληθές κόμμα. Περίμενα να ακούσω, ότι ο Κωστόπουλος θα τον απέκρουε αμέσως, κατατοπίζοντάς τον, ότι αυτή που τον διέγραψε ήταν η ΚΟΒ του, η Κομματική Οργάνωση Βάσης που έχει από το Καταστατικό του Κόμματος το δικαίωμα να εγκρίνει με την πλειοψηφία των μελών της την αποδοχή σ' αυτή και στο Κόμμα νέων μελών, αλλά έχει και το δικαίωμα να διαγράψει από το Κόμμα, με πλειοψηφία των μελών της, μέλη, που κρίνει ότι δουλεύουν αντικομματικά, σαν τον Κωστόπουλο, όπως έκρινε. Η στάση του Κωστόπουλου στη συνέντευξη αυτή ήταν επιδοκιμαστική στα αντικομματικά λεγόμενα του παρουσιαστή δημοσιογράφου, και έδειχνε όχι μόνο την αποχώρηση του Κωστόπουλου από το Κόμμα, αλλά και την πολεμική του ενάντιά του.

Μόλις που πρόλαβε να φτάσει στ' αυτιά μερικών «βετεράνων» το κάλεσμα του Κωστόπουλου, ότι πρέπει αυτοί να αναλάβουν την κατάσταση στα χέρια τους και τα λοιπά, που ήδη αναφέραμε, και αμέσως ο Κωστόπουλος πήρε την απάντηση αποδοκιμασίας της στάσης του, από όλους αυτούς. Πήρε και την υπόδειξή τους να σταματήσει κι αυτός και η παρέα του τα ταπεινωτικά και εξευτελιστικά γι' αυτούς αντικομματικά φερσίματα.

Και θα νιώσουν, αν ξαναβρούν έτσι τον εαυτό τους, τις πιο όμορφες στιγμές του ελπιδοφόρου αγώνα που θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην αναμενόμενη νίκη και στην οικοδόμηση του πολυπόθητου σοσιαλισμού στη χώρα μας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ