Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αισχρή κοροϊδία η πρόταση νόμου

Μέγιστη πρόκληση και προφανή προσπάθεια αποπροσανατολισμού και κοροϊδίας εκατοντάδων χιλιάδων αναξιοπαθούντων αποτελεί η «ανταρσία» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, με επικεφαλής τον Θ. Τσουκάτο, κατέθεσαν πρόταση νόμου στη Βουλή με θέμα την εξασφάλιση «ενός ελάχιστου εισοδήματος» σε κατηγορίες πολιτών που το χρειάζονται.

Οι βουλευτές προτείνουν την κάλυψη εισοδήματος μέχρι το επίπεδο της - έτσι κι αλλιώς - εξευτελιστικής σύνταξης του ΟΓΑ, που είναι 41.000 δρχ. Ακόμα και σε αυτά τα πλαίσια όμως, η πρόκληση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, όταν από την ίδια την πρόταση προκύπτει ότι το περιβόητο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» θα ισχύσει από το 2002 και μόνο για δυο χρόνια.

Δικαιούχοι του «βοηθήματος», σύμφωνα με την πρόταση νόμου, είναι Ελληνες υπήκοοι ή μέλη της ΕΕ που ζουν νόμιμα στη χώρα μας και των οποίων το ετήσιο εισόδημα είναι κατώτερο των 600.000 δραχμών ετησίως. Σε κάθε οικογένεια ο δικαιούχος είναι ένα άτομο.

Η πρόταση νόμου προβλέπει ότι «το ύψος του ελάχιστου εισοδήματος είναι ίσο προς τη διαφορά μεταξύ του ποσού του ελάχιστου εισοδήματος και του συνόλου των εισοδημάτων της οικογένειας αυτής», ενώ «συνδέεται με το ύψος που καθορίζεται νόμιμα για την ελάχιστη σύνταξη κοινωνικής ασφάλισης (ΟΓΑ)», το ύψος της οποίας είναι 41.000 δρχ. Το τελικό ποσό εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.

Με βάση την πρόταση λοιπόν η... ευεργεσία που προκύπτει για όσους έχουν μηδέν εισοδήματα είναι στην καλύτερη περίπτωση: 42.000 δρχ. για τους άγαμους, 71.400 δρχ. για τα ζευγάρια, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος της οικογένειας το ποσό αυξάνεται κατά 21.000 δρχ.

Στην πραγματικότητα τα ποσά αυτά θα μειώνονται σε αντίστοιχο βαθμό με το υπάρχον εισόδημα. Αν κάποιο ζευγάρι δηλαδή έχει οικογενειακό εισόδημα 50.000 δρχ. η... βοήθεια που προτείνεται θα είναι της τάξης των 21.400 δρχ.

Με δυο λόγια, η «ανταρσία» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προβλέπει όλο κι όλο εγγύηση εισοδήματος 1.400 δρχ. τη μέρα, ποσό που ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί μέγιστη πρόκληση και κοροϊδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ